Månedsmagasinet på Costa del Sol

shutterstock 418720591

New York Times roser Málaga
Den verdenskjente avisen har bare godord å si om Málaga by i en større artikkel som avisen nettopp har publisert i sitt reise- og livsstilsmagasin

’Style Magazine’. Avisen anbefaler sine lesere severdigheter, spisesteder og overnattingsmuligheter og er særlig imponert over byens historie og tilbudet av museer og gode spisesteder. Avisen ser dessuten et stort potensiale i det nye SOHO-kvartalet og mener det blir et kjempepluss for byen når det nye og luksuriøse hotellet ’Gran Hotel Miramar’ åpner senere i år. I fjor på samme tid var det britiske Daily Mail som brakte en rosende anbefaling av Málaga, og ifølge Málagas turistråd har disse positive omtalene en større verdi enn noen markedsføringskampanje kan måle seg med.

Chaves og Griñán innrømmer feil
I de omfattende avhøringer i den svært omfattende ERE-saken innrømmet de to forhenværende presidentene for Junta de Andalucía, Manuel Chaves og José Antonio Griñán, at det kan ha skjedd feil i forbindelse med administrasjonen av offentlige midler. Men de benekter begge at det på noen måte har vært snakk om direkte svindel med fordelingen av de offentlige midlene som Junta de Andalucía fikk tildelt av staten til støtte for næringslivet da krisen brøt ut i 2008/09. Chaves var president for Juntaen da midlene ble tildelt, men gikk kort tid etter av for å gå inn i den daværende Zapatero-regjeringen. Griñán gikk derimot av i fjor som en direkte følge av saken. Anklagemyndigheten skal nå avgjøre om de to ekspresidentene skal tiltales.

Kommunene presser plusvalía-skatten
For bare få år siden var den en liten, ubetydelig og nærmest ukjent skatt. Men de siste par årene har landets kommuner klart å øke sine inntekter kraftig via den såkalte plusvalía-skatten. Det er en eiendomsskatt som selger betaler ut fra den antatte verdistigningen som han har hatt på sin tomt. Skatten er ikke høy, men kan likevel raskt beløpe seg til et par tusen euro hvis eiendommen ligger i et område der tomteprisene har steget markant de siste årene. Kommunene har ikke nølt med å revidere takseringen av tomteprisene, og derfor har kommunene på Costa del Sol i 2015 innkassert 135 millioner euro. I 2014 var beløpet rundt 99 millioner og året før 80 millioner euro.  

Ny trener i Málaga C.F.
Bare få dager etter Javier Gracias avskjed, ble den nye treneren Juande Ramos presentert. Juande Ramos sto i spissen for laget i sesongen 2003/04 med stor suksess. Deretter fortsatte han karrieren i Sevilla, Real Madrid, Tottenham og to klubber i Øst-Europa. Selv om det er 12 år siden Juande Ramos forlot Málaga C.F., har han holdt kontakten med klubben og byen og la ved presentasjonen ikke skjul på at han er lykkelig for å være tilbake. Juande Ramos har inngått en treårig avtale med klubben og er nå i full gang med å planlegge sesongens spillerkjøp og -salg sammen med sportsdirektør Francesc Arnau. 

Flerfødsler er tredoblet
Ifølge tall fra Spanias nasjonale statistikkinstitutt (INE) utgjorde flerfødsler 2,29 prosent av alle fødsler i 2014. Med andre ord, 22,9 av hver tusen fødsler var flerfødsler. Disse tallene betyr at Spania ligger helt i tet i Europa når det kommer til flerfødsler, ifølge en undersøkelse av 29 land fra 2013. Her er Spania bare forbigått av Kypros med 25,1 fødsler per tusen, og etterfulgt av Tsjekkia med 21 og Danmark med 20,9. Sammenlignet med en annen undersøkelse fra 2008, har antallet flerfødsler falt i alle land unntatt i Spania. I Spania er det mellom år 1999 og 2014 født 262.302 tvillinger. Dette tallet steg fra 10.914 i 1999 til 18.746 i 2014. Og i 2009 lå antallet flerfødsler absolutt høyest på 19.674. Deretter falt tallet – muligvis som følge av krisen. Den vesentligste årsaken til flerfødsler er fertilitetsbehandling. Mellom 1983 – som er året da fertilitetsbehandlingen ble introdusert i Spania – og 2014, er antallet tvillinger tredoblet og har steget med 287 prosent fra 3.349 til 9.493.  

shutterstock 426714889

Turistsektoren blomstrer
Turistsektoren står klar med ny optimisme og flere ansettelser. Restauratører og hotelleiere sier at det i juni vil være en ny runde av midlertidige ansettelser. Ifølge en rapport fra HR-virksomheten Adecco, er det snakk om knapt 20.000 ansettelser i Málaga denne sommersesongen, noe som tilsvarer en økning på 20 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er en av landets kraftigste økninger, men nasjonalt sett er Málaga bare nummer 13 på listen over byer som ansetter flere folk i sommersesongen, blant annet etter byer som Zaragoza, Vizcaya, Navarra og Pontevedra. Det dreier seg om arbeid i turistvirksomheter; hoteller og restauranter der ekstra personale er nødvendig på grunn av de mange turistene.

Ny hunderegistrering skal rydde opp i gatene
Ojén by er den første lokale myndigheten i Málaga-provinsen som har valgt å etablere et DNA-register for hunder. Fra nå av vil det lokale politiet kunne finne eiere som glemmer å rydde opp etter hundenes etterlatenskaper på gaten ved å ta prøver av ekskrementer for en DNA-profilering. Ifølge ordføreren i Ojén, José Antonio Gómez, har ordningen til formål å ”holde styr på eierskapet til kjæledyr, samt bekjempelse av herreløse hunder og dyremishandling.” Rådhusets embedsmenn skal ha møte med landsbyens dyrleger for å planlegge kampanjen og forklare den nye lovgivningen. I første omgang vil byrådet betale for blodprøvene av de lokale hundene. Deretter skjer det på egen regning. Eierne har to måneder på seg til å få hundene ”stemplet” og motta et hundehalsbånd som bevis på det. Hvis dette ikke overholdes, vil det foreligge bøter på 500 euro. Ordningen vil hjelpe til med å identifisere kjæledyr som ikke allerede bærer en obligatorisk mikrochip. Málagas byråd har nå også meddelt at de planlegger å innføre den såkalte hunderegistreringen og DNA-testen av hunder i forsøket på å rydde opp i byens gater.

Den offentlig gjelden eksploderer
For første gang overstiger statens gjeld det årlige spanske bruttonasjonalproduktet (BNP). Med en gjeld på nesten 1,095 milliarder euro, 1.095.000.000 millioner euro, utgjør statens gjeld 101 prosent av landets BNP, noe som er alarmerende høyt. Særlig siden starten på den økonomiske krisen i 2008 har den offentlige gjelden gått av sporet, og det bekymrer EU i Brüssel at Spania, tross store offentlige innsparinger, ikke har kunnet sette ned sin offentlige gjeld. Da Partido Popular kom til makten ved utgangen av 2011, var gjelden på cirka 700.000.000 euro, men har siden steget uavbrutt. Den sittende regjering tar situasjonen med sinnsro og hevder at den offentlige gjelden i år vil falle med minst et par prosentpoeng.

Første meningsmåling lover jevnt valg
Offisielt starter valgkampen foran for det spanske parlamentsvalget først i juni, men alt fokus er allerede rettet mot valget 26. juni. Avisen El Pais offentliggjorde den første opinionsundersøkelsen basert på 1.200 intervjuer. Holder resultatet stikk, får vi nok en gang et svært jevnt valg uten en klar vinner. Partido Popular får en liten framgang fra 28,7 til 29,9 prosent av stemmene. Samme positive stim treffer Ciudadanos som går fra 13,9 til 15,5 prosent ifølge meningsmålingene. Omgjort til mandater er de to partiene likevel fortsatt et stykke fra å kunne danne regjering. Det samme er tilfellet på den andre siden av parlamentssalen til tross for at meningsmålinger indikerer at Podemos stiger markant fra 20,7 til 23,2 prosent av stemmene. Men økningen skyldes sammenslåingen med venstrefløypartiet Izquierda Unida, og en ventet tilbakegang for sosialistpartiet, som går fra 22 til 20,2 prosent av stemmene.

Skal det for alvor skje et skred i mandatfordelingen, må nesten 30 prosent av de stemmeberettigede som har varslet at de ikke vil stemme, aktiveres. 

Mørke skyer over Ángeles Muñoz
Den tidligere Marbella-ordføreren og førstekvinnen for Partido Popular i Marbella, Ángeles Muñoz, møter sterk motvind etter at det i hennes selvangivelse og deklarasjon over eiendeler har kommet fram at hun gjennom en årelang periode har vært medeier i et selskap på Gibraltar som eier fire eiendommer fordelt over Madrid, Málaga og Sverige. Selskapet ble stiftet i 1998, men det var først i 2010 at hennes svenske mann, eiendomsmegler og entreprenør Lars Broberg, overtok selskapet. Ángeles Muñoz har med andre ord vært medeier i et Gibraltar-selskap i samme periode som hun var ordfører i Marbella (2007–2015). Opplysningene har kommet fram nå fordi Ángeles Muñoz stiller opp ved valget 26. juni og dermed har plikt på seg til å offentliggjøre sine inntekter og eiendeler. Den plikten hadde hun også som lokalpolitiker, men tok da bare ”feil” ved noen datoer slik at hun ikke figurerte som medeier i Gibraltar-selskapet da hun ble ordfører i 2007. 

Mel Gibson på besøg i Ronda
Den amerikansk-australske skuespilleren og filminstruktøren Mel Gibson besøkte Ronda i mai sammen med partneren Rosalind Ross. Natividad García fra Ronda og fan av Mel Gibson var én av de få som oppdaget skuespilleren. Hun postet en selfie på Facebook som raskt fikk oppmerksomhet blant flere innbyggere i byen som forsøkte å finne den kjente skuespilleren i byen. Akkurat som alle andre dødelige, har han forandret seg over tid og var nesten ugjenkjennelig. Iført jeans, svarte sko, solbriller og et stort, prektig skjegg, forsøkte han å skjule seg i mengden. Men Natividad García oppdaget ham med det samme på en café og stilte det enkle spørsmålet ”Mel?” ”Klokken var rundt 17:00. Min mann og jeg var de eneste andre på caféen utover servitørene,” lød det fra den lokale tilhengeren som fortalte den 60 år gamle skuespilleren hvilken stor fan hun hadde vært hele livet, mens Mel Gibson tok av seg solbrillene for å virke mer nærværende. ”Han betalte til og med min kaffe,” sa hun. Skuespilleren var på ferie i Sør-Spania der han på sin tur bl.a. besøkte Alhambra i Granada.

Fuengirola først med parkerings-app
Bilister i Spania er frustrert over å betale for lengre tid enn de virkelig trenger når de betaler på parkometre. En oppdatert app til smarttelefoner skal nå endre dette. 

Fuengirola er den første byen i Andalucía og den andre i Spania etter Guadalajara (nær Madrid) som kan ta i bruk den nye Telpark-programmet som tillater nøyaktig oppkreving for parkering. Fra nå av kan bilister laste ned den oppgraderte appen gratis fra www.telpark.com eller fra online app-stores som skal medvirke til at man bare betaler for den tiden man står parkert i byens ’blå soner’ (offentlige, blå parkingssoner i de fleste byer i Spania). ”Denne nyskapingen har til formål å forbedre servicekvaliteten,” lød det fra Fuengirolas ordfører Ana Mula. Denne helgen vil også Málaga by annonsere sin oppdatering av appen med en ny ’start og stopp’-funksjon. Denne vil kunne hentes på www.smassa.eu. Parkering på gaten er en stor inntektskilde i de lokale kommunene. I 2015 tjente Málaga 1,8 millioner euro fra sine 2.984 ’blå sone’-parkeringer som koster 30 cent for en halv time. 

Det fattige, moderne Spania
Selv om Spania på flere parametere synes å klare å kjempe seg ut av den krisen som har herjet siden 2008, så er det langt fra alle som føler at skuta er i ferd med å snu, for gjennomsnittsinntektene i Spania har falt for sjette år på rad. Det viser de siste tallene fra Spanias Nasjonale institutt for statistikk. Tallene viser at den gjennomsnittlige husstand i 2014 hadde en inntekt på 26.092 euro. Men statistikkene viser også andre og langt mer alvorlige tall som at hver femte spanjol stadig lever under fattigdomsgrensen og at 28,6 prosent er i risikosonen for fattigdom og sosial eksklusjon. Fattigdomsgrensen lå i 2014 på 16.823 euro for en familie med to voksne og to barn. Dessuten har ikke 40,6 prosent av spanjolene mulighet for å reise på ferie bare én enkelt uke i året. Og i forhold til året da krisen brøt ut (2008), er det den dag i dag flere spanjoler som ikke har mulighet til å dra på ferie og som ikke har råd til å spise kjøtt eller fisk minst annenhver dag. På samme måte er det den dag i dag flere spanjoler enn i 2008 som ikke varmer opp hjemmene til passende varme og som har problemer med å klare uforutsette utgifter.

Nytt rekordår på vei
Turismen ekspanderer fortsatt på Costa del Sol, og framgangen er så markant at flere bransjefolk nå betegner situasjonen som en absolutt boom. ”Framgangen de siste par årene har vært unaturlig stor. Bare i vinterhalvåret fra oktober til mars har antallet turister steget med 12 prosent i forhold til i fjor som også var fantastisk,” forteller Elías Bendodo, formannen for Costa del Sols turistråd i et større intervju med avisen Málaga Hoy. ”Vel er vi en attraktiv destinasjon, men den enorme framgang skyldes også usikkerhet og frykt for å reise til land som Tyrkia, Tunisia og Egypt,” mener Elías Bendodo som sier Costa del Sols viktigste oppgave nå blir å gi de mange turistene en positiv opplevelse for å konsolidere seg som en attraktiv destinasjon. I 2014 rundet Costa del Sol den magiske grensen på 10 millioner turister. I fjor var besøkstallet 10,6 millioner, og alt tyder på at det samlede besøkstallet for 2016 blir på mellom 11 og 12 millioner turister.   

Grusom morder i Málaga tilstår
23. september 2013 er datoen beboerne i Málagas bydel

’La Luz’ sent glemmer. Foreldrene til en ung kvinne oppsøker datteren i hennes leilighet fordi hun verken har dukket opp på arbeidet eller har avlevert sitt fem år gamle barn i barnehagen. Først klarer ikke foreldrene å komme inn i boligen, men via en stige kommer de inn gjennom et vindu. I soveværelset finner de datteren, barnet og den tidligere svigersønnen i sengen innsmurt i blod. Men svigersønnen er ikke død. Han har bare lagt seg til rette mellom sine to ofre. Besteforeldrene klarer å flykte fra leiligheten, og få minutter senere måtte det fire politifolk til for å arrestere tiltalte under hans fluktforsøk fra byen. Tiltalte tilstod mordene og aksepterte 43 års fengsel slik aktoratet krever. Gjerningsmannen og den drepte kvinnen var gift i fem år, før de for fem år siden ble skilt. Det var samme år som deres datter ble født. Under tilståelsen av mordene fortalte drapsmannen at det var kampen om foreldremyndigheten som var motivet bak drapene.       

Benalmádena er sterkt forgjeldet
Tross statslige støttepakker kjemper de fleste kommunene i Málaga-provinsen fortsatt med store økonomiske problemer. Verst står det til i de to kommunene Alozaina og Guaro i Sierra de la Nieves nord for Marbella. Men situasjonen er heller ikke god i Benalmádena som er provinsens tredje mest forgjeldede kommune. Kommunen skylder i alt 115.586.000 euro til banker, skattevesenet og Seguridad Social. Fordelt på byens 66.598 innbyggere skylder hver enkelt borger 1.736 euro – uansett kjønn, alder og nasjonalitet. ”Vi lider under følgene av årtier med dårlig planlegging og uforsvarlig økonomisk styring. Spesielt i perioden fra 2003 til 2007 løp utgiftene og investeringene helt av sporet under Enrique Bolín,” forklarer Víctor Navas fra PSOE som i dag er Benalmádenas ordfører takket være en bred koalisjon med fire mindre partier. ”Vi fikk vårt lenge ønskede sykehus til byen, men prisen på 20 millioner euro var langt høyere enn først budsjettert med. I tillegg bygde man parkeringsplassen ’Balmoral’ for fire millioner euro for deretter å legge den ut for salg for bare én million,” beklager Víctor Navas som kjemper for å få byens satt ned byens uten at det rammer fremtidige investeringer. Det er bare 22 av Málaga-provinsens 103 kommuner som i dag er gjeldfrie.    

BBVA forutser vekst, men…
Den spanske storbanken BBVA mener at Spania vil vokse 2,7 prosent både i år og til neste år. I tillegg mener banken at Spania vil kunne skape en million nye arbeidsplasser i løpet av de neste to årene og dermed få brakt ledigheten ned under 18 prosent. Men bankens sjeføkonom Jorge Sicilia ser også klare svakhetstegn i spansk økonomi. ”Vi kan holde en fornuftig vekst de neste par årene fordi svale vinder fortsatt blåser over landet. Vil vi ha vekst på litt lenger sikt, må det skje noe på den politiske arenaen,” mener han. Tilsvarende mener bankens økonomer at Spania ved ganske få justeringer kan overholde EUs krav om et offentlig budsjettunderskudd på høyst tre prosent. ”Med en årlig vekst på 2,7 prosent må det ikke mye til for å få budsjettunderskuddet under tre prosent,” skriver banken i sin kvartalsrapport.  

Vekst er det også på boligmarkedet, om enn ytterst beskjedent.

I årets første kvartal ble det ifølge Spansk Statistikk (INE) gjennomført 6.173 boligsalg i Málaga-provinsen, hvilket er 1,5 prosent flere enn sist år. Det er en markant mindre økning enn i første kvartal fra 2014 til 2015 da antallet bolighandler steg med 14 prosent.

Årtiets største miljøkatastrofe
En helg i mai begynte det å brenne i Europas største lagringsplass for bildekk. Og dampen var så farlige at den var helsetruende for de nærmere 9.000 beboere i området som måtte evakueres.

Lagringsplassen i den lille byen Seseña nær Toledo, ca. 100 km. sør for Madrid, er en trist historie om en politisk konflikt som beboerne og miljøet nå må betale prisen for. Faktisk hadde lagringsplassen i 2010 mistet lisensen og skulle omdannes til gjenbruksplass, men verken kommunen eller de to regionene Castilla La Mancha og Madrid, som lagringsplassen ligger i, gjorde noe med planene. De tre instansene klarte ikke engang å koordinere rengjøring, vedlikehold og oppsyn med den gamle lagringsplassen. Derfor ble avtalen med renoveringsfirmaet sagt opp i februar fordi ingen av de tre ville betale regningen. Kun en enkelt kommunal vakt holdt oppsyn på dagtid. Hele kvelden og natten var det fri adgang for pyromaner som ikke holdt seg tilbake. Fem millioner bildekk brenner godt og sprer farlige og kreftfremkallende oljer, kjemikalier og giftstoffer ut over de nærliggende byene og videre ut i atmosfæren. Historien fra Seseña er ikke bare en trist historie som ingen vil ta ansvaret for. Det er også dette årtiets største miljøkatastrofe i Spania.  

Krav til strendene i Málaga
Hele 22 strender i Málaga-provinsen har fått Det blå flagget, men ikke én eneste strand i Málaga by har fått det internasjonale kvalitetsmerket. Det er det ikke noe å si på når strendene heller ikke lever opp til forventningene. Folk etterspør nå forbedringer av strendene i Málaga by, og venstrefløypartiet IU i Málaga oppfordrer derfor bystyret til å forbedre kvaliteten på Málagas strender. Man pålegger kompetente myndigheter ansvaret for å treffe noen foranstaltninger for å forbedre kvaliteten av sanden og vannet som er forurenset. Man har i IU nylig advart om at de har mottatt klager over situasjonen på strendene og ønsker derfor å forbedre kvaliteten av strendene og rengjøringen forut for sommersesongen som har kommet i gang. Imens kan vi bare håpe på at også Costa del Sols hovedstad kan få pryde seg med blå flagg.

Verdens sterkeste chili gror i Guadalhorce
Verdens sterkeste chili er nå å finne i en dal i Guadalhorce i Málaga-provinsen. Unge entreprenører bruker bæredyktige og økologiske teknikker og planlegger å selge rå og behandlet chili i forskjellige former, styrker og farger (inkl. i hvitt). Noen elsker dem, andre ser på dem som en form for tortur, men uansett stiger forbruket av chili med anslagsvis 2,5 prosent hvert år. ”Hot chili er på mote, og salget øker sterkt nå – særlig i USA, England, Kina og Italia som er verdens største forbrukere av chilien,” sier Pedro Gallardo som er en av entreprenørene bak verdens sterkeste chili i Sør-Spania. Disse unge entreprenørene skapte merket ’Mucho Macho’ for å selge ferske og bearbeidede chilier. De har valgt 20 sorter som holder på å bli dyrket for første gang i år. Virksomheten har satt seg fore å produsere omkring 40 tonn i 2016. ”Vi planlegger å selge ferske og tørkede chili. Vi vil også gjerne produsere krydret olivenolje som skal selges i Spania og i utlandet. Ønsket er å selge pepperfruktene i forskjellige formater under Mucho Machos-merket,” forklarer Pedro Gallardo. Blant sortene er den beryktede ’Carolina Reaper’, som for øyeblikket står oppført i Guinness Rekordbog som verdens sterkeste chili.

Papegøyer truer Axarquía-området
De grønne papegøyene som vi ser i palmetrær rundt omkring i Spania, truer nå de subtropiske avlingene rundt i Axarquía-området. Eksperter har advart om at de første ynglepar av papegøyene er sett rett ved Guadalhorce og Vélez-elven. Ifølge eksperter er de små papegøyene som man finner i parker og hager i byområder, nå en trussel mot landbruket i Málaga-provinsen og særlig ved Vélez-elven i Vélez-Málaga og i Guadalhorce-dalen. ”Problemet med papegøyene er at de formerer seg lynraskt, og om 10 år vil det være umulig å holde bestanden nede,” sier biolog og forsker Antonio Román Muñoz fra universitetet i Málaga. Biologenes største bekymring er at Axarquía-områdets verdifulle mango og avokado blir ødelagt av papegøyene som anses som skadedyr for avlingene. Vitenskapelige undersøkelser viser dessuten at papegøyene vil fordobles i løpet av de neste fire år. De grønne papegøyene ble først importert fra Sør-Amerika til Spania der de ble solgt som kjæledyr. Noen ble satt fri, og i løpet av årene har de kolonisert seg i parker og hager i byene hvor vi ser dem i dag.

Nytt drap – og nytt spor i gammel drapssak
En tragisk bilulykke i mai i Marbella kan være det innledende sporet i oppklaringen av den unge Agnese Klavinas forsvinning 6. september på et diskotek i Marbella. Siste spor av den lettiske jenta er et uklart opptak fra diskotekets parkeringsplass der Agnese Klavina blir tvunget inn i en mørk Bentley med engelske bilskilter. Siden den gang har hun vært forsvunnet. 

Tidligere i uken ble en 40 år gammel kvinne påkjørt så voldsomt at hun døde av kvestelsene. Takket være øyenvitner kunne politiet sette i gang en ettersøkning. Bare ti minutter senere fant de bilen; en mørk Bentley med engelske bilskilter. Bilen sto parkert nær Diana Park i Estepona, mens eieren, den 38 år gamle briten Westley Capper, nøt en drink på den nærliggende baren. Han er sønn av mangemillionæren og entreprenøren John Capper som har flere prosjekter i gang i både England og på Costa del Sol. Westley Capper er løslatt mot kausjon på 300.000 euro, men står tiltalt for uaktsomt drap og er også mistenkt i saken om den forsvunne lettiske jenta.    

Masser av blå flagg på Kysten
Mer enn 20 strender på Costa del Sol får det blå flagget denne sommeren. Fra Almería til Cádiz har det samlede antall utmerkelser nådd 76. 

I år har 76 av Andalucías strender klart å få ‘det blå flagg’ – i alt 13 prosent på nasjonalt plan. 22 strender i Málaga-provinsen og fem havner har blitt tildelt denne æren av Foreningen for miljøundervisning og forbrukeranliggender. Det er også de som har funnet de strender og havner som imøtekommer seriøse miljøkriterier, samt har mange forskjellige fasiliteter. Dessuten har nyheten vist det fantastiske ved Andalucías kystlinje og regionens forpliktelser til kvalitetsturisme.  

Det blå flagget er et internasjonalt kvalitetsmerke som indikerer at stranden har rent badevann og sikrer en god strandopplevelse. Spania var i fjor det landet i verden som hadde flest blå flagg.

Færre residenter i Málaga
De siste åren har man i en av de mest kosmopolitiske provinsene i Spania, nemlig Málaga, sett at tallet på residenter er fallende. Ifølge foreløpige tall offentliggjort av Det nasjonale instituttet for statistikk er det samlede tallet for ikke-spanske beboere i Málaga falt med 9.348 personer de siste par årene. Siden 2013 har i alt 60.000 personer forsvunnet fra folkeregisteret. En av de faktorene som er skyld i fallet, er at pengene ikke strekker så langt som de en gang gjorde. Statistikken viser at det de siste årene har forsvunnet 219 dansker og bare 23 svenskere. Norge er ikke med i denne beregningen. Den nasjonaliteten som har det høyeste tallet, er britene. De siste årene har det blitt 5.600 færre briter i Málaga, noe som etterlater et totaltall på 50.530. Selv om det i den statistikken også er forsvunnet noen dansker og svensker, bor det i dag samlet henholdsvis 4.087 og 5.096 dansker og svensker på Costa del Sol. Sammenligner man tallene med 2015, har Málaga-provinsen mistet over 9.000 residenter på ett år. I dag er det i alt 238.555 residenter, noe som tilsvarer 14,6 prosent av befolkningen.           

Heste- og hundeeiere arrestert for dyremishandling
Eierne til 22 feilernærte hester og fire feilernærte hunder har blitt arrestert på en finca i Vélez Málaga i et område i El Trapiche. Ifølge det nasjonale politiet er dyrene blitt plassert på steder med begrenset plass og som er farlige for dem. Det dreier seg om to eiere på henholdsvis 44 og 75 år som nå er arrestert for dyremishandling og omsorgssvikt av feilernærte hester og hunder. Sammen med nyheten har det nasjonale politiet lagt fram et bilde av én av de syke hestene. Det sees tydelig at tilstanden til hesten er kritisk. Hesten er ikke bare avmagret, men har også flere åpne kjøttsår på hele kroppen. Ifølge politiet er det ingen tvil om at det er snakk om brudd på loven om dyrevelferd. Situasjonen er så prekær at flere av dyrene måtte ha omgående behandling av dyrlege og er etterfølgende blitt overlevert til forskjellige foreninger for dyrebeskyttelse. Mishandlingen har dessverre kostet en ponni livet. Den måtte avlives fordi det ikke var mulig å redde den med de mange skadene den hadde. Dessuten var ingen av de fire hundene blitt vaksinert. Verst av alt var at de, akkurat som hestene, var utsultede og fylt med sår og åpne benbrudd, og en av hundene var ikke i stand til å gå.

Regnværet skaper glede på Kysten
I to uker i mai har det regnet voldsomt i Málaga-provinsen. Ikke spesielt morsomt for de mange turister som har reist fra fjernt og nært for å nyte sol og varme, men svært bra for provinsens landbruk, natur og dyreliv. Regnet har nemlig ført til at vannreservoarene igjen er fylt opp. De regnfulle prognosene har skapt lettelse og et pusterom i provinsen som allerede var begynt å forberede seg på den tørken som sommeren bringer. Særlig vannreservoaret ’La Conception’, rett nord for Málaga i Sierra de las Nieves som er det reservoaret som gir drikkevann til det meste av Costa del Sol, er godt fylt opp. Takket være alt regnet som har falt, er vannreservoarene i hele Málaga-provinsen nesten fylt.

Sol over Nerja
Nerja er ikke bare kystens perle. Nå er kystbyen også Spanias perle. En større avstemming på portalen ”Hotel Info” gjør Nerja til landets mest sjarmerende by.

For byen er utnevnelsen en stor ære med en stor PR-verdi, også selv om det bare var kystbyer – og ikke storbyer – som deltok i avstemmingen. ”Takk for de mange stemmer og for den gode omtalen,” skriver byens ordfører Rosa Arrabal (PSOE) på Facebook. ”Vi gjør alt for å holde byen vakker og gi de besøkende en positiv opplevelse i Nerja,” fortsetter hun. Den galisiske byen Ortigueira ble nummer to i avstemmingen, mens Rota i Cádiz-provinsen kom på tredjeplassen.    

Utleieboliger skal nå legaliseres
Den nye loven om registrering av utleieboliger i Andalucía har nå trådt i kraft, og perioden for den frivillige registreringen er åpnet. Registreringen er obligatorisk for alle boligutleiere i Andalucía som dermed samtidig legaliserer sin utleie. Junta de Andalucía forventer at 20.000 boligeiere de kommende månedene vil registrere sine utleieboliger. Og langt de fleste av boligene ligger i Málaga-provinsen. ”Den nye loven skal harmonisere med den private boligutleien. Som boligeier må man oppfylle en rekke enkle krav. Det gjelder både med hensyn til boligens kvalitet og innbetaling av skatt av inntektene ved utleie. Oppfyller man det, kan man omvendt fritt leie ut boligen med ro i sjelen,” uttaler Monsalud Galindo fra Turistdelegasjonen i Junta de Andalucía som via de mange utleieportalene lett kan spore de ikke-registrerte utleieboligene. Den overordnede ideen med loven er å sikre en viss standard og sikkerhet for leietakerne, samt en bedre skatteoppkreving til bl.a. dekning av de store markedsføringskampanjer som Junta’en gjennomfører over hele Europa.

Izquierda Unida og Podemos går sammen
De to venstrefløypartiene Izquierda Unida (IU) og Podemos blir til ett parti ved det kommende parlamentsvalget 26. juni. IU ”tørket” ved det siste valget i desember inn til bare to mandater i parlamentet, men partiets 923.000 stemmer kan konverteres til langt flere mandater hvis de legges på toppen av Podemos’ mange stemmer. Grunnet den spanske valgloven der stemmene telles opp og mandater fordeles i hver enkelt provins, kommer IU sjeldent over sperregrensen. Dermed går deres stemmer tapt. Begge partier søker derfor en synergieffekt ved den nye koalisjonen.

Valgkampanjen starter offisielt først i juni, men alt fokuset på den politiske scenen er allerede rettet mot nyvalget 26. juni.

Andalucías største shopping- og kultursenter
500 millioner euro er den spanske virksomheten Intu villig til å investere i et nytt shopping- og kultursenter i Torremolinos. Virksomheten har kjøpt opp jordstykkene bak byens kongressenter og har av kommunen fått godkjent et prosjekt på 54.750 kvadratmeter. I september eller oktober forventer Intu å få grønt lys for prosjektet av Junta de Andalucía. ”Det blir Andalucías største senter der shopping, gastronomi, kultur og aktiviteter skal gå opp i en høyere enhet,” forklarer Salvador Arenere som blir ansvarlig for prosjektet. Hans selskap har med suksess oppført et tilsvarende prosjekt i Zaragoza. ”Det gjelder å få borgerne til å nyte utelivet. Ellers handler de i framtiden hjemmefra via nettet. Derfor vil vi tilby et stort utvalg av kultur og aktiviteter året rundt som skøytebane, en sjø med robåter og et pariserhjul,” forteller Salvador Arenere som ikke utelukker at man også har i tankene å ville bygge en skiløype med kunstig snø.

Han regner med at prosjektet vil ta et par år å oppføre og at det vil skape 4.000 nye og faste arbeidsplasser.

Månedens Tweet
Café Central Málaga retweeter på Twitter det spesielle systemet for bestilling av kaffe i Málaga-området. Det er nemlig ikke bare å bestille en café cortado eller café con leche. Nei, her gjelder andre navn. Bestiller du f.eks. en ’cortado’ (kaffe med litt melk), kan servitøren oppfatte det som noe helt annet enn det du mener. Derfor er det en god idé å lære Málaga-måten å bestille kaffe på.

På 1950-tallet oppfant eieren av Café Central i Málaga, José Prado Crespo, et system for bestilling av kaffe for å unngå misforståelser rundt hvordan kundene ønsket sin kaffe. På det tidspunktet hadde man nemlig ikke råd til å la en god kopp kaffe gå til spille på grunn av slike misforståelser. Ideen om et såkalt kaffebestillingssystem går dermed helt tilbake til 1954 i form av et veggmaleri av fliser i caféen. Innehaveren av cafeen samlet inn forskjellige ønsker og preferanser fra kundene sine, hvilket ble til en liste bestående av ni forskjellige kaffedrikker. Likevel manglet én enkelt for å gjøre ferdig rekke nummer to på veggmaleriet, og dermed tilføyde han til et tomt glass som et vittig innslag. Formålet var altså å minne de kaffedrikkende cafégjestene om de forskjellige mulighetene som fantes for å bestille en kaffe, samt å standardisere navnene for bestemte måter å servere kaffen på for å unngå misforståelser.

Siden den gang på 50-tallet har dette systemet blitt en utbredt måte å bestille kaffe på. Noe som kaffemerket Santa Christina har vært med på å sikre ved å bruke denne ideen i sin markedsføring. 60 år etter er dette systemet for bestilling av kaffe derfor ikke bare standard for malagueño’er, men er også en utbredt måte å bestille kaffe på i Spania. Det er nemlig både et enkelt og logisk system som består av ni forskjellige måter å servere kaffen på, identifisert ved mengdeforholdet mellom kaffe og melk.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.