Månedsmagasinet på Costa del Sol
Brugge – Europas flotteste middelalderby

Brugge – Europas flotteste middelalderby

Med sine fantastiske kanaler, middelalderbygg og brosteinsbelagte gater og streder er belgiske Brugge en fantastisk by å besøke i jakten etter nye og annerledes opplevelser.

Den historiske gamlebyen er liten nok til at du på en dag rekker over både spaserturer gjennom byen, å ta en båttur på kanalene, kapre en hestedrosje og la deg friste av godt øl eller belgisk sjokolade.

Autentisk og stilren

Det er som om tiden nesten har stått stille i Brugge, selv om du ikke skal la deg lure av at ikke de gamle middelalderhusene er originale. Mange kan også være bygget så sent som i forrige århundre, etter eldre kopier. Men det unike er at det er gjort på en bevisst, svært stilren og arkitektonisk korrekt måte. Derfor framstår Brugge i dag som en av Europas desidert vakreste og best bevarte middelalderbyer. Da er det ikke så merkelig at byen er en av Belgias viktigste turistattraksjoner. Heller ikke at byens historiske sentrum siden år 2000 har stått på Unescos verdensarvliste.

Kompakt bysentrum

Det var den store tekstilindustrien som la grunnlaget for Brugges velstand og som gjorde at fra 1200-tallet og framover kunne de rikeste handelsmennene i byen bygge sine flotte hus rundt de to store plassene i sentrum av byen, nemlig Markt og Burg.
På markedsplassen Markt er det klokketårnet Belfort, en av byens viktigste attraksjoner, som dominerer sammen med bygningen som rommer provinsdomstolen og der du i sommermånedene kan nyte diverse forfriskninger på en av de mange uterestaurantene.
Plassen Burg ligger rett i nærheten av Markt. Her er det byens store rådhus i gotisk stil – for øvrig også Belgias eldste rådhus – som først og fremst trekker oppmerksomheten.

Stagnasjon

I høymiddelalderen var Brugge en av Nord-Europas største byer og den ledende handelsbyen i Nederlandene fra ca. 1200-tallet. Allerede i 1309 ble det startet en børs i byen, og byen tilhørte også i en periode den nordtyske Hansa-alliansen.
Mot slutten av 1500-tallet kom omslaget for den rike handelsbyen, først og fremst fordi kanalen som ledet ut til sjøen og som sikret god transport, rett og slett begynte å gro igjen og ikke lenger var seilbar. Selv om Zeebrugge ute ved kysten langt senere tok over som utskipningshavn for Brugge, forhindret ikke det at mye handelen flyttet til Antwerpen. Folketallet i Brugge stupte, og fra 1800-tallet ble byen liggende i bakevja.

Reddet av turismen

Så oppdaget rike europeere denne byen som nesten ikke hadde endret seg de siste hundreårene og som i forrige århundre heller ikke ble særlig ødelagt, til tross for både første og andre verdenskrig.
Og vips, så var det turismen som skulle bli Brugges viktigste industri. Og heldigvis har belgierne vært smarte nok til å bruke store deler av inntektene fra turismen på å renovere stadig flere av de flotte middelalderbyggene og gjøre byen enda mer attraktiv for turistene som strømmer på fra nærmest alle verdenshjørner. Toppsesongen er juli og august, men også rundt jul og nyttår er turiststrømmen sterk.

Kanaltur – et must

For mange vil den beste måten å oppleve Brugge på være å traske rundt i smågatene, over små bruer og langs systemet av kanaler. Store deler av det historiske bysentrum er nemlig bilfritt og heller ikke større enn at det er overkommelig. En guidet tur på kanalene er et must, for her får du også servert byens historie, knyttet til byggverk, katedraler og tårn som du får nærkontakt med under båtturen.

Øl, blåskjell, pommes frites

Brugge er som alle andre turistbyer, full av restauranter, kneiper og kafeer. Og som de fleste vet, har Belgia lange og solide tradisjoner innenfor ølbrygging. Særlig var munkene flinke til å framstille mørkere øltyper med en så høy alkoholprosent du knapt finner andre steder. Vil du lære mer om ølbrygging, så oppsøk byens ølmuseum. Her får du servert ølhistorie og bryggemetoder og kan lære om forskjellige øltyper og om hva slags øl som passer til ulike typer mat, sammen med et glass nytappet øl.
Blåskjell som servers sammen med pommes frites kan også trygt anbefales som en belgisk rett du ikke bør gå glipp av. Det samme gjelder de tykke belgiske vaflene og ulike kvaliteter av landets berømte sjokolade.
 
 
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.