Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Det Norske Magasinets mars-utgave 2024!

Velkommen til Det Norske Magasinets mars-utgave 2024!

La oss reise tilbake i tiden.

Året er 1978. Jimmi Carter er president i USA, og verden preges av Den kalde krigen. Midtøstensituasjonen er nok en gang i søkelyset, og årets Nobels Fredspris deles og går til Israels Menachem Begin og Egypts Anwar El-Sadat. Filmen Superman med Christopher Reeve blir en enorm kassasuksess og den splitter nye TV-serien Dallas introduseres på amerikansk TV. Popkultur og disko er tingen. Bee Gees’ Night Fever topper listene og alle prøver å etterligne John Travolta på dansegulvet, mens tusenvis av tenåringsjenter har plakater av ham over sengen. På forsiden av Playboys julenummer smiler Farrah Fawcett, og det er ikke bare hennes hotte hår som får oppmerksomhet.

I Norge sitter Oddvar Nordli i statsministersetet og rullebrett blir totalforbudt. Men det er ikke bare dystre tider i nord. Stemmerettsalderen reduseres til 18 år, og P2 starter prøvesendinger, selv om vi fremdeles bare har én TV-kanal i landet. Mil etter mil vinner norsk Melodi Grand Prix, og Jahn Teigen synger låten igjen under den internasjonale finalen i Paris og får null poeng for første gang i Eurovision Song Contests historie!

Alle over en viss alder husker nok Teigens Mil etter mil som etter sigende ble til litt av en allsangfavoritt i gamlelandet, men svært få kjenner navnet på personen bak komposisjonen og teksten. Det visste iallfall ikke jeg, inntil at jeg fikk høre at vedkommende bor i Mijas. Slikt kan man jo ikke ignorere, så jeg svippet ned til kysten for å møte kunstneren Kai Eide i studioet han deler med fem andre i Norsk Forenings Malergruppe. Du kan lese om samtalen vår og hans spennende liv i dette magasinet. Ellers kan kunstinteresserte beundre Kais og andre norske Solkyst-maleres verker på Arctic Circles kommende fellesutstilling på Sjømannskirken i Calahonda inntil den 18. april.

Snakk om fortiden, så kan det å bo i en liten by i innlands-Andalucía noen ganger føles som en evig tidsreise. Ta bare de spanske Semana Santa prosesjonene hvis tradisjoner går tilbake hundrevis av år. Spesielt med en bakgrunn som Rondas ikoniske bro fra 1793 kan man lett tro at man hadde tatt en tur tilbake i tiden når man ser de kappekledde og ansiktsløse figurene som vugger sakte gjennom natten mens de bærer bastante religiøse troner med vaklende levende lys som blafrer i vinden.

En annen tidløs opplevelse i påskeuken er pasjonsspillet fra bibelen, El Paso, som har foregått på visse steder langs kysten siden 1600-tallet! I Que Pasa-kalenderen i magasinet kan du finne ut hvor og når du kan oppleve det religiøse spillet. I tillegg til en artikkel om påskens egentlige opprinnelse samt oppskrifter på en håndfull påsketapas, kan du også lese historien om det spanske imperiet i lommeformat.

De fleste kjenner kanskje en del av historien, men visste du at den originale Coca Cola oppskriften kan ha spansk opprinnelse? Min svenske kollega Sara Laine har skrevet en morsom sak om Coca Colas spanske røtter hvor det nesten kan se ut som om at oppfinneren av den verdenskjente drikken ble inspirert av og muligens ‘lånte’ et par ideer fra en spansk sirup som het Nuez de Kola-Coca som ble skapt i den lille landsbyen Ayelo de Malferit i Valencia rundt 1880, en håndfull år før Coca Cola-ekstraktet med de samme hovedingrediensene ble oppfunnet i Atlanta.
Noen ganger er verden ganske liten.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.