Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebob Firkant. Og midt i opptoget, med konger og karakterer av tvilsom kvalitet men i rikelige mengder, kan det være vanskelig å danne seg et bilde av hva det egentlig vil si å feire De Hellige Tre Konger i dagens Spania.
For de fleste skandinaver er julestria overstått på dette tidspunkt. Gavene ble gitt den 24. desember, og barna har hatt helligdagene til å leke med de nye innflytterne på barnerommet. For spanjolene er julen dog langt fra overstått. Selv om julen og julenissen vinner innpass i Spania, foretrekker de fleste spanjolene å holde fast ved tradisjonen, og således varer den spanske julen helt til De Hellige Tre Kongers dag den 6. januar. Det er denne dagen som for dem markerer julens egentlige avslutning, og det er på denne dagen at gavene blir gitt – fra kongene selvsagt.
På denne dagen fikk Jesus-barnet besøk av tre vise menn, ledet av Betlehemsstjernen til den krybben hvor den nyfødte gutten lå i en bondes ydmyke stall. De tre mennene, som i senere fortellinger er blitt til konger, Melchior, Caspar og Balthasar, medbrakte gaver til den lille gutten, som ifølge Det Nye Testamentet skulle være Guds sønn – og det er den tradisjonen som fortsatt holdes i live.

De Hellige Tre Konger-togenes opprinnelse

Den spanske regjeringen feiret i 1885 for første gang den spesielle høytiden med å avholde en parade for de tre konger. Paraden ser nok i dag vesentlig annerledes ut enn den gjorde i 1885. Kongene har fått selskap av en lang rekke andre karakterer, og i noen opptog ser det ut til at alle som eier et kostyme får en invitasjon til å være med. Tradisjonen fra 1885 er dog det eldste opptoget i Spania, og noen mener endog, at det er det eldste i verden. Kaspar, Melchior og Balthasar går altså gjennom gatene, innen de om natten skal ut og legge gaver i hjemmene hos de spanske barna. Hvor kongene i den opprinnelige fortellingen hadde myrra, gull og røkelse med, medbringer de i dag gaver i form av klær, leker eller elektronikk.

Ingen høytid uten kake

En viktig del av den spanske De Hellige Tre Kongers dag er el Roscón de Reyes – en kake som spises om dagen den 6. januar og som er formet som en ring for å symbolisere en kongekrone. Det er noen helt spesielle tradisjoner forbundet med denne kaken, som er pyntet med fargestrålende snop, som skal forestille edelsten. Kaken kjøpes hos bakeren og kommer med en innbakt figur, hvis funksjon svarer til mandelen i risgrøten. Den heldige som finner figuren skal være konge for resten av dagen, noe som er årsaken til at Roscón de Reyes også iblant selges sammen med en kongekrone av papir. Til den mindre heldige er det bakt inn en bønne – den som får bønnen, skal ifølge tradisjonen betale for neste års Roscón, noe som gjerne kan være en dyr fornøyelse, idet disse kakene koster bortimot 20 ganger så mye som ordinære kaker. Tradisjonen varierer dog fra region til region, og i noen familier er man kun ’svarteper’ for resten av dagen, hvis man uheldigvis får bønnen.

Tradisjonene for den 5. januar

For at kongene skal vite hvor de skal legge gavene skal barna i følge tradisjonen sette frem sine sko om kvelden den 5. januar, før de legger seg, slik at kongene ikke kan unngå å se dem når de besøker hjemmet om natten, og så kan de legge gavene her – i skoene. Mange foreldre henviser dog i dag til juletreet som gavenes sted, da kongenes kjøpekraft etterhvert strekker seg til gaver i en størrelse og mengde så stor at barneskoene ikke lenger strekker til.
I stil med tradisjonen rundt julenissen settes det også ut mat til kongene, og vann og høy til deres transportmiddel – kamelene. Gavene er en erkjennelse for ulempen ved den lange reisen fra Østen. Kamelene kan muligens være litt utslitt, hvorfor det ofte ses et spor fra høyet til gavene, som barna forventningsfullt kan følge når de står opp om morgenen.

Kjære Kaspar…

Når kongene og deres følge beveger seg gjennom gatene i opptogene som starter på ettermiddagen, har barna på forhånd skrevet et brev til en av majestetene for å fortelle dem om sine ønsker. Har man vært et flinkt barn, får man sine ønsker oppfylt, og har man vært rampete får man i stedet kull. Dog er ’kullet’ i dag laget av sort marengs, som til forveksling ligner kullstykker, men som ikke er helt uten et element av belønning når man setter tennene i dem. Dog tjener kullet som en påminnelse til barna om at de i det nye året bør oppføre seg bedre, selv om det er vanskelig å finne foreldre som kun gir deres barn kull i gave – selv om det er av marengs.
Vil man ut for å se opptogene, er det bare å orientere seg i sin by. Langt de fleste byer har opptog av varierende størrelse, dog er toget i Málaga spesielt og overdådig. Her kan det akkurat som i juletiden være en øvelse i selvbeherskelse, da gatene den 6. januar er fylt opp med mennesker. Har du barn med, så husk en pose til snop. I fjor ble det lagt 12.000 kg. med smågodt ved føttene av forventningsfulle barn i Málagas gater.
 
Riktig gledelig De Hellige Tre Kongers dag!
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet