Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvorfor er det så viktig å drikke vann i sommervarmen?

Hvorfor er det så viktig å drikke vann i sommervarmen?

Del

Det er endelig sommer, solen varmer og gradestokken stiger. «Drikk vann!»-Hører man til stadig. Men hvorfor er det så viktig å drikke vann i varmen?


Hovedgrunnen til at det er så viktig å drikke vann i varmen, er at det kompenserer for den økte svette aktiviteten som oppstår i varmen. Svetting er kroppens måte å redusere kroppstemperaturen på ved at vann fordamper fra huden. Kroppen mister på denne måten væske og man sier at den blir dehydrert. Væsketapet må erstattes – og det er altså derfor at det er så viktig i drikke vann.

Dersom du er dehydrert så vil en rekke prosesser i kroppen påvirkes. Transporten av næringsstoffer ut til kroppens celler går senere og trøtthet kan merkes. Utrensing av kroppens avfallsstoffer via lymfesystemet blir redusert og vi ser en opphopning av slaggprodukter i vevet. Hjernen ligger omgitt av spinalvæske som mister sin ‘støttende’ funksjon for hjernen, samt at hjernen får dårligere forsyning av næringsstoffer som er så viktig for dens funksjon. Dette kan lede til konsentrasjonsvanskeligheter og sløvhet, og ofte vil man også få hodepine. Mange funksjoner mister også sin smøring, som for eksempel ledd og fordøyelse. Om dehydreringen går riktig langt, vil man merke at huden blir tørr, matt og den kan begynne å klø.

Så, hvor mye vann trenger man? Det anbefales et inntak på 1,5 – 2,5 liter væske om dagen. Alt avhengig av temperatur og graden av fysisk aktivitet. Svetter du mye må, du kompensere desto mer med væskeinntak. 

Hvilke typer væsker teller som en del av inntaket? Væskeinntak trenger ikke nødvendigvis å bare være i form av vann. Alt vi spiser og drikker må medregnes, som for eksempel juice, te, melk, supper og matretter som inneholder vann. Ja, til og med kaffe og alkohol må medregnes, dette da de er vanndrivende og kan lede til økt urinproduksjon og med dette, et økt tap av væske. 

En enkel måte å se om du har riktig væskenivå i kroppen, er å observere urinen din. Dersom den mørk, så er dette et tegn på at nyrene forsøker å holde mest mulig vann tilbake og du er dehydrert, men dersom urinen er klar, så er du ok. Det er også viktig å huske at barn blir lettere dehydrerte enn voksne, dette da de har mindre kroppsvæske i reserve. Menneskekroppen består faktisk av 60% vann, fordelt mellom blodet og vevet utenfor blodårene, så det sier seg selv at det blir store problemer for kroppen dersom væskebalansen i kroppen kommer i ubalanse.

Ved dehydrering vil salter ansamle seg i kroppens væsker og dette fører til økt osmolaritet i kroppsvæsken. Økt osmolaritet stimulerer et hormon som heter AntiDiuretiskHormon, ADH, et hormon som er ment å stimulere nyrene til å minske utskillelse av urin, samt at hjernens tørstesenter påvirkes og vi ønsker å drikke mer. Alkohol og koffein har en hemmende effekt på produksjonen av ADH, så nyrene skiller ut mer urin og kroppen tappes for væske. Derfor er økt alkoholinntak i varmen noe du alltid bør være litt obs på. Det er lurt å ta et glass med vann for hver enhet alkohol du drikker.  

Medisiner kan også innvirke på væskebalansen, hvor blodtrykk- og vanndrivende medisiner kan direkte påvirke det daglige væsketapet.

Et generelt råd på de riktige varme dagene er også å supplere med isotoniske drikker for å holde salt nivået oppe. Du kan kjøpe disse drikkene på apoteket, men om du ønsker en enklere løsning, bare bland 50% Farris med 50% eplejuice, så for du riktig nivå av sukker, salt og vann. 

Riktig god sommer alle sammen! Husk «Drikk vann!»

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.