Månedsmagasinet på Costa del Sol
30 år etter uværet som satte Málaga ut av spill

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Klokken ett om ettermiddagen ble dag til natt da kullsvarte skyer drev inn over Málaga og himmelen åpnet seg. Det var 14. november 1989. Denne tirsdagen for 30 år siden ble gatene gjort om til elver, biler ble skylt ut i havet og tusenvis av mennesker ble fanget eller forsvant i timevis.
Akkurat som når flyalarmene ulte under andre verdenskrig søkte alle innbyggerne beskyttelse, men denne gangen så høyt oppe som mulig. Tusenvis av mennesker var fanget av vannmassene til midnatt, det samme gjaldt hundrevis av skoleelever. Uværet gjorde det også umulig å få adgang til og fra flyplassen, noe som betydde at byen var avkoblet fra all lufttrafikk.
På litt over en time falt det 160 liter nedbør pr. kvadratmeter i Málaga. Og da regnet opphørte kom isen. Hagl fylte gatene og gjorde det glatt og umulig å ta seg frem de stedene som ikke allerede var ufremkommelige på grunn av den høye vannstanden. Det iskalde vannet rakk en til livet. Og nedbøren som knapt hadde begynt, skulle vare i hele tre uker.

Elvene oversvømmes

Ría Guadalhorce hadde ikke plass til mer vann – elven var allerede godt fylt av tidligere nedbør, så da det heftige regnværet kom gikk elven over sine bredder.
Noen steder i byen var situasjonen så alvorlig at ingen kjøretøyer, hverken brannvesenets eller politiets kunne komme frem og hjelpe. Uværet påvirket også telefonnettet, noe som førte til at redningstjenestene ikke kunne kontaktes. Radio ble det eneste kommunikasjonsmiddelet mellom Málaga og resten av landet, og var den eneste måten man kunne få informasjon om hva som skjedde.

Skoleelever innesperret i timevis

På flere skoler i Málaga var situasjonen alvorlig, særlig øst for Guadalmina-elven. Bare minutter før skoleklokken skulle ringe, falt det enorme mengder regn og lærerne ble nødt til å vente på skolen med barna ettersom foreldrene ikke hadde mulighet til å hente dem. Det var heller ikke forsvarlig å sende barna som bodde i nærheten av skolen alene ut i uværet.
 
På skolene som ble verst rammet måtte lærerne og skoleelevene søke tilflukt i de øverste etasjene, ettersom de nederste etasjene ble oversvømt.
Først på kveldstid ble de innesperrede elevene litt etter litt reddet fra skolene da firehjulstrekkere og motorbåter etterhvert kunne nå frem. På grunn av den lave alderen til noen av elevene, var det ikke alle som kunne fortelle redningsmannskapene hvor de bodde.
Dagen etter sendte det spanske sivilforsvaret ut melding og ba foreldrene om å ikke levere barna på skolen neste dag, noe som ble forlenget flere dager ettersom skolene var ødelagte, fulle av vann og umulig å undervise i.
 

Den lange naten – 2 000 personer fanget i industriområdene

Uten togforbindelse og med avsperrede veier måtte flere tusen mennesker tilbringe hele eller deler av natten i industriområdene, ettersom den kraftige strømmen gjorde det vanskelig for redningsbåter å komme frem. Mange personer i Guadalhorces industriområde måtte tilbringe natten i de øverste etasjene i industrihallene. Først klokken 4 om morgenen var vannstanden lav nok til at de første kjøretøyene kunne krysse Guadalhorce-broen.
Samtidig ble den økonomiske aktiviteten totalt lammet, ettersom industriområdene Guadalhorce og Santa Teresa var rammet av flom. En stor det av handelsvirksomheten i resten av Málaga måtte legge ned forretningsaktiviteten på grunn av oversvømmelser, og flere lokale butikker måtte stenge av denne grunn.

Regnet fortsatte til 8. desember

Med unntak av små opphold fortsatte regnværet til 8. desember. I denne perioden opplevde Málaga syv oversvømmelser av Guadalhorce-dalen. På grunn av de store skadene måtte Málaga erklære området for katastrofeområde 1. desember. Hundrevis av boliger ble berørt i større eller mindre grad, og tusenvis av biler endte hos opphuggeren.
Kan Málaga håndtere fremtidens vannmasser?
På grunn av klimaforandringene ser vi mer ekstreme temperaturer og værforhold. Det Norske Magasinet har snakket med AEMET, det meteorologiske instituttet i Málaga, om klimaforandringenes betydning på lokalt plan.
”Av alle provinshovedsteder i Spania er Málaga den klart mest sårbare når det kommer til klimaforandringer,” forteller José María Sánchez-Laulhé Ollero, direktør for AEMETs, og fortsetter: ”Málaga er en kystnær by som er ekstremt utsatt for oversvømmelser ettersom Guadalhorce-dalen ofte blir oversvømt. I Málaga er det stor mangel på rør som kan lede vannet bort. Det har vært planer om å gjøre noe med rørproblemene i årevis, men det blir stadig utsatt.”
Ved den gamle tobakksfabrikken i Málaga sentrum er man i full gang med å plassere gigantiske avløp som skal beskytte byen mot fremtidige oversvømmelser. Avløpene er over fire meter høye, nærmere to meter brede, 1,3 km lange og kan lede 20 000 liter vann i sekundet fra byen og mot havet. Prosjektet er budsjettert til 2,5 millioner euro og skal stå ferdig om ett år. Blir det en suksess er det mulig at andre byer på Costa del Sol vil legge ned lignende avløp fremover.
”Det er ikke det at det ikke regner i Málaga. Nedbøren ligger på ca. 500 liter i året. Men det er en ujevn fordeling av vannmagasiner og mye fordampes på grunn av de stigende temperaturene,” avslutter AEMET Málagas direktør.
 
Ofrene
I alt mistet åtte personer livet under oversvømmelsen, blant annet et eldre ektepar. Vannet fosset inn i huset deres, og de rakk ikke å reagere da vannet plutselig stod i tre meters høyde i området Arroyo Barriguilla.
En kvinnelig innbygger på 47 år fra Villanueva de la Concepción døde da bilen hennes ble tatt av vannmassene. Hun ble senere funnet 15 kilometer unna i Almogía.
Fakta om temperatur- og vannstigning i Sør-Spania
En analyse av gjennomsnittstemperaturen for Spania fra 1971-2000 fra AEMET (meteorologisk institutt i Spania) viser en stigning i både hyppighet og intensitet når det gjelder tørkeperioder i hele landet. Sammen med nedbørsdataene viser dette at vi får stadig varmere somre i hele Spania.
Temperaturstigningen har økt mest de siste tiårene. Tallene fra AEMETs analyser viser at gjennomsnittstemperaturen i Málaga har steget 0,5ºC per tiår. Dette skyldes ikke bare klimaendringer, men også en utvidelse av steppeområdene i Sør-Spania. Den globale temperaturøkningen har vært på 0,1º C per tiår.
Når temperaturene stiger øker også fordampingen, noe som gjør tørkeperiodene lengre og mer intense. I tillegg øker befolkningstallet, noe som også bidrar til å legge press på vannmagasinene i tørkeperioder.
Middelhavet stiger
Middelhavets overflatetemperatur har steget med 0,34º C per tiår siden begynnelsen av 80-tallet. Når havet blir varmere, forårsaker det en termisk ekspansjon som får vannstanden til å stige. Som en konsekvens av dette øker Middelhavet 3,4 mm per år.
Kilde: AEMET
 
 
Av Louise Mercedes frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet