Månedsmagasinet på Costa del Sol
Diare er et svært vanlig problem hos valper. I artikkelen nedenfor vil jeg fokusere på de hyppigste årsakene til diare, førstehjelpsbehandling hjemme, når det virkelig er grunn til å være bekymret og når man bør søke hjelp hos en dyrlege ved akutte situasjoner som kan ha livstruende konsekvenser.

Årsaker

De vanligste årsakene kan inndeles i fem kategorier: alminnelig stress, kostendringer, inntak av fremmedlegemer, parasitter og virusinfeksjoner.
Det er viktig å holde godt øye med valpen når den har diare. Unge hunder blir raskere syke enn eldre hunder. Hvis valpen din har diare, er det normalt ingen grunn til panikk. Men hvis problemet ikke forsvinner i løpet av en dag, bør du bestille tid hos dyrlegen eller dra til dyrehospitalet. Unge valper kan nemlig bli faretruende dehydrert på bare 24 timer eller mindre.
Både mennesker og dyr kan få diare på grunn av stress. Tenk over det. En valp går gjennom store forandringer på svært kort tid. Hun tas vekk fra moren og søsknene. Fysisk flyttes hun fra et miljø hun kjenner til et nytt og ukjent miljø. Det har sannsynligvis også vært en del reising. Hele hennes verden kan endre seg på bare en natt. Alle forandringer kan virke stressende – til og med forandringer til det bedre. Når man tenker på hvor uerfaren en valp er og de store forandringene som skjer i de første månedene av livet til valpen, er det jo i virkeligheten ikke overraskende at valpens mage-tarm-kanal reagerer på stress.
Er valpens diare stressrelatert, bør det gå over av seg selv innen få dager. Et par gode råd er alltid å have fersk vann tilgjengelig – ta eventuelt opp valpens vannskål og oppmuntre henne til å drikke derfra. Sørg videre for at valpen har de nødvendige sovemulighetene slik at hun kan få tilstrekkelig fred og ro.
En annen årsak til diare kan være en plutselig endring i kosten. Hvis valpen er blitt fôret med lavkvalitets fôr og etterpå får høykvalitets fôr, kan dette også skape uro i fordøyelsessystemet og dermed forårsake løs avføring. Generelt bør endringer i hundens kost – uansett alder – foregå gradvis, helst over en periode på sju til ti dager, og andre gange lengre, avhengig av valpen.
Valper kan dessuten være født med ormer i innvollene eller kan få dem via morsmelken. Noen av de vanligst organismene som forårsaker diaré hos valper er rundorm, bendelorm og piskeorm. Heldigvis kan et ormeangrep lett kureres med medisin. Hvis du har mistanke om at diareen skyldes orm, er det svært viktig å få valpen undersøkt hos dyrlegen. I mellomtiden må du sørge for at hun får den nødvendige mengden væske, ettersom dehydrering er den mest utbredte årsaken til diaré.
Andre slags skadedyr som også kan forårsake diaré hos hunder er protozoparasitter. Dette er encellede organismer, den vanligst av disse er coccidier og Giardia.
Hvis din valpen bærer en protozoparasitt i tarmkanalen, vil diaré vanligvis være vannete og lukte svært vondt. Du kan se etter om det er blod eller slim i avføringen. Hvis dette er årsaken, vil valpen som regel også ha andre symptomer som oppkast, manglende appetitt eller tretthet.
Diaré er en av de hyppigste symptomer på flere virusinfeksjoner hos hunder. Den mest alvorlige av disse er parvovirus, også kalt CPV eller bare parvo. Parvoviruset er svært smittsomt og overføres gjennom avføringen fra en infisert hund. Viruset invaderer tynntarmslimhinnen og forårsaker en illeluktende og blodig diaré, noen ganger også oppkast, sløvhet og dehydrering. Eldre hunder kommer seg vanligvis over parvo, men viruset er ofte dødelig hos infiserte valper. Karakteristisk for parvoviruset er en svært illeluktende avføring samt en generell og rask forverring av helbredet.
Hvis valpen viser tegn på virusinfeksjon spiller tiden en avgjørende rolle. Søk øyeblikkelig hjelp hos en dyrlege. Denne kan straks diagnostisere valpen basert på symptomer og laboratorieundersøkelser. Merk deg at selv om valpen er vaksinert mot parvovirus, kan den stadig forekomme og dødeligheten er like stor som ved ikke-vaksinerte hunder.

Hvordan vet jeg om diareen er livstruende?

Dessverre finnes det ingen spesiell tommelfingerregel for å avgjøre om valpens diare er mild og dermed raskt går over av seg selv eller om den er et symptom på en alvorlig helsetrussel.
Overordnet sett kan man si at om valpen plutselig utvikler vannete avføring – særlig hvis det er blodstriper i – og hvis den samtidig har andre symptomer som oppkast, anbefales det å oppsøke dyrlege omgående for behandling. Svært unge valper kan bli alvorlig syke i løpet av få timer, og det er bedre å forebygge enn å helbrede.

 
Hold godt øye med valpen og vær omhyggelig med sikkerheten. Dette kan minske eller helt eliminere risikoen for at valpen sluker noe den ikke burde.
Dessuten bør kosten gradvis endres for ikke å utvikle gastrointestinale lidelser.
Sørg for at valpen ikke er overstimulert og at den får tilstrekkelig med hvile og ro for dermed å minske stressreaksjonen på nye omgivelser.
Før valpen er fullt vaksinert, bør du ikke ta henne med ut i hundeparker eller i det hele tatt la henne møte andre ikke-vaksinerte eller usunne hunder.

Hjemmepleie ved mild diaré

Hvis valpen har mild diaré, men fortsatt er lekende og energisk, så bør du fokusere på om hun får i seg nok væske. En valp trenger rundt 100 ml væske per kg kroppsvekt. Det beste er hvis du kan gi henne en spesiell elektrolyttbehandling – for å sikre elektrolyttbalansen i kroppen f.eks. Oralade. Hold dessuten godt øye med valpens kroppstemperatur. 38,5 C +/- 0,5 C er den normale temperaturen. Hvis denne faller, er situasjonen mer alvorlig, og faller temperaturen til under 38 C, er det på høy tid å få akutt hjelp.
 
Susanne Kamu, Autorisert skandinavisk dyrlege.
Clinica Veterinaria Pet Vet Kamu
C /. Maestra Aspiazu, Puebla Lucía, 29640 Fuengirola.
Telefon:. 952667333
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Av Susanne Kamu, Autorisert skandinavisk dyrlege.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.