Månedsmagasinet på Costa del Sol
Når feriekofferten skal pakkes

Når feriekofferten skal pakkes

Del

Jeg har nettopp begått en kjempetabbe, og jeg har lovet meg selv at det gjør jeg aldri igjen. Det kostet unødvendig på helsen. Kanskje kunne jeg ha unngått å bli syk, eller at forløpet hadde vært mildnet?


I juni skulle jeg en tur til Danmark. Jeg skulle bare vœre borte i fem dager og før avreisen følte jeg meg helt fin. Derfor tenkte jeg: ”Pytt, pytt. For et par dagers skyld trenger jeg da ikke å ta med noen av mine vanlige kosttilskudd.” Kofferten var pakket med masse nytt og smart tøy som jeg gledet meg til å ha på, når jeg skulle være sammen med mange mennesker. Derfor var det heller ikke plass til det kosttilskudd-arsenalet som jeg bruker til vanlig, og som jeg alltid tar med meg hvor enn jeg går og står.

På dag to av fem fornemmet jeg at noe var galt. Jeg følte meg utilpass, hadde vanskelig for å konsentrere meg og fokusere. Men jeg skjøv det til side og deltok i festlighetene (min datters bryllup). Jeg tok det lille kosttilskuddet jeg hadde i vesken og resten av ferien gikk sånn noenlunde.

På vei hjem til Spania følte meg enormt trett, men gledet meg til å slappe av på nattflyet. Jeg hadde kjøpt ekstra benplass og skulle bare hygge meg, men jeg hadde ikke regnt med mine ‘naboer’. På setene bak meg satt tre velvoksne menn som tydeligvis syntes at flyturer var tid til å feste så alle kunne høre dem! De drakk og bråkte under hele turen. Endelig hjemme i mitt elskede Málaga, merket jeg at ikke alt var som det skulle være …

Jeg skyndte jeg meg å ta min urtete, men så kom reaksjonen dagen etter. Deretter fulgte noen tøffe dager med influensasymptomer, høy feber, slim og hoste og smerter i hele kroppen, hvor jeg bare trengte hvile. Jeg er sikker på at situasjonen kunne ha vært unngått eller sterk redusert, hvis jeg bare hadde hatt mine vanlige kosttilskudd med meg på reisen.

For mange av oss står nå sommerferien for døren. På bakgrunn av min egen ferieopplevelse og den stigende Covid-smitten, oppfordrer jeg deg som skal ut å reise å sørge for å ha godt med kosttilskudd i kofferten. Slik kan mange ubehageligheter eventuelt unngås, og du kan nyte ferien med velbehag og glede.

Kosttilskudd

Dette er et lite utvalg av kosttilskudd som jeg anbefaler å ta med på ferie.

 1. Det viktigste jeg alltid tar med, er et lite utvalg løse teer som jeg blander etter behov og drikker et par kopper daglig, evt. som iste. Min teblanding består oftest av løvetann, furunåler, stjerneanis og fennikel. Løvetann renser lever og galle, og virker vanndrivende og stimulerer utskillelsen av avfallsstoffer og fremmer immunsystemet. Furunåler har i mange år vært brukt som hostemiddel, virker slimløsende og immunstimulerende. Jeg elsker stjerneanis delvis pga. Den vakre formen, men også fordi den smaker godt og er slimløsende. Fennikel smaker fantastisk, tåles av alle, har en helende virkning på mage og tarm, ved forkjølelse, betennelse og mange andre lidelser. En te med anis og fennikel er også fantastisk til spedbarn med mage- eller tarmforstyrrelser.
 2. Ta med en ekstra boks C-vitaminer. Hvis du brygger på en forkjølelse, er det viktig å ta det på begynnelsen for å få den best mulige virkningen.
 3. Er det snakk om luftveisproblemer må NAC til. NAC er en forkortelse for N-Acetyl-L- Cisteine. Den er fantastisk slimløsende, og jeg har sett små mirakler med dette midlet, hvor selv en hårdnakket hoste og bronkitt ble raskt forbedret. Dosen er 1 tablett daglig, men da jeg selv var veldig dårlig med hoste og tykt slim, overdoserte jeg med god virkning. Jeg har også sett små mirakler med NAC hos folk med astma. Det sies også at NAC kanskje kan forebygge høretap som skyldes for mye støy.
 4. For sommerens uforutsette infeksjoner, har midler med Echinacea, Andrographis og Eleuterococcus senticosus hjulpet mang en ferie til ikke å bli helt ødelagt. Midlene kan brukes av folk i alle aldre (Søk lege hvis du er alvorlig syk).
 5. Sørg for at magen har det bra. Start med ekstra pleie for tarmsystemet i form av en god probiotika et par uker før ferien. Ta et produkt med høyt innhold av levedyktige melkesyrebakterier. Skal du på antibiotika kur, må dosen økes en tid.
 6. Husk din daglige vitaminpille selv om det er ferie. Sørg for å ta med et lettabsorbert kvalitetsprodukt som både inneholder vitaminer og mineraler.
 7. Essensielle fettsyrer må med. De virker godt på hjerne og kretsløp, og hjelper cellemembraner å bevare deres elastisitet og må absolutt ikke glemmes i ferien.
 8. Skal du på solferie, er det lurt med tilskudd av Betakaroten. Det gunstigste er å starte med Betakaroten en måned før selve solingen. Det er best for huden å starte tidlig, men uansett er de viktige å ta hvis man skal ligge i solen.
 9. Tar du normalt Q10, så husk dem i ferien. Ta gjerne med litt ekstra. Det er viktig å fortsette med Q10, fordi de ikke lagres i kroppen til mange dager.
 10. Hvis du vet at sommerferien kan bli en belastning for leveren, så start allerede hjemmefra med et godt produkt for støtte av lever, og fortsett med produktet hele sommeren. Ferie er ingen unnskyldning for å la vœre, ellers kan du få leverproblemer over lang tid.
 11. Ha alltid Silicol magegele med i førstehjelpboksen. Får du diaré, vondt i magen, luft i magen eller halsbrann, hjelper gelen straks. Den kan brukes av hele familien, fra små barn og opp til den eldste generasjonen.

Kosten

Sørg for å drikk rikelig med vann, som er det beste middelet for å slukke tørsten. Har du småbarn, så pass på at de drikker tilstrekkelig med vann i stedet for å slukke tørsten med brus. Vend dem til at vann smaker godt fra de er babyer. Ferierer du her i Spania, hvor vi i perioder opplever ekstrem varme, må du sørge for å drikke rundt to liter vann daglig. Merker du at du har saltunderskudd, så salt maten din med et godt urtesalt eller legg en aning salt i vannet.

Sørg for å gjøre kosten så lett og innbydende som mulig. Folk har som regel ikke den store appetitten her i sommervarmen. Spis gjerne kald mat – bare fantasien setter grensene. Gjerne mye egg, tomater, agurk, kald blomkål og andre grønnsaker med hjemmelaget yoghurtdressing smakt til med masse krydderurter. Piff den opp med en deilig fetaost, eller evt. reker eller boquerones. Krydderurter øker smaksopplevelsen,

Kalde pastasalater med god krydderdressing er ofte en ‘hit’ på sommerbordet. Bruk forskjellig pasta, da noen inneholder mer protein enn andre.

Det er en masse deilig sunn frukt nå. Nyt dem i stedet for søtsaker. Hvis du spiser frukt og grønt, vil du også oppdage at du lettere tåler varmen.

Vær bevist på at du vil gå sommeren i møte med lett og sunn kost.

Selvfølgelig kan du nyte et glass vin eller to eller en kald øl på den nærmeste baren, men pass deg imidlertid for mye alkohol. Det er altfor lett å ta en til når man er i et godt selskap. Bestill en tinto verano, og drikk et glass vann for hvert glass vin du drikker. Unngå sterk alkohol.

Unngå svidde grønnsaker på grillen. Spis dem rå i stedet. Unngå svidd grillmat som er helseskadelig og pass på at kyllinglår og diverse biffer er skikkelig tilberedt – uten å vœre svartbrente.

Husk på at leveren din også skal ha en god sommer, så den er frisk når hverdagen kaller.

Tips

Uansett hvor du tar ferie – enten du skal på storbyferie, eller en avslappet ferie ved havet, så bestem deg på forhånd for at sommeren din skal være fylt med gode aktiviteter.

Ta med godt fottøy til forskjellige aktiviteter, gode løpe- eller gåsko og tøfler til avslapning.

Er du ikke den store mosjonisten, kan sommerferien være en mulighet til å starte noen gode daglige rutiner. Kan du gå, selv med litt besvær, så tving deg til å øke distansen hver eneste dag – fra ti minutter opp til en halv time. På de fleste strender finnes det mosjonsapparater som kan gi noen morsomme minutter og litt svette på pannen. Liker du rolig yoga, finnes det mange yogatimer med forskjellige vanskelighetsnivåer ved stranden.

Ha alltid med håndsprit i vesken, i tilfelle du besøker fremmede toaletter.

Sørg for å investere i en god solkrem. Start med en høy faktor, for senere evt. å bruke mindre faktor. Og husk gode solbriller. Det er viktig å passe godt på øynene uansett hvilken alder du er. Sørg for et godt utvalg med hatter som både pynter og holder den verste solen vekk fra ansiktet.


Til slutt, et viktig råd: Skift straks badetøy etter du har badet og legg deg aldri ned for å tørke. Det har kostet mange urinveisinfeksjoner og forkjølelser når du ligger og tror du kan tørke. Mange leger påpeker farerne ved å ha på seg vått badetøy. Det gjelder både for kvinner og menn.

Ha en riktig deilig sommerferie med masse fine opplevelser for kropp og sjel!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.