Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Sjømennenes beskytter

Luften fylles med duften av røkelse, blomster og hav. Det er trangt på gatene. Det hele minner litt om den spanske påsken, men i mindre skala og med en roligere stemning, uten hverken de bombastiske trommene eller de kappekledde tronebærerne. I dag den 16. juli, er menneskene som er samlet glade, og bærerne er kledd i hvite sjømannsdrakter. Tronen med madonnastatuen som bæres frem, er en hyllest til La Virgen del Carmen. Hun er havets- og derved også sjømennenes og fiskernes beskytter, i tillegg til at hun er skytshelgenen for den spanske armadaen.

For å hedre jomfruen har det allerede vært avholdt messe i kirken hvor madonnastatuen hviler resten av året, og nå er det tid for alle de som ikke fikk plass i kirken å vise sin hengivenhet. I tillegg samles også mange turister for å få et glimt av dagens hovedperson. Prosesjonen går fra kirken, gjennom byens gater og torg, ned mot havet.

Med røtter tilbake til Karmel

Faktisk strekker historien om La Virgen del Carmen seg tilbake til 1100-tallet. Den gang søkte pilegrimer et liv som eremitter på fjellet Karmel for å vœre nærmere Gud i evig bønn, inspirert av profeten Elias i Det Gamle Testamentet som ved livets slutt dro tilbake til nettopp dette stedet. La Virgen del Carmen var simpelthen skytshelgenen som disse pilegrimene vendte seg til under deres vandring til Karmel. Og det er også herfra Karmelitt-ordenen har sitt utspring – fra fjellet Karmel i dagens Israel.

Ifølge historien sier Første Kongebok at Elias skulle ha begitt seg opp på Karmel-fjellet for å be og skjenke offergaver, og at han skulle ha lovet Gud å oppgi avguden Baal, hvis Gud stoppet tørken som herjet i landet. På et tidspunkt skal Elias ha fått en åpenbaring om at når han vendte tilbake den syvende gangen til bønn og botsgang, ville det stige røyk opp fra havet. Og deretter ble stedet hellig.

Med årene skal eremittene på fjellet ha begynt å omtale Jomfru Maria som Jomfruen av Karmel.


Slapp unna skjærsilden

Opprinnelig var det en karmelitt-tradisjon, hvis røtter strekker seg tilbake til eremittene på Karmel-fjellet. Den 16. juli i 1251 skal jomfruen ha åpenbart seg ovenfor ordenens store mestere, hvis handlinger og klesdrakter ble tilegnet jomfruen Carmen. Jomfruen skal da ha lovet at på lørdagen etter en persons død, ville denne personen unnslippe skjærsilden hvis den avdøde hadde båret hennes skapular (to lange stoffstykker som henger over skuldrene) i tilbedelse gjennom sitt liv på jorden. Denne tilbedelsen ble anerkjent av paven i 1587, akkurat som av de følgende pavene.
Det er altså dette som ligger til grunnen for tilbedelsen til La Virgen del Carmen som spredde seg ut i verden, blant annet til Spania. Og her æres hun altså med en feiring på den 16. juli.

Madonnaen føres ut på havet

Nå har prosesjonen nådd stranden og vannkanten, hvor bærerne fortsetter ut i vannet. Der blir madonnastatuen bragt over til en båt, dekorert med lys og vakre blomster. Rundt omkring samles både badeentusiaster og medlemmer fra kirken med relasjon til havet, samt blomsterutsmykkede fiskebåter. Stemningen er lett og glad og det hele med en stor fest avsluttes i sommernatten med fyrverkeri, konkurranser og selvfølgelig mat som fisk og skalldyr.

La Virgen del Carmen feires langs størstedelen av Costa del Sol på den 16. juli. Noen steder hvor det kan oppleves er: Torre del Mar, Nerja, Rincón de la Victoria, Torremolinos, Los Boliches, La Cala de Mijas og Estepona.



Bad etter den 16. juli

Ifølge tradisjonen bør man ikke bade i havet før den 16. juli. Dette er nemlig dagen hvor La Virgen del Carmen med sitt nærvær velsigner og renser vannet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.