Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spennende og lærerik utflukt

Spennende og lærerik utflukt

– Oj, så flott, men også litt skummelt! Det ble et spennende møte med de verdensberømte grottene i Nerja for de norske elevene og lærerne deres.

Nærmere 50 elever fra ungdomsskolen og fra videregående trinn på Den norske skolen Málaga og fra Den norske skolen i Rojales på Costa Blanca, satte nylig hverandre i stevne for å utforske de kjente grottene i Nerja, helt øst på Costa del Sol. I tillegg skulle de på gjestevisitt til spanskekongen kong Alfonso XII, spise paella, besøke den fantastiske borgen Gibralfaro i Málaga, og dessuten se nærmere på Málagas nye havnekvarter, Muelle 1.

En av verdens største
Dryppsteinshulene i Nerja er blant de aller største i hele verden og ligger ca. tre kilometer øst for Nerja, rett ved den lille landsbyen Maro. I grottene er det nylig gjort funn som kan være mer enn 40.000 år gamle. Om det viser seg å være riktig, må trolig deler av menneskets historie rett og slett skrives om, mener fagfolk.
I de enorme grottene er det tidligere påvist at det skal ha bodd mennesker her for mer enn 25.000 år siden. Det dreier seg både om rester etter mennesker, som knokler, men også ulike typer verktøy og utstyr i stein, keramikk og bein, i tillegg til hulemalerier.

Oppdaget for 50 år siden
Grottene i Nerja ble oppdaget i 1959 av noen barn som var ute og lekte og som plutselig oppdaget en liten inngang til grottene.
I dag er omtrent en tredel av grottene åpnet og tilrettelagt for besøk av publikum. En av de største hulrommene er innredet som konsertsal, og hvert eneste år blir det arrangert en internasjonal musikkfestival her nede under jorda. Kjente musiker og dansere fra hele verden deltar på festivalen. Etter Alhambra i Granada og museet Prado i Madrid, er Nerja-grottene Spanias mest besøkte severdighet.

– Hei på deg, kong Alfonso!
Den lille kystbyen Nerja kan skilte med en historie som går langt tilbake i tid, – også om vi ser bort fra de kjente dryppsteinshulene. Om sommeren sveller innbyggertallet i den sjarmerende byen enormt på grunn av alle turistene. Likevel har byen langt på vei klart å holde fast på sitt særpreg.
Byen rommer også miradoren – utsiktspunktet – ”Balcón de Europa”. Herfra kunne kong spanskekongen Alfonso XII i 1985 stå og ha fritt utsyn over havet i mer enn 180 graders vinkel. Han ble så imponert over denne utsikten at han skal ha gitt utsiktspunktet sitt nåværende navn.
Statuen av den staselige kongen var et populært motiv også for de norske elevene, og mange måtte bort å snakke med og ta litt på spanskekongen.

Langbord og paella
– Mmmm, deilig, utbrøt en av elevene etter å ha smakt på den spanske nasjonalretten paella. Andre var litt mer tilbakeholdne til lunsjen som ble inntatt på en av de flotte chirinquito´ene på stranden i Nerja. Her var det dekket opp med langbord, og de aller fleste elevene lot seg friste til å smake på den kjente lunsjretten.
Å lage en god paella er en kunst, og kokken på denne strandrestauranten visste mye om hvor lenge risen skal koke og om hva slags kjøtt og sjømat som bør med.

Toppen av Málaga
På vei tilbake til skolen i Benalmádena, var det også satt av tid til et besøk i Gibralfaro, Málagas mest kjent og viktigste festningsanlegg. Fønikerne har fått æren for i sin tid å ha startet byggingen av festningen, mens maurerne fra Nord-Afrika, under sin sultan i Granada, bygde ut anlegget. Den dag i dag gir borgen en fantastisk utsikt over hovedstaden på Costa del Sol.
Etter en tur rundt i borgen, ble økten avsluttet i kafeen på området der særlig is fristet de norske elevene.

Nytt havneområde
Rett før jul i fjor åpnet Málaga dørene til byens nye havneområde, Muelle 1. Etter å ha ryddet opp i havneområdet, revet og bygd nytt, er området åpnet opp for folk flest. Borte vekk er gigantiske skipskraner og nedslitte havneområder. Med investeringer på 80 millioner euro, har det 56.000 kvadratmeter store havneområdet fått bedre havn for fritidsbåter, 70 nye butikker, parker, spisesteder og barer, et slags spansk motstykke til Oslos Aker Brygge. Sammen med 420 palmer har dette gjort området til turistenes og los malageños´ nye spradeområde. Et klart førstevalg for en liten søndagsutflukt med innlagt lunsj, men også for elevene ved Den norske skolen Málaga og Den norske skolen i Rojales som var kommet på besøk.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.