Månedsmagasinet på Costa del Sol

Menn har generelt ikke så mange lidelser som oss kvinner. Kanskje er det derfor vi kalles «det svake kjønn»?

En vanskelighet som menn ofte lider av med årene, er en forstørret blærehalskjertel eller prostata som den oftest kalles. Prostata kan betraktes som et møtested, i det både sædledere og urinrøret passerer gjennom prostataen. Her blandes sæden før den støtes ut gjennom urinrøret. Prostata ligger nedenfor blæren, har form som en kastanje og danner væsken som sædcellene svømmer rundt i.

Symptomer

Med alderen har prostataen en tendens til å vokse. Fordi kjertelen klemmer på urinrøret, kan dette gi vannlatingsproblemer. Det er ikke uvanlig at en prostata vokser to til fire ganger sin normale størrelse, så i stedet for å ha en dimensjon som en kastanje, blir den på størrelse med en sitron.

Selv om man har behov for å urinere, er det ikke lett å få det til. Behovet for å urinere er oftest hyppigst om natten – med liten og svak effekt. Mange menn opplever å måtte opp 3-4 ganger om natten. Andre vanskeligheter ved en forstørret prostata kan være etterdrypp, svak stråle og vanskeligheter med å begynne urineringen. Noen ganger følges vannlatingsproblemene også med svie og smerter.

Hvis du er mann og mer enn 40 år bør du la deg undersøke regelmessig, fordi en forstørret prostata kan ha flere årsaker. Denne artikkelen handler om DEN GODARTEDE FORMEN. I fagspråket kalles det BPH (benign prostatic hyperplasia) eller godartet prostatahyperplasi.

Prostataproblemer kan også skyldes en betennelse i prostataen eller kreft. Oppdager du blod i urinen, har vanskeligheter med å urinere eller hevelser i testikkelområdet, MÅ du gå til legen med en gang. PSA (prostata specific antigen) er en blodprøve som kan diagnostikere prostatakreft. Den måler en proteinmarkør, eller et antigen, som ved konsentrasjonen forteller om personen evt. kan være i faresonen for prostatakreft.

Når menn blir eldre, er forstørret prostata mer reglen enn unntaket. Det er en hormonelt betinget lidelse. Hovedårsaken til forstørret blærehalskjertelen er hormondegenerasjonen som skjer med alderen og som hovedsakelig skyldes mangel på testosteron. Med tiden omdannes testosteron ofte til dihydrotestosteron som stimulerer veksten av kjertelen.

En annen vesentlig faktor er at mange eldre menn får øket konsentrasjoner av østrogen.

Forstørret prostata har vært kjent i lang tid, men aldri i det omfanget som vi ser nå. Som med så mange andre lidelser, er det etter min mening også her ofte snakk om mye feilernæring og uforsiktig livsstil, i tillegg til generell global forurensing.

Kosten

Pass på vekten din, spesielt livvidden. En undersøkelse av Dr. Steven A. Kaplan fra Weill Cornell Medical College i New York viste bl.a. at forstørret prostata steg i takt med livvidden.

La så mye som mulig av maten din være økologisk. Pass på å ikke spise for mye mettet fett og proteinrik kost. Forfatteren og doktoren John McDougall skrev om forebygging av prostata ved å være forsiktig med bruk av oksekjøtt, svinekjøtt, kylling, kalkun, ost og melk. Vegetarer som spiser mye soyaproteiner, bør også passe på.

Lag de nødvendige forandringene i kosten slik at den er allsidig og rik på fiber. Fibrene kan komme fra bl.a. brun ris, quinoa, hirse, havre og forskjellige former for kli. Unngå for mye salt og sukker. Mesteparten av kosten bør komme fra planteriket. Spis godt med grønnsaker som broccoli, gulerøtter, blomkål og tomater. Lett oppvarmede tomater frigir betakarotenet lykopen som hjelper med å motvirke prostatalidelser. Suppler gjerne med nyrebønner, linser og bokhvete.

Dryss maten rikelig med gresskarkjerner, solsikkekjerner, sesamfrø og knuste linfrø som anses av noen eksperter som spesielt effektivt mot forstørret prostata. Frøene er rike på flerumettede fettsyrer og zink som er nødvendig for en sunn prostata. Bruk linfrø i salater som øker både smak og helsemessige fordeler. Bruk hjemmelaget dressing med god olivenolje. Gresskarkjerner er spesielt rike på zink, så spis gjerne 40 til 100 gram daglig. De smaker godt og kan fint brukes som snacks. For mer smak, rist dem lett i en tørr panne.

Drikk rikelig med vann og sunne safter, f.eks. granateplesaft (et stort glass daglig) som har et høyt innhold av antioksidanter. Brennesle-te har god effekt på testosteronnivået.

Pass på å ikke drikk for mye kaffe, te, alkohol, cola, sodavann o.l, da det kan irritere blæren. Naturmedisineren Erik Kirchheiner snakker om prostata i sine bøker og nevner nødvendigheten av å være forsiktig med inntak av alkohol, spesielt øl. Sørg for sunne fettstoffer fra fisk, linfrøolje, nøtter som valnøtter, cashewnøtter, mandler, kjerner, frø, oliven og avocado. Unngå margarin og for mye smør.

Gode kosttilskudd

 • Ta et godt vitamin/mineraltilskudd som base. Som mann bør du generelt velge et preparat uten jern.
 • Zinkmangel er allment forekommende hos menn med prostataproblemer. Prostata er organet som inneholder mest zink. Er kosten lav i zink, forekommer det lett en mangel. Ta mellom 20 – 40 mg daglig. Undersøkelser viser at zinktilskudd kan få en oppsvulmet prostata til å skrumpe. Zink tas best opp om natten, så ta zinktilskuddet rett før sengetid.
 • Essensielle fettsyrer spiller en vesentlig rolle. Ta gjerne 1-2 gram fiskeolje daglig.
 • Ta også et par teskjeer med lecitin daglig. Lecitin finnes i alle levende celler, og er sunt. Tyske undersøkelser viser at lecitin senker de samlede kolesteroltallene.
 • Selen er også medvirkende til å forebygge prostataforstørrelse og kreft. Ta gjerne 200 mcg daglig.
 • Sammen med selen virker E-vitamin beskyttende og forebyggende på prostatakreft og tykktarmskreft.
 • Saw palmetto (dvergpalme) ble opprinnelig brukt av indianerne i sentrale deler av USA, og den har lenge vært kjent som middel mot forstørret prostata og andre prostatalidelser. Det er gjort grundig internasjonalt forskningsarbeid om planten. Forbedringen kommer ila. 4-6 uker og maksimaleffekten etter 3 måneder.
 • Pygeum Africanum barken har også vært kjent i mange år som hjelp til en forstørret prostata. En av stoffene i planten kalles Beta-sitosterol.
 • Lykopen som er et rødt fargestoff, finnes i store mengder i tomater, vannmelon, røde grapefrukter og blodappelsiner. Denne antioksidanten kan være med på å forebygge kreft i prostata, tykk- og endetarm. Menn med høyt innhold av Lykopen i blodet har lavere risiko for å få kreft i prostataen. Lykopen tas best opp når tomatene har vært oppvarmet og er ledsaget av en sunn type fett.
 • Brennesle har mange helsebringende virkninger og en positiv effekt på en forstørret prostata. Drikk den som te, søtet med litt honning. Fås også i kapsler. Bland evt. brennesle-teen med litt elvesnelle, hibiscus og ginseng. Sistnevnte tre teer bør unngås om kvelden, da de er henholdsvis vanndrivende og oppkvikkende.
 • Aminosyrene glycin, alanine og glutaminsyre i kombinasjon – ca. 200 mg av hver daglig – har også vist seg å bedre symptomene på en forstørret prostata.


Tips

Mosjon er et must. Det kan medvirke til løsning av mange problemer for menn. Ved prostata bør du likevel være litt forsiktig med sykling, da det kan presse på prostataen. Svømming og raske gåturer er bra.

Taoister regner med at en av hemmelighetene ved evig ungdom er å bevare en energireserve i form av sterke kjønnsorganer. Tao-masteren Mantak Chia har skrevet mange lettleselige bøker om emnet. Han skriver om ”de indre øvelsene” og forklarer at mange eldre menn har en slapp og løs endetarmsåpning. Det er viktig å trene disse musklene og holde dem sterke. Det kan være forebyggende for hemorroider og prostatakreft.

Et rikt kjærlig og godt sexliv beriker både deg og partneren din og er med på å holde dere aktive, glade og ungdommelige. Jeg ser dessverre ofte at menn i parforhold underkaster seg partnerne og blir konfliktsky, i stedet for å vise deres egne behov. Utover at de lar vingene deres klippe, får de ofte en svekket testosteronproduksjon – etter min mening.

Kreft i prostata er veldig vanlig hos eldre menn. Forskjellige helseeksperter sier at de fleste dør med den og ikke av den, men husk likevel regelmessige helsekontroller! I tillegg har mange hatt stor glede av soneterapi, akupunktur og yoga.

Forfatteren Louise Hay har skrevet et tankemønster som du kan bruke til hjelp for en sunn prostata.

Jeg elsker og verdsetter meg selv
Jeg aksepterer min egen styrke
Jeg er ung av sinn

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.