Månedsmagasinet på Costa del Sol
BodyTalk – om kroppens reaksjon på helseflipp og kostholsfanatisme

BodyTalk - om kroppens reaksjon på helseflipp og kostholsfanatisme

Del

Bodytalk helse
 
Ikke sjelden kommer det fram i BodyTalk-sesjoner at kroppene våre reagerer på de kurene, diettene og helseteoriene som vi følger slavisk i beste mening og i håpet om å leve et langt, sunt liv.
Og det er da også mye som tyder på at et eller annet er galt med alle de forskjellige helseteoriene som dukker opp annenhver dag. Slik må man nødvendigvis konkludere hvis man skal tro statistikkene som viser at vi blir stadig mer stressede, fetere og sykere. En masse fastlåste teorier skal fortelle oss hva som er helsemessig korrekt og hva som er feil. Man kunne jo forsiktig prøve å foreslå at hvis for eksempel 50 forskjellige eksperimenter alle gir resultater som avviker fra en bestemt teori, så kan det jo være at det er noe feil med selve teorien…
Jeg vet godt at det er mye penger i helse og – ikke minst – i teoriene om både mental og fysisk helse. «Få mer energi i hverdagen», «gå ned tre kg på sju dager» eller hva med «10 år yngre på 10 uker» – for ikke å snakke om farmasiindustriens teorier som «Hold kolesteroltallet nede med statiner». Vi svelger det. Selvfølgelig gjør vi det, for hvem kunne ikke tenke seg å leve et langt, sunt liv? Ha overskudd til å presse juice ab økofrukter og superbær etter morgensex, løpetur og sjøbad – hver dag? Ha sunne, godt avbalanserte barn som både kan spille klaver og tenne bål og telle til 100 på kinesisk? Hvem vil ikke helst ha ferskenhud og nylakkerte negler, flat mage og rumpeballer av stål? Spennende karriere, eksotiske reiser, sommerhus og masser av overskudd til familie og venner? Alt sammen mens vi lykkelig «hviler i oss selv» – sammen med vår helt private coach. Kunne vi tenke oss det? Ja, selvfølgelig!
Og det er forsåvidt ikke galt noe galt med de teoriene som skal lede oss i «riktig» retning. Saken er bare den at det langt fra er så enkelt som det framgår av teoriene, at teoriene neppe passer på mer enn et ganske spinkelt befolkningstversnitt og for øvrig er den sjelden en direkte vei til verken sunnhet eller lykke, men derimot stresser de oss både mentalt og fysisk.
Og så noe helt annet som jeg føler er helt grunnleggende her: Teoriene skaper et behov for teoriene selv. De gjør oss nemlig utilfredse med oss selv og den hverdagen som vi egentlig er så glad i. Helt til vi leste at vi burde være det motsatte, for: Vi er slett ikke sunne nok. Vi spiser jo både hvetemel og drikker vin til maten. Vi får ikke nok mosjon, sex og økologiske grønnsaker. Vi spiser ikke i tråd med våre stjernetegn, blodtype, DNA eller hårfarge. Vi ser for mye på tv, mediterer for lite… osv. osv.
Det betyr imidlertid ikke at det ikke er masser av inspirasjon, motivasjon og gode råd å hente i helseteoriene. Mange vil da også få mer energi, slanke seg tre kg eller se – om ikke 10 år yngre – så i hvert fall litt friskere ut på 10 uker. Saken er bare den at vi mennesker har det med å falle tilbake i gamle, vante stilen ganske raskt når bare vår forelskelsen i teoriene har lagt seg. Men så er det jo heldigvis alltid en ny teori å ta fatt i. Dermed er det god butikk i helseteoriene.
 
Selvstraffing og forvirrede kropper
Kroppene våre er enormt sterke, og vi kan tåle mye så lenge det bare er balanse i sakene og god kommunikasjon mellom oss selv og våre kropper – og ikke minst internt i kroppen; cellene og systemene imellom.
Et klassisk eksempel på at det hele henger nøye sammen, er fordøyelsessystemet som bl.a. avhenger av kretsløpet, lymfesystemet, de endokrine kjertlene, åndedrettet og musklene for å kunne fungere optimalt. Men også i systemet selv må det være sammenheng mellom for eksempel spytt som må til for å sette i gang fordøyelsen allerede i munnen, og senere syre i magen, men ikke før maten når dit ned – ellers får man nemlig halsbrann, osv. osv.
Hos mange av min BodyTalk-klienter er deler av denne livsviktige sammenhengen i kraften og kommunikasjonen satt ut av spill pga. stress, sykdom og emosjonell bagasje, men i høy grad også pga. fastlåste tankemønstre, overbevisninger eller uhensiktsmessig livsstil som opprinnelig ble innført med det motsatte for øye – nemlig et langt, sunt liv. Og det er særlig de siste faktorene som gjør seg gjeldende når det handler om helseteorier. Om hva som er riktig og særlig om hva som er feil.
I beste mening kaster man sin kjærlighet på en helseguru som dikterer lav-karbo og ut forsvinner brød, pasta, ris og sukker – helt ut! For det er jo enten eller. I jakten på det gode liv følger man nærmest en religiøs steinalder-diett, og det i en verden som i økende grad bringer oss ut av fatning og gir oss følelsen av å miste kontrollen, spiser vi «raw food», dropper gluten og forkaster kumelk fordi det gir oss illusjonen om å agere med kontroll og selvdisiplin. Og når vi på ferie så «skjærer ut» og spiser boller til frokost, heller melk i kaffen og drikker paraply-drinker til den lyse morgen, så straffes vi med tømmermenn og oppblåste mager. Og ja, det er kroppens måte å sende oss et signal om at vi har gitt litt for mye gass. Og hva så? Det er jo sånn sett en mulighet for å oppleve seg selv og kroppen sin i en helt normal og sunn prosess, med mindre – selvfølgelig – man ikke oppfatter beskjeden og forblir i ferie-modus resten av året. En sunn og velbalansert kropp kan saktens tåle en burger eller to i ny og ne, akkurat som en klar hjerne og et sinn i balanse raskt kommer seg over selv svært stressede situasjoner og følelsesmessig voldsomme opplevelser. Vi er skapt for å kunne klare den slags – vi har bare «glemt» hvordan.
Jeg opplever dessverre at de fleste i stedet for å observere kroppens signaler og reagere på dem, «slår seg selv i hodet» fordi de ikke spiser sunt nok, ikke går tidlig nok til sengs eller mosjonerer nok. De kan simpelthen ikke leve opp til teoriene og sine egne strenge krav. Og for å gjøre oppmerksom på at denne formen for selvstraff er et helt galt spor, forsøker kroppen å sende signaler i form av for eksempel utslett eller smerte. Hører man ikke etter, blir disse tilstandene mer og mer permanente. Lidelsen kalt fibromyalgi kommer for eksempel ofte fram som kroppens reaksjon på gjentatte eksempler på selvstraff. Gir klienten slipp på sitt fanatiske forhold til for eksempel kost og lærer å lytte til kroppen og dens unike behov, ja så går det som regel ikke lang tid, før smertene forsvinner.
Andre gange er kroppen ganske enkelt bare helt forvirret. Den er nemlig designet for selv å skape balanse i tingene og kompensere, vise forskjellige behov på forskjellige tidspunkt – og selv de vi gjør i beste mening, som for eksempel å fylle oss med et bred tilbud av kosttilskudd uten å vite om vi overhodet trenger dem, kan forvirre kroppen slik at dens egne systemer ikke lenger fungerer optimalt. Akkurat slik som man ikke bør ta blodfortynnende medisin, med mindre det er ordinert av en lege (det er det faktisk mange som gjør), bør man heller ikke kaste seg ut i en masse kosttilskudd uten å bli veiledet av en profesjonell på området. At man bare «tisser» ut vitaminene og mineralene som kroppen ikke trenger, ser ut til å være en vits. Selv noe så umiddelbart harmløst som store C-vitamintilskudd kan virke plagsomt på en kropp som ikke trenger det.
 
Lytt til din intuisjonen
Selv om steinaldermennesket neppe spiste alt det kjøttet eller de eksotiske og bearbeidede matvarene som man kan finne i Paleo-kokebøkene, og selv om vi ikke trenger å spise de enzymene som forblir i matvarer som ikke varmes opp til mer enn 42 grader (raw food), men tvert i mot har vansker med å fordøye mye av råkosten, så er det etter all sannsynlighet ikke noe spesielt farlig i det å hoppe på slik kur i ny og ne. På samme måte er det ingenting som taler for at vi skal kunne løpe en maraton eller svømme over Gibraltar-stredet for å få god kondisjon, men for mange mennesker er det heller ikke farlig å gjøre det.
Etter alt å dømme stresser enhver form for fanatisme likevel både vår mentale og vår fysiske kropp, og i min BodyTalk-klinikk er det ikke uvanlig at klienter som oppsøker meg med symptomer på depresjon, fertilitetsproblemer, allergier, livstretthet eller hyperaktivitet, kommer disse til livs når kroppen blir hørt, og klienten gir slipp på sitt fastlåste tankemønster om at en bestemt helseteori på død og pine må følges.
Det er imidlertid ikke alltid så greit, fordi vi mennesker elsker vaner og bruksanvisninger (her: helseteorier, dietter, etc.), og derfor tar vi med BodyTalk tak helt nede på det vanskelig tilgjengelige underbevisste planet for å få forandringene til å skje.
Det er uhyre viktig at vi moderne mennesker får fjernet lokket på vår intuisjon og igjen lærer oss å lytte til og forstå kroppen vår. Gjør vi det, vil vår indre pendel, vår indre visdom, nemlig alltid fortelle oss hva kroppen har behov for. Og så har vi vår helt egen helseguru for hånden med en veiledning som passer til alle våre unike behov. Lytter du ordentlig etter, vil du aldri være i tvil!
Du er velkommen til å kontakte meg for mer informasjon om BodyTalk på tlf.: 607 62 91 06.
 
Du kan lese alle mine artikler om BodyTalk på www.norskemagasinet.com – skriv BodyTalk i søkefeltet, og du vil finne artiklene:
Jan. 2013: BodyTalk
– hjelper kroppen til selv å behandle og forebygge menneskets plager
Jan. 2013: Min vei til BodyTalk og kvanteteori
Feb. 2013: Bodytalk
– om Vilje, stress og røyking
Marts 2013: BodyTalk
– om kroppens kjemi (virus, bakterier, sopp, parasitter og toksiner)
April 2013: BodyTalk
– om kroppens kjemi (allergier og intoleranser)
Maj 2013: Bodytalk
– om livet, når det gjør vondt
Juni 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 1
Juli 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 2
August 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 3
September 2013: Bodytalk
– om hvordan klarhet i hjernen skaper sunnhet i kroppen – del 4
 
Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.