Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets Januar-utgave 2024!

Velkommen til Det Norske Magasinets Januar-utgave 2024!

Utdatert eller bare vintage?

Et årsskifte er en tid når man blir særdeles klar over datoer og tall. Kanskje man ikke husker hva man gjorde på den 7. august, med de fleste vet akkurat hvor de var på nyttårsnatten og hva deres tanker var for det kommende året. Nyttår minner oss på hvor uendelig fort tiden går, og, for oss av en viss alder, at våre nyttårsfeiringer og år faktisk er talte. Med et nytt år kommer også nye skatter, årsavgifter og oppdateringer av elektroniske programmer og systemer som mobiler og datamaskiner. Og det er nettopp dette temaet jeg vil inn på – datamaskiner.

Her om dagen måtte jeg ringe til Apple Care, Macs tekniske kundeservice for produkter som er under deres garanti. Som alt i verden varer ikke disse garantiene evig, men man kan kjøpe en forlengelse av fabrikantgarantien til totalt fire år. Min gamle stasjonære datamaskin som fyller ni år i 2024, er derfor for lengst over garantistadiet, men heldigvis er min lille bærbare fremdeles dekket. Før pleide ni år å være ingenting for en Apple (og dette er ikke en reklame for dem). De gamle Mac-ene var som fortidens Volvoer som kjørte trofast i en årrekke, selv med flere hundre tusen kilometer bak rattet. De var nesten uforgjengelige.

Men tilbake til garantier. Siden min gamle datamaskin streiket hvis jeg hadde mer enn to programmer åpne på en gang, ville jeg overføre mitt enorme bildearkiv til min nye datamaskin. Etter flere mislykkede forsøk, ringte jeg Apples tekniske hjelp. Her i Spania betyr dette dobbel venting, fordi jeg insisterer på å snakke med deres engelsktalende kundestøtte som trolig befinner seg i Uttar Pradesh … Jeg forklarte problemet til teknikeren som sa at hun måtte snakke med sine overordnede. Grunnen var at min datamaskin var gammel at den var hva de kaller Vintage. Hun la til at heldigvis var den ennå ikke hva de klassifiserer som Obsolete (utdatert), for da ville de ikke kunne gjøre noe som helst for meg og min antikvitet.

La oss forlate datamaskindramaet her i trygge hender, mens vi går tilbake til temaet om vintage, da dette fikk meg til å tenke. For meg refererer ordet vintage til klær fra 50-årene, amerikansk musikk fra 60-tallet og ‘moderne’ danske møbel-klassiskere fra 70-tallet. Med andre ord bringer det tankene mine til etterkrigsmodeller. Så jeg hadde ikke forventet å høre at min Mac fra 2015 var vintage. Utløpshastigheten for teknologiske produkter gjelder selvsagt ikke bare datamaskiner, da den er mye verre for mobiltelefoner, hvor en håndfull år gjør dem mer eller mindre ubrukelige. Men hvis datamaskiner som knapt er et dusin år gamle er utdatert, hva er jeg?

I dette magasinet møter vi den norske konsulen for Vestre Andalucía, tar en tur til Murcia og krysser den verdenskjente gangstien El Caminito del Rey.  Her kan du også blant annet lese om appelsiner, tretthet og kildesortering, i tillegg til våre faste innlegg. Vi håper at det kan være hyggelig januarlektyre for våre lesere både i Spania og i Norge. Er det noe du savner i magasinet, så vennligst send oss en melding per epost eller (tør jeg si det?) god gammeldags sneglepost.  

Ettersom vi trer inn i 2024 kan jeg i hvert fall si at denne foreldede modellen fremdeles lever i beste velgående. Måtte alle andre Vintage og Utdaterte lesere også gjøre det.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.