Månedsmagasinet på Costa del Sol
Klassiske og erkespanske desserter

Klassiske og erkespanske desserter

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
web107
 
Mer spansk blir det ikke. Og mer søtt, kolesterolfremmende og kalorierikt blir det neppe heller. Men disse klassiske dessertene er og har i uminnelige tider vært uunnværlige innslag på spanske middagsbord hvor de utvilsomt vil forbli.
Så hvorfor ikke spise med?
Først kommer den silkebløte, lett nervøse Flan. Den antas å stamme tilbake til de gamle romerne som kalte den for tyropatina, og på 600-tallet skulle den være gjenoppstått under det franske navn flan, mens den i dag anses som å være erkespansk.
Leche Frita, direkte oversatt blir det fritert melk. Desserten inneholder store mengder melk, og glem alt om skummet, mini eller andre nymotens parodier på melk, her er det ekte vare vi snakker om.
Som neste rett i kokeboken kommer Crema Catalana som er som mormors saus. Den er jo beslektet med franskmennenes Crème Brûlée, men hvem som kom først, catalonierne eller franskmennene vet ingen, og kulinarisk sett er det da også saken helt uvedkommende når bare sukkerlokket er sprøtt og forførerisk.
 
 
Oppskriftene er til fire porsjoner.
 
 
web120
 
Flan
Den sauslignende saken kan piffes opp med litt revet sitronskall, en skje Grand
Manier, kanel eller vanilje – eller en kombinasjon av disse. Men den originale versjonen er i seg selv spesiell og som et utgangspunkt har den ikke behov for mer smak, og oppskriften kommer her.
Ingredienser:
1/2 l melk
4 egg
8 ss. sukker
4 ss. vann
 
Tilberedning:
Eggene tilsettes 4 ss. sukker og piskes hvite. Varm melken, den må helst ikke koke, og hell den i eggesnapsen litt etter litt, mens det piskes heftig for å unngå at eggene koagulerer.
Vann og resterende sukker helles i en gryte og småkoker til sukkeret er oppløst og lett karamellisert, men fortsatt flytende.
Hell karamellen i bunnen av en bakeform eller porsjonsskåler. Fordel egge massen. Flanen settes nå i en langpanne som tilsettes vann til et vannbad, og bakes i 35-40 minutter ved 150-160 grader. Kontroller underveis at det stadig er vann i vannbadet.
La flanen avkjøles, den har bare godt av å stå i kjøleskapet f.eks. en natt. Ved servering løsnes den best ved hjelp av en kniv, dyppet i vann.
Server med bunnen i været.
 
 
web113
 
Leche frita
Denne oppskriften kommer fra Galicia dit de ellers så typiske sørspanske krydrede ingrediensene også har funnet vei.
Ingredienser:
1 l melk
75 g hvetemel
80 g sukker
1 egg
2 eggeplommer
1 kanelstang
Skallet av 1 sitron
Olje til frityrsteking (f.eks. solsikkeolje)
Litt ekstra olje til å smøre langpannen
Litt ekstra hvetemel
Litt ekstra sukker
 
Tilberedning:
Varm melken i en gryte med kanelstang og sitronskall. La det trekke litt og fjern så sitronskall og kanel. Bland egg, mel og sukker, og hell det langsomt i melkeblandingen. Rør godt og grundig.
Legg bakepapir i en langpanne, smør den med olje, og fordel leche-blandingen utover. La det kjøle seg av et par timer. Skjær nå forskjellige figurer av massen. Disse vendes eller pudres lett med mel og stekes gylne i oljen.
Vend dem i sukker, kanskje tilsatt kanel og server mens de fortsatt er varme og sprøe.
 
 
web116
 
Crema Catalana
Den kan umiddelbart før servering settes under grillen i ovnen, eller ønsker man å lage et nummer ut av det, kan man finne fram propanbrenneren og svi sukkerlokket ved bordet.
Ingredienser:
2,5 dl fløte
1 dl melk
75 g sukker
2 egg
1 kanelstang
Skallet av 1/2 sitron
Til sukkerlokket:
6 ts. ekstra sukker, evt. en blanding av rørsukker og farin
1/4 ts. kanel
Tilberedning:
Varm opp fløte, melk, kanel og sitronskall i en gryte til like for det begynner å boble, uten at det likevel koker opp. Fjern gryten fra varmen, la blandingen trekke noen minutter og fjern så kanel og sitronskall.
Pisk egg og sukker til en hvit eggesnaps. Tilsett melkeblandingen litt etter litt, samtidig som du rører energisk. Fordel blandingen i fire ildfaste skåler som bakes til en konsistens som saus, i et vannbad i ca. en halv time ved 160 grader. Lad sausen kjøles av i minst tre timer, gjerne natten over.
Bland sukker og kanel, og fordel det jevnt over sausen. Sett dem øverst i ovnen eller svi sukkerblandingen til den blir gyllen. Husk å la den hvile i 5-10 minutter slik at karamellen setter seg og blir sprø, og gir en knasende og forførende lyd når man setter skjeen i den.
 
Av Jette Christiansen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet