Månedsmagasinet på Costa del Sol
Flytter skrivestua til Costa del Sol


– Det gode klimaet her nede er viktig, særlig for Tove som er plaget med smerter når vinteren blir for kald i Norge, sier Alf R. Jacobsen.

Alf R. Jacobsen er journalist og en av Norges mest produktive forfattere. Nå har han etablert seg i Los Boliches i Fuengirola. – Dette stedet har overoppfylt våre forventninger, sier han og kona Tove Thorsen Røv som selv er bildekunstner.

Kanskje er han mest kjent for sine mange bøker om andre verdenskrig. Til stormende gode kritikker, har Alf R. Jacobsen blant annet skildret tyskernes invasjon av Norge 9. april 1940 og særlig krigen i Nord-Norge.

Denne måneden lanserer han sin andre bok om krigshandlingene i Narvik, ”Bitter seier”. Dermed har han til nå – om jeg har talt riktig – skrevet til sammen ti bøker som har med krigen i Norge å gjøre.

Vår mørkeste historie
– Får vi aldri nok av krigen?

– Krigen 1940 – 45 er en svært interessant epoke. Husk at dette er en av de mørkeste øyeblikkene i vår historie, svarer Alf R. Jacobsen og viser til at det i bare i Storbritannia hvert år fortsatt utgis rundt 50 nye bøker om andre verdenskrig, mer enn 70 år etter krigsutbruddet.
En viktig forklaring er også at de ulike landene nå har åpnet sine arkiver fra de dramatiske årene. Dette er ofte gode kilder for forfattere som er opptatt av krigshistorien, ifølge Jacobsen.
Anmelderne roser Alf R. Jacobsen for hans fortellerevne og grepene han gjør for å holde tak i leserne, side for side. Typiske er formuleringer a la; ”Alle vet på forhånd hvordan det gikk, likevel klarer Alf R. Jacobsen å fortelle historiene på en slik måte at leserne blir fanget.”
– Jeg er gravende journalist, sier Jacobsen og peker på at det er jakten på gode kilder, på dagbøker, brev, rapporter og ikke minst menneskelige skildringer som er gull verdt i hans forfatterskap.

Den gode fortellingen
– Ja. Det går an å skrive den gode historien om nesten alt mulig, bare dramaturgien er riktig, påstår Alf R. Jacobsen. Ifølge ham handler det om å oppleve historien gjennom levende mennesker. Det er gjerne historier om enkeltmennesker som står opp mot overmakt eller en tilsynelatende umulig oppgave og som til slutt oftest vinner.
– Ganske vanlige journalistiske grep, altså, sier han, tar fram Petterøe-pakka og ruller seg rolig en ganske tjukk sigarett, fyrer opp og tar et solid drag før han forteller om heltene:
Det er den 64 år gamle oberst Birger Eriksen, kommandanten på Oscarsborg Festning, som stod opp mot tyskerne natten til 9. april og fikk senket krysseren Blücher da nesten hele det offisielle Norge sviktet.

Det handler om kong Haakon (67) som etter invasjonen i de dramatiske aprildagene i 1940 flyktet på livet fra tyskerne og som nektet å kapitulere for tysk overmakt, i motsetning til hans eldre bror kong Christian X i Danmark.

Sist, men ikke minst handler det om den britiske kapteinen Bernard Warburton- Lee i Narvik som nesten samtidig ville gjenerobre den viktige utskipningshavnen for svensk jernmalm fra de overlegne tyske styrkene. Denne britiske kapteinen vant imidlertid ikke.

Basert dagbøker, brev og til da ukjente kilder, skildrer Alf R. Jacobsen drivende godt både storpolitikken og enkeltskjebner, het det i anmeldelsene da ”Angrep ved daggry” kom ut i fjor.

Skulle bli journalist og forfatter
Allerede som 15-åring hadde Alf R. Jacobsen det klart for seg at det var journalist og forfatter han skulle bli.
– Det er noe spesielt med den øyeblikkelige tilfredsstillelsen det er å skrive og se det på trykk allerede dagen etter, forklarer han. Som 18-åringene begynte han som journalistaspirant i Finnmark Dagblad som har hovedkontoret sitt i hjembyen Hammerfest.
– Jeg har nok hatt et behov for å uttrykke meg skriftlig, sier han mumler noe om at når man ikke er så god muntlig, så….
– Men folk fra Nord-Norge er jo beryktet for å ha det i kjeften?!

Alf R. Jacobsen svarer ikke, men fyrer på nytt opp sigaretten som i mellomtiden har sluknet i askebegeret.

Undersøkende journalist
Som både frilansjournalist og fast ansatt har han vært innom såpass ulike redaksjoner som mannfolkbladet Alle Menn, den revolusjonære avisa Klassekampen og løssalgsavisene VG og Dagbladet, alltid som undersøkende og gravende journalist. I tillegg har han studert sosiologi og litteraturvitenskap og vært redaktør for NRK Brennpunkt og Økonomisk Rapport. Jacobsen har også vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap.
Debuten som forfatter kom i 1982 med kriminalromanen ”Stalins gull”. I dag omfatter forfatterskapet også en rekke bedriftshistorier, bl.a. om Elkjøp, Findus, Maarud og Statoil.
– Dette er historiene om det som starter opp i det små og som blir storbutikk, forklarer Jