Månedsmagasinet på Costa del Sol
Allioli – ¡Que aproveche!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ifølge historiebøkene er det den brutale Keiser Nero som står bak denne velsmakende blandingen av hvitløk og olje.  Servert kald er den blitt en av pilarene i det spanske kjøkken, og anvendes som tilbehør til grillet kjøtt og fisk, til risretter og til flere sorter grønnsaker som asparges og poteter.  Hvitløkmajonesen kan også stå på egne ben, og serveres ofte på restauranter som en liten aperitiff ”på huset”, sammen med nybakt brød.  Den hører også hjemme på et velassortert tapas-bord.  Ordet allioli betyr hvitløk og olje på katalansk (all-i-oli), som er de to hovedingrediensene i denne anvendelige og velsmakende sausen.  Majonesen spises over hele Spania, men det er katalanerne som har det største innslaget av allioli i kostholdet sitt. 

Original allioli lages kun av hvitløk og olje samt store mengder tålmodighet, irørt en passende porsjon muskelkraft.  Og, eventuelt, en klype salt.  Men i den senere tid er det blitt stadig mer vanlig å anvende eggeplommer/ äggula  i majonesen, denne ”forfalskningen” er lettere å lage enn den opprinnelige.  

For å lage allioli trenger du en morter og en pistill, pistill er navnet på redskapen du holder i hånden når du knuser ingrediensene i morteren.  Pass på å ha en kraftig pistill som er god å holde i og som fyller en stor del av rommet i selve morteren.  

Original allioli:  

3 store fedd/klyfter hvitløk

1.5 – 2,4 dl olivenolje

Skjær hvitløkfeddene i små biter og knus dem sammen med saltet i morteren til en jevn masse. Tisett oljen under stadig omrøring, først dråpevis, deretter i en tynn stråle.  Tilsett salt etter smak.

”Falsk” allioli:

3 store fedd hvitløk

1 stor eller 2 små eggeplommer/äggulor

2,5 dl olivenolje

Salt

Fremgangsmåten er den samme som når du lager original allioli, men eggeplommene røres inn i den mosede hvitløken før olje tilsettes. 

For deg som synes du allerede bruker tilstrekkelig med tid på matlaging, og som har morteren stående i hylla som dekorasjon, så finnes det utmerket allioli å få kjøpt på nærmeste supermarked.  Den er svært holdbar selv etter at pakningen er åpnet.  

Keiser Nero, som hadde både sin mors og sin brors liv på samvittigheten, samt store deler av Romas befolking, tok sitt eget liv bare 32 år gammel.  To tusen år senere kan vi vel strekke oss til å si at allioli pynter litt på hans dårlige rykte… 

Det finnes knapt en kjøpmann i Spania som ikke har et godt lager med allioli.
Av Rikke Iuell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet