Månedsmagasinet på Costa del Sol
 shutterstock 51307309
 
Jeg har akkurat fylt 70 år. Jeg må venne meg til det og venne meg til tanken om å høre til «den eldre generasjon». Glede og vitalitet er heldigvis to følgesvenner i mitt liv, og det har jeg tenkt å fortsette med til gavn for min livskvalitet og personlige utvikling.
 
Noen drømmer om å trekke seg tilbake når de har nådd min alder. Jeg føler det er umåtelig spennende med virksomheten «Annis Vitalshop» som stadig venter meg. Mye må læres, men også mye som skal formidles om den komplementære sunnhetslære som har en stor del av mitt hjerte og som jeg brenner for. Det er vidunderlig å følge med på alt det nye som skjer i bransjen over hele verden. Selv om det er mange utfordringer når en virksomhet skal drives, er jeg blitt svært dyktig til å følge det rådet min sønn Peter en gang ga meg: «Mor, tell bare de lyse timene».
«Anni, du må huske å nyte livet», sier mine venner når de føler at jeg arbeider for mye eller svikter i sosiale sammenhenger. For meg er glede og det å nyte livet mange ting. Det er f.eks. deilig når kunder kommer inn og forteller om at de har fått det bra etter den veiledningen de har mottatt. Jeg nyter også når mine to hunder er glade og danser rundt når jeg svinger rokkeringen og slipper meg løs i deilig fridans.
Deepak Chopra har et sitat som jeg har tatt til meg som mitt valgspråk: «Man utvikler seg ikke til å bli gammel. Det er når man holder opp med å utvikle seg at man blir gammel.
 
Kroppen vet godt hvor den går
De frie radikalers ødeleggelse tiltar med alderen, og derfor er forskjellige betennelser en viktig årsak til at vi eldes. Etter hvert som vi eldes, skjer det biologiske forandringer i kroppen. Med årene blir hjertemuskelen tynnere, nyrenes kapasitet forringes, osv. Våre organer slites, og det skjer fysiske forandringer.
Disse endringene behøver ikke føre til lidelse og sykdom. Se på de mange kulturene der mennesker lever sterke og arbeidsdyktige til de er langt over 100 år.
Det er noen grunnleggende ting du kan gjøre for at bevare din vitalitet.
· Spis sunt.
· Sørg for gode kosttilskudd.
· Lev et liv der kjærlighet, glede og munterhet er en naturlig del av hverdagen.
· Mosjoner i frisk luft etter evne.
· Ta små hvilepauser når du er trett.
· Få en skikkelig nattesøvn.
 
Lever du etter det ovenstående, er det stor mulighet for at du som 70-åring har et blodtrykk, kolesteroltall, skjelettstyrke, skjelettfett, hudtykkelse og elastisitet som om, du var 20 år yngre. Det er små endringer vi behøver å gjøre i våre liv, men resultatene og et økt velbehag kan være ganske forbløffende.
 
Spis moderat
Det er en viktig regel som bør følges i alle aldre, men ganske særlig i alderdommen.
Spis mat som er så ren som mulig, sky konserveringsstoffer, kjemikalier og det tredje krydder nr. 621, kalt glutamat MSG. Mange folk forteller at de, etter å ha inntatt mat med dette produktet, ikke kan sove om natten. Middelet mistenkes også for å kunne framkalle mange andre ubehageligheter.
 
Sukker
Spis bare svært lite sukker. Sukker er med på å vedlikeholde betennelser i kroppen, forringe immunsystemet og elde huden (enda mer enn ved røyking). Derfor må du i størst mulig omfang unngå de raske kullhydratene, f.eks. brød, kaker, kjeks og vanlig pasta, sukkerfylt ketchup, mm. Husk at juice kan være fylt med sukker.
Vær oppmerksom på de kunstige søtningsmidlene aspartam, sakkarin og sucralose. De er en belastning for kroppen og særlig leveren.
Stevia hører til de naturlige, kunstige søtningsmidler. Alle undersøkelser viser at Stevia er sikkert å bruke. Det er den søteste planten som finnes. Fås flytende i pulverform og som små tabletter.
Det er mange fordeler ved å bruke Stevia. Stoffet inneholder ingen kalorier, hjelper på et stabilt blodsukkernivå, forbedrer fordøyelse og beroliger tarmsystemet. Undersøkelser har videre vist at det kanskje kan senke et forhøyet blodtrykk.
Xylitol er et annet naturlig søtningsstoff. Det gir sunnere tenner og svelg fordi det er søtet med xylitol som utvinnes av bjørketrær. Finnes i velsmakende tyggegummi i forskjellige smaksvarianter og som pulver til å søte maten.
 
Salt
Når du salter maten, så bruk godt salt, f.eks. Himalaya som er spekket med mineraler, Maldon, urtesalt, osv. Lider du av forhøyet blodtrykk, er det en god idé å bruke Seltin-salt som er laget på en magnesiumforbindelse i stedet for natriumklorid. Bruk gjerne en masse andre krydder. Det er viktig å krydre maten både for smakens skyld, men også for krydderurtenes helsebringende egenskaper.
 
Alkohol og andre stimulanser
De fleste av oss elsker å hygge oss med et glass vin til maten. Men la det bli med ett glass. Nyt alle nytelsesmidler med stor selvdisiplin. Gled deg til gjengjeld over at denne disiplinen hjelper deg til en raskere og gladere hverdag.
Vær også forsiktig med andre stimulanser, f.eks. kaffe og kullsyreholdig drikke. Drikk i stedet rikelig med vann og fyll på med grønn te. Alle former for te er godt. Te inneholder en masse forskjellige antioksidanter.
 
Melk og gluten
Mange mennesker har det best ved å utelukke eller være svært forsiktig med melkeprodukter og glutenholdige matvarer.
 
Matlaging
La boksmaten forbli på hyllene.
Lag maten på gammeldags måte uten bruk av mikroovn.
Unngå all ferdig tilberedt mat. Når du lager retter av ris, så bruk brun ris som finnes i mange forskjellige varianter.
Når du velger egg, så kjøp de økologiske, i likhet med alt annet du putter i munnen. Er det mulig å få økologisk kjøtt og fjørkre, er det selvfølgelig å foretrekke. Mange sier at det er så dyrt. Det er sant, men spis heller litt mindre. Du kan smake forskjellen. Du behøver slet ikke spise så mye kjøtt. Det er både kroppen og sinnet ditt som skal leve av maten.
Spis sunne fettstoffer, feit fisk, økologisk frukt og grønt.
Pass på ved røkt kjøtt, f.eks. bacon, røkt laks, osv.
Kok grønnsakene minst mulig og erstatt noen eller suppler dem med rå grønnsak. Det er inn for øyeblikket, og det finnes et hav av gode oppskrifter både på nettet og i bokform.
Når du spiser brød, så sørg for økologisk fullkornbrød. Det finnes mange spennende brødoppskrifter uten gluten, hvis du gjerne vil eksperimentere.
Gjør matlagingstiden til en hyggestund der du gleder deg over å forberede en mat av deilige råvarer slik at når du setter deg til et pent dekket bord, nyter du synet av den godt tilberedte mat som du spiser langsomt. Så mettes du godt, både psykisk og fysisk.
 
Kosttilskudd
Når jeg i dag tenker på de sterkt begrensede mulighetene mine foreldre hadde for sunne kosttilskudd og muligheter for å ta hånd om sin egen sunnhet, fylles jeg av dyp takknemmelighet over at jeg lever i en tid der det er så stort utvalg av forskjellige kosttilskudd som er med på å gjøre min hverdag bedre.
 
Multi-vitaminer/mineraler
er en naturlig base. Det finnes mange forskjellige på markedet av forskjellig grad. Det er viktig at du velger det som passer til ditt behov. F.eks. Omnimin eller OmniX som er uten jern, Omnivegan, hvis du er vegetar. Spektro som likeledes fås både med og uten jern og til vegetarer, multivitamin fra Pharma Nord, Maximum som utover vitaminer og mineraler, inneholder ginseng, chlorella, guarana, m.m.
Bio-Strath er en urteeleksir. Det var det første naturproduktet jeg stiftet bekjentskap med. Jeg merket nesten øyeblikkelig en økt livskvalitet. Det kan tas sammen med din base av vitaminer/mineraler. Det er laget en undersøkelse med folk i kemoterapi som viste at Bio-Strath medvirket til økt livskvalitet for kreftrammede mennesker. Se evt. sund-forskning.dk
 
Sunne fetstoffer
De essensielle fettsyrene er viktige. De hjelper både hud og slimhinner og er viktige for vårt kretsløp, hormonsystem, nervesystem og blodtrykk. Fås som tilskudd i ren omega-3 f.eks. Bio Marin, Omni-Krill, Cardiomega eller EPA-GLA+ som er en kombinasjon av Omega 3/6/7/9.
 
Antiaging-tilskudd
Alpha lipoic Acid er en av de mest kjente og viktigste antioksidanter. Den har en enestående evne til å passere til hjernen der den hjelper til å gjenbruke andre antioksidanter, f.eks. vitaminene C & E. Den hjelper med å fjerne tungmetaller, f.eks. aluminium, kvikksølv og bly. Den antas å danne en viss form for beskyttelse mot Senil Demens, Alzheimer og Parkinson. Den er bra for diabetikere til forebygging og hjelp ved senkomplikasjoner. Dosis fra 100 mg eller etter behov.
Acetyl-L Carnithine beskrives av forskere som noe av det mest potente antiaging-middel, særlig når det kombineres med ovenstående Alpha Lipoic Acid. Carnitine forekommer naturlig i kroppen, særlig i muskler og hjerne. Det medvirker til forebygging av nedsatt hjernecellestoffskifte og nedsatt sirkulasjon i hjernen. Dosis er på 1000 mg eller etter behov.
Carnosin er et stoff vi selv produserer i kroppen. Som så mye annet faller det med alderen. Det er litteratur som forteller at folk som lever lenge, har høye konsentrasjoner av Carnosin i nervevevet. Carnosin hjelper immunsystemet til å fjerne giftige metaller fra kroppen. Det antas å ha en viss antikreft-effekt. Dose på 100 – 600 mg daglig. Carnosin finnes som krem der den brukes mot aldersrelatert ødeleggelse av huden.
Gingo Biloba er mest kjent for sin positive innvirkning på hukommelsen der den kan være en god alliert når det gjelder å holde seg på toppen rent mentalt. Den er fremragende også til korttidshukommelse. Den virker på hele kretsløpet, og menn forteller at den hjelper dem til et godt sexliv. Samtidig er den god til utrensning av tungmetaller. Dose på 100 – 200 mg daglig av ekstraktet.
Co-enzym Q 10 er med på å gjenopprette cellenes energiproduksjon, bl.a. i hjertets mitochondrier. Den har tjenlig effekt på. f.eks. høyt blodtrykk, hjernen, sexlivet, tretthet, kreft, mm. Det er en sterk antioksidant.
 
Tips
Når du tar dine kosttilskudd om morgenen, så gjør det til et lite fornøyelig og helsefremmende ritual der du visualiserer og verdsetter den styrkende og livsfremmende innflytelse som dine kosttilskudd har på deg. En kraftig oppfordring til alle i den eldre generasjon: Glem uttrykket «Det er jeg blitt for gammel til.» Det gir bare motsatt effekt og er aldringsfremmende. Bruk i stedet: «Det har jeg ikke lyst til». Det finnes undersøkelser som viser at jo lenger tid vi arbeider, jo bedre klarer vi diverse hukommelsestester. Ta hånd om deg selv. Prioriter de tingene du liker, f.eks. reiser, massasje, golf, osv. Sørg for mosjon og hold den slanke linjen, uten å bli sykelig tynn. Dyrk en sport som passer til deg, ca. 30 minutter tre – fire ganger ukentlig. Ha noe å stå opp til om morgenen og utfør det med entusiasme og glede. Tenk først og fremst positivt og tren deg på å føle glede og takknemmelighet i hverdagen.
 
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.