Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets Desember-utgave 2023!

Velkommen til Det Norske Magasinets Desember-utgave 2023!

Julen er tiden på året som er dedikert til sansene. Det finnes vel ikke en annen måned enn desember hvor våre minner er så forbundet med sanseinntrykk:

-lyden av julesanger fra stereoen og knitrende peisved

-synet av flakkende stearinlys (lilla i adventstiden og røde til jul)

-og de uforglemmelige duftene av granbar, kongerøkelse, hjembakst med kardemomme, ribbefett og rakfisk og alskens godsaker fra langt der nord.

Julen her i Spania har også sine sanseinntrykk:

-lyden av det kuriøse Zambomba-instrumentet som brukes under den livlige julefeiringen til Los Gitanos, poppet i det korken sprenger ut av Cava-flasken og barnekor som synger villancicos fra usynlige høyttalere i julegatene

-synet at julekrybber på de mest overraskende steder (som for eksempel i hele naboens doble garasje!) og noen til tider overdekorerte julegater akkompagnert av originalen eller en falsk utgave av Mariah Careys All I want for Christmas is YOU

-og lukten av syndige skalldyrsupper, Rabo de Toro i rødvinssaus, nonnelaget Mantecados og søt Turron og kaffe med Anís.

Vi har skapt ferske Navidad-tradisjoner her i vårt relativt nye hjemland og feirer høytiden og mørketiden med nære venner fra Catalonia og Madrid. Alle har forskjellige trosretninger, tilhørigheter, språk og kulturelle bakgrunner, og med tilskudd av min manns meksikansk-baskiske røtter og noen av mine nordiske etterlatenskaper blir det alltid et unikt og kjærlig internasjonalt potpurri, og det dufter alltid godt og hjemlig – uansett hvor vi er.   

I denne utgaven av magasinet vil vår helseskribent Anni hjelpe oss å komme over julens ettergivenheter med hennes artikkel om fordøyelsessystemet og tips for en sunn tarm. Kanskje det ikke er det første vi ønsker å tenke på med alle sesongens fristelser rundt oss, men det er iallfall godt å vite at man etter nyttårsfeiringen og de siste bitene av el Roscón de Reyes-kringlen på Helligtrekongersdag, kan gjøre januar 2024 til en litt mer tarmvennlig måned.  

Men før vi bekymrer oss alt for mye om tarmhelsen og fordøyelsen, la oss nyte festen! Våre venner Eivind og Kjersti fra La Urraca bringer denne gangen en farlig fristende juledessert kalt Tres leches, laget med ikke mer enn fem melkesorter og mye annet godt. Skal man synde, så kan man like så godt synde stort …

Og ingen spansk feiring uten en ekte sherry. Denne gangen dro jeg til Jerez de la Frontera for å snakke med den norske sherryeksperten og bodeguero Jan Pettersen fra Bodega Fernando de Castilla. Jan gir oss et lynkurs i de aromatiske og spennende, men likevel knusktørre vintersherryene med de velklingende navnene Almontillador og Oloroso. Med slike spennende navn kan jo alle og enhver få lyst til å prøve et glass til villsvin-gryten.

Om du får en hvit, grønn eller støvbrun jul i år og hvor og hvordan du enn feirer den, ønsker vi i redaksjonen på Det Norske Magasinet alle våre lesere en riktig God Jul og et fredfullt Nytt År!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.