Månedsmagasinet på Costa del Sol

Jeg tror at vi alle vet at C-vitaminer er livsnødvendige. Likevel virker det som om betydningen av C-vitaminet har blitt satt litt i skyggen av alle de andre spennende kosttilskuddene som det snakkes om for tiden. Derfor har jeg denne måneden valgt å sette søkelyset på dette mirakuløse vitaminet.

Litt historie

For 200-300 år siden visste sjøfolk at når de hadde vært på havet i mer enn en måned, begynte ofte de første tegnene på den fryktede sykdommen skjørbuk. Symptomene var blødninger i huden, sår som ikke ville heles, oppsvulmet og blødende tannkjøtt, løse tenner som falt ut, blodkar som brast, hovne bein og føtter samt tretthet, muskel- og beinsmerter og manglende appetitt. Det anslås at en million sjøfolk døde av skjørbuk mellom år 1500 og 1900.

I 1773 oppdagede den skotske flåtelegen James Lind at skjørbuk hos mannskapet kunne forhindres med sitronsaft. C-vitamin er bl.a. nødvendig for at vi kan danne karnitin og noradrenalin. Karnitin er nødvendig for musklene, så det var kanskje derfor at sjøfolkene ble så svake. Noradrenalin har betydning for humøret, hvilket kanskje også forklarer tungsinnet ved skjørbuk.  

Linus Pauling

Nobelprisvinneren og kjemikeren Linus Pauling regnes for å ha vært en av tidenes største vitenskapsmenn. Han påsto at C-vitamin kunne kurere en forkjølelse og understreket at det var viktig å begynne å ta vitaminene ved de første symptomer. Han anbefalte helt opp til 18 gram daglig, som han selv tok i sine siste leveår. Pauling døde av kreft i 1994 i en alder av 93 år. Han mente selv at han hadde utsatt sin død med minst 20 år ved å ta vitamintilskudd, spesielt store doser C-vitamin, som han hevdet kunne overvinne enhver sykdom og forlenge livet.

Nyrestein

Visse eksperter fraråder at man tar mer enn et gram C-vitamin daglig, da de hevder at de ikke kan utelukke en minimal øket risiko for nyrestein ved store doser C-vitaminer.

C-vitamin er askorbinsyre, og spiser du mye askorbinsyre blir urinen sur. Forskeren Irwin Stone sa at det er bra, fordi det hemmer dannelsen av det oppløselige kalsiumfosfat som kan føre til nyrestein. Motstanderen Michael Briggs uttalte at det også finnes nyrestein av uoppløselig kalsiumoksalat. Hos noen mennesker stiger kalsiumoksalatet ved inntak av 4 gram askorbinsyre eller mer daglig, som derved fremmes dannelsen av nyrestein. Det regnes med at disse utgjør ca. 5% av nyresteinene. De overstående er de to vanligste formene for nyrestein.

Hvis du har hatt nyrestein, og gjerne vil vite hvilket slag du danner, kan en analyse bekrefte dette. Folk med nyrestein bør kanskje begrense seg til 500 mg C-vitamin daglig. Er du redd for å få nyrestein, kan det antagelig unngås ved samtidig å ta magnesium og B6.

Individuelle behov for C-vitaminer

Den offisielle anbefalingen for C-vitaminer er 75 mg daglig, mens kvinner og ammende anbefales 85 til 100 mg daglig. Jeg tror at dette er alt for lavt i vårt dagligliv og syntes at vi minst bør ha mellom 200-300 mg daglig, eller høyere. Jeg selv tar 2 gram daglig.

Det er selvfølgelig individuelt hvor mye C-vitamin du bør ta. Visse situasjoner kan lede til et øket behov. F.eks. hvis du røyker, bruker du 25 mg C-vitamin for hver eneste sigarett. Du har også øket behov hvis du drikker mye alkohol, er stresset, eller under større klimabelastninger både ved kulde og hete, hvis du tar p-piller eller spiser mye søtsaker. Hvis du jobber med skadelige stoffer, bør du være oppmerksom på et øket C-vitaminbehov. Det samme gjelder hvis du er en stor sportsutøver.

Hvorfor er det viktig med C-vitamin?

Noen forskere mener at mange lider av uoppdaget og usynlig C-vitaminmangel, som kan berøve oss vår ungdommelighet og redusere folkehelsen. Amerikanske undersøkelser har vist at en fjerdedel av den amerikanske befolkningen ikke får den daglige minimale dosen med C-vitaminer som er nødvendig for de grunnleggende biologiske funksjonene.

Jeg tror at mange her også får for lite C-vitamin, spesielt i de siste vinter- og første vårmånedene, inntil nypoteter og frisk frukt begynner å komme på markedet igjen.

Kroppen kan lagre 1500 mg i ca. 3 måneder. Hvis det ikke i mellomtiden tilføres nytt C-vitamin, begynner mangelsymptomene, idet vi mennesker ikke selv kan danne C-vitamin (i motsetning til dyr). Derfor bør du sørge for å få daglig tilførsel av C-vitaminer. Vær oppmerksom på at C-vitamin tapes ved oppvarmning, lys, dypfrysing og konservering.

