Månedsmagasinet på Costa del Sol
Francos eksistens førte til en populær meny

Francos eksistens førte til en populær meny

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Francos eksistens førte til en populær meny

Francisco Franco minnes med redsel i Spania. Men flere av diktatorens forandringer nytes fortsatt drøyt 40 år etter hans død. Én av dem er Menú del Día.
Franco var hatet av mange og elsket av noen. Hans politiske ideologi bygde i mer enn tre årtier på undertrykkelse og mord og tortur av politiske aktivister. Det preget ikke bare Spania fra 1936 og til Francos død i 1975. Mange av diktatorens ”avtrykk” har man forsøkt å viske ut, mens enkelte er bevart. Menú del Día er én av dem.
– Menú del Día var for oss håndverkere. Nå er det blitt et turistfenomen som etterspørres, sier Pedro Martín Castro som nå arbeider som oppvasker på den nesten 40 år gamle restauranten Bar Las Ramblas i det hippe Soho-kvarteret i Málaga.

Menyens opprinnelse

Den i dag synlige menyen som gjerne er skrevet opp på diverse krittavler i restaurantene, går ikke ubemerket hen. Lunsjmåltidet, til en fast pris, dateres tilbake til Franco og begynnelsen på 1960-tallet.
Diktatoren krevde at restaurantene skulle tilby en bombastisk lunsj til en overkommelig pris til det arbeidende folk.
– Det var til det arbeidende folket i pueblo’ene som trengte masser av fett og kjøtt til det fysisk harde arbeidet. Senere kom menyen til byene, og så fikk håndverkerne også måltidet, forklarer Pedro Martín Castro om tre-retters menyen.
Menú del Día består vanligvis av hjemmelaget forrett spist med skje slik man lagde dem i pueblo’ene (f.eks. gazpacho og porra). Hovedingrediensen i hovedretten er kjøtt (for eksempel okse-, svine- eller kyllingfilet) med poteter, og hjemmelagde desserter som flan, natilla, etc. eller en kaffe.
– Jeg elsket det, og det var svært godt. Vi måtte bruke masser av proteiner og kullhydrater for å stå imot med når vi arbeidet. Det var store porsjoner og bra var det for oss. Vi var sterke, sier Pedro Martín Castro som før han ble oppvasker hos Bar Las Ramblas, arbeidet som bygningsarbeider.
– Man kunne spise godt og billig. Det tilsvarte vel rundt 800 pesetas (fem euro, red.anm.) Det var også et av Francos hensikter med Menú del Día. Det arbeidende folket i pueblo’ene som trengte et godt og solid måltid, og da måtte dette være prisen.
I dag er menyen tilgjengelig på de fleste restauranter i Spania, og som regel for rundt 10 euro, selv om prisen kan variere fra helt ned til 4,5 euro i noen distrikter og helt opp til 20 euro i andre, likevel mer på gourmetsteder. Francos eksistens spøker fortsatt i Spania, og Menú del Día er en av dem som vi alle sammen nyter godt av i dag.
Av Nanna Lunnemann

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet