Månedsmagasinet på Costa del Sol

Forleden sa min sønn at han syntes at jeg var begynt å snakke så høyt.
Det gjorde meg litt forskrekket, men i et nanosekund måtte jeg også innrømme, selv om jeg hittil har unngått å være ærlig overfor meg selv, at hørselen ikke er helt som den har vært. Min hørsel er lettere sløret.

Som liten hadde jeg mange mellomørebetennelser med sprengte trommehinner som resultat, sammen med andre infeksjoner. Som voksen flyr jeg mer enn jeg har gjort tidligere. Jeg vet ikke noe om flygning og hvilken betydning det generelt har for mennesker. Men jeg vet hvilke erfaringer jeg selv har gjort, nemlig at jeg har store smerter ved landinger og at jeg har opplevd at min trommehinne ved en landing ble sprengt med blod og puss som resultat.
Alt sammen noe som virker negativt på hørselen og som jeg akkurat nå har valgt å sette fokus på for å holde hørselen min så sunn og sterk som mulig.

Hørselen er både en komplisert og følsom mekanisme.
Øret inndeles i det ytre øret, mellomøret og det indre øret. Øret rommer tre sanser; oppfatningen av lyd, stillings- og akselerasjonssansen, der de to siste, sammen med synet, har betydning for balansen.

Når ørets funksjon er forstyrret, kan det oppstå mange symptomer der det mest vanlige er nedsatt hørsel, svimmelhet, ringelyder, summing og sus i ørene (tinnitus).
Med alderen faller vår evne til å høre. Årsakene til nedsatt hørsel er ofte aldringsforandringer, virusinfeksjoner, bakterielle infeksjoner, allergi, langvarig og konstant støy, bivirkninger av medisiner, mm. Kirchheiner skriver i sin bok ”Alternativ alderdom”, at hos eldre mennesker skyldes problemer med hørselen kanskje Aspirin og fluorforgiftning sammen med vitamin- og mineralmangler.

Det antas at mer enn halvparten av alle som har fylt 50 år har en eller annen form for hørselstap. Og det høres riktig ut i denne delen av verden der vi er omgitt av økende støyfaktorer både dag og natt. Det er etter hvert blitt mer normalt at et hørselstap langsomt setter inn i tyve- og trettiårene.
Hørselsnedsettelsen kommer langsomt snikende, uten at det egentlig merkes. Bortsett fra trafikkstøy, støy fra arbeidsplasser, mm., har du tenkt på de mange støykildene fra diverse hjelpemidler i dine egne hjemlige omgivelser, f.eks. fra hårtørreren som befinner seg rett ved dine ører og som du bare setter på fullt når håret skal tørkes i en fart. Blender, kaffemaler, og andre kjøkkenmaskiner, samt mye bruk hodetelefoner produserer også en masse plager for hørelsen. Vær oppmerksom på hva slags støy du omgir deg med i hverdagen og bruk hørselsvern hvis du arbeider i støyende omgivelser.

Kosten
For mange av oss er maten langt fra så sunn som den burde være. Den er fylt med tilsetningsstoffer og andre belastende emner. Når maten vår gjennom lengere tid er fylt med kjemikalier, mye junkfood, mm. begynner kroppens helsetilstand å lide. Som ved andre helsetilstander spiller sunn kost en stor rolle for hørselen.
Vet du at du er intolerant eller overfølsom overfor visse matvarer, så vær sterk og unngå dem. De kan evt. medvirke til å gi deg ubehagelige og gjentatte øreinfeksjoner og økt slimproduksjon.

Unngå hvitt brød og pasta. Unngå hveteprodukter i en periode, samt hold deg langt vekk fra sukker. La müslien være med havre i stedet for hvete og for fibrenes skyld la grovt rugbrød evt. blandet med spelt være en del av ditt daglige brød. Jeg lager selv ferske og velsmakende søndags-”rundstykker” uten hvete. Det finnes mange oppskrifter på nettet, og det er også mange koke-/bakebokforfattere som kan få inspirasjon fra.

I stedet for dine daglige melkeprodukter finnes det en rekke spennende og svært velsmakende alternativer. F.eks. rismelk, mandelmelk , havremelk mm. Må du bruke fløteskum, får du deilige alternativer ved f.eks. ris-, kokos- og soyafløte som piskes like lett som alminnelig fløte.
Pass på ved for mye fet mat med mettede fettstoffer.

Spis masse ananas som er med på å redusere inflammasjoner. Andre antiinflammatoriske og betennelseshemmende matvarer er hvitløk og ingefær, la dem inngå som et daglig piff til maten din.

Spis også gjerne fet fisk, f.eks. laks, makrell og sardiner. I din daglige matlaging er det også bra med gresskarkjerner, linfrø, solsikkefrø, chia og hampfrø.
Spis godt med både frukt og grønnsaker og husk både linser og forskjellige bønner og egg sammen med valnøtter og andre nøtter.
Sinkmangel kan skade hørelsen. Derfor kan du være oppmerksom på å spise østers, krabber samt oksekjøtt som er rike sinkkilder. Iflg. kinesisk medisin er det bra å spise lam og kylling. Det regnes for varmende matvarer og støtter nyrenes yangenergi. Det er svært mye inspirasjon knyttet til hørelsen og kosten på natural-treatments-for.com
Pass på ved kaldt drikke, fordi for mye kald mat og drikke kan være med på å sammentrekke det eustakiske rør.

Ikke få i deg for mye mat. Alt for store mengder mat har innflytelse på din vitalitet som igjen har innflytelse på hørselen. Det er bedre med små og hyppige måltider, viser erfaringene.

 

Tips

Få evt. undersøkt om du har voks i ørene. Mange mennesker sliter med ørevoks, og det kan virke som et mirakel på hørselen å få skyllet ut voksen. La være med å putte vattpinner, fyrstikker  eller andre merkverdige ting inn i øregangen for å fjerne voksen.

  • Vet du at du vil bli utsatt for mye støy, så bruk hørselvern.
  • Vet du at du har en tendens til øreinfeksjoner, så bruk ørepropper når du svømmer. Det kan være mange bakterier i vannet som kan medvirke til infeksjon og evt. hørselsnedsettelse.
  • Kan du merke at hørselstapet ditt influerer på ditt sosiale liv, er det på tide å snakke med en spesialist for å finne det høreapparatet som passer akkurat til deg og dine behov.
  • Vær oppmerksom på at din hørselsnedsettelse evt. kan skyldes at du har spenninger rundt kraniet og halsen. Her kan evt. kraniesakralterapi, avspenning og massasje være til stor hjelp.
  • Hørselsnedsettelse kan også forårsakes av angst, traumer og sjokk. Det kan være bra å få bearbeidet disse tilstandene evt. i kombinasjon med massasje.
  • Ved hørselstap viser det seg ofte at nyrene er belastede.
  • Vær også oppmerksom på at infeksjon med candidasopp kan være medvirkende årsak til hørselsnedsettelse. Det samme kan en tungmetallforgiftning av oftest aluminium og bly.
  • Pass på ikke å spille for høy musikk og dessuten heller ikke sitte for nær høyttalerne. Pass også på ved diverse konserter som jo som regel forgår med en enorm lydstyrke.
  • Jeg har hørt fortellinger om at akupunktur kan ha en effekt på nedsatt hørsel.
  • Har du feilstilling i ryggen, kan en dyktig kiropraktor kanskje være til hjelp.

Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til kosttilskudd som hjelper på hørselen.

Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.