C-vitamin er en sterk antioksidant som virker livsforlengende og beskytter cellemembranene og medvirker til å forebygge aldring og kreft. Pauling mente at ved å spise mellom 3-12 gram C-vitamin daglig kan livet forlenges med 2-18 år.

Et unntak er den sjeldne sykdommen hemokromatose (Genetisk jernforgiftning). I dette tilfellet bør man snakke med en lege før man begynner med C-vitamintilskudd.

Fakta

 • C-vitamin er med på ca. 300 kjemiske prosesser i kroppen.
 • C-vitamin er nødvendig for å lage bindevevskollagen, som holder kroppens celler sammen. Det er spesielt viktig for bein, tenner og brusk.
 • Du må ha C-vitamin for å ha et godt immunsystem, idet det beskytter mot vira, bakterier og andre skadelige mikroorganismer.
 • 5 gram C-vitamin fordobler antall B-celler. C-vitamin regnes for et naturlig antihistamin, og kan med fordel brukes både forebyggende og behandlende ved allergianfall.
 • C-vitamin er nødvendig for opptak og utnyttelse av A-vitamin, E-vitamin, kalk, jern, zink, kobber, folsyre og flere aminosyrer.
 • C-vitamin er nødvendig ved sårheling, og høye doser sies å ha en smertestillende og beroligende effekt.
 • C-vitaminer er en avgifter for mange skadelige stoffer, bl.a. tungmetaller, medisiner, heroin mm.
 • C-vitaminer har også en stor betydning for sædkvaliteten. Det har vist seg at menn som tar 200 mg C-vitamin daglig oppnår en bedre beskyttelse av sædcellene. En undersøkelse blant ufruktbare menn viste at noen gjenvant deres fruktbarhet bare ved å ta 200 mg C-vitamin daglig.
 • C-vitamin har også en positiv innflytelse på hjertet. Det kan medvirke til å senke blodets innhold av LDL-kolesterol (det dårlige) og øke HDL-kolesterol (det gode).
  C-vitamin er samtidig med på å gjøre blodet mer lettflytende og senke blodtrykket.
 • Det er best å ta C-vitaminer 3-4 ganger i løpet av dagen i stedet for en stor dose om morgenen. Så lurer du cellene, fordi det meste ellers utskilles gjennom urinen.

Forskjellige former for C-vitamin

Hvis du bruker store doser C-vitaminer, kan det lede til mageknip, spesielt hos de med følsom mage eller tendens til magekatarr/magesår.

Du kan unngå mageproblemer ved å bruke C-vitamin som brusetabletter, eller ta C-vitaminene etter maten. Det finnes også gode syrenøytrale C-vitaminer.

Store doser C-vitamin kan gi diaré. Det kan unngås hvis du jobber deg langsomt opp til den ønskede dosen. Vil du gå ned i dose, så gjør det også gradvis.

Store doser i lenger tid kan gi en kjemisk blærebetennelse som skyldes irritasjon av blæreslimhinnen. I slike tilfelles bør man bruke et syrenøytralt C-vitamin.

Tar du store doser C-vitamin, kan det være lurt å bruke kalsiumaskorbat, som ikke gir syreproblemer som askorbinsyre.

En del C-vitaminer er tilsatt bioflavonoider som beskytter C-vitaminet mot oksidasjon og forsterker vitaminets virkning opptil 20 ganger. Bioflavonoider kommer som regel fra acerola, nyper, sitroner mm.

Noen C-vitaminer er laget slik at de gradvis frigjør vitaminet over 12-24 timer.

Siste nytt på C-vitaminfronten er liposomale C-vitaminer. De sies å vœre lettere absorbert og hever mer effektivt blodets nivå av C-vitaminer, fordi C-vitaminet er omgitt av liposomer (visse fettstoffer). Akkurat som andre C-vitamintyper, regnes disse ikke for å være farlig å ta i store doser.

For enkelte veldig syke personer kan C-vitamin tilføres direkte inn i blodet. Det brukes spesielt for folk med kreft og alvorlige kvikksølvforgiftninger. Det må gis av en lege som er spesialist i disse injeksjonene. Erfaringene på dette område er dessverre ennå ikke så store.

C-vitaminrik kost

Når du lager mat, vær oppmerksom på at C-vitaminet ødelegges av luft, lys og varme, lagring, konservering, og hvis du evt. lagrer grønnsaker over vinteren.

Frisk frukt og friske grønnsaker er de beste kildene til C-vitamin. Selv om du tar tilskudd, så husk også på viktigheten av å spise frukt og grønt som er fylt med andre antioksidanter som er med på å holde oss friske og sunne.

Mat som inneholder store mengder C-vitamin er spansk pepper, mange tropiske frukter, nyper, paprika, appelsiner, sitroner, grapefrukt, meloner, papaya, jordbær, kiwi, broccoli, blomkål, grønn mango, tomater og poteter. Spis gjerne 5 porsjoner om dagen. Det finnes også litt i nøtter, frø, melk, kjøtt og fisk.

Husk!

Unngå alle sukkerholdige matvarer f.eks. brus, godteri og kaker hvis du ønsker å utnytte ditt C-vitamininntak maksimalt, da de ovenstående reduserer C-vitaminets mulighet til å forbinde seg til cellene, fordi plassen hvor det skal tas opp i stedet er opptatt av sukkeret.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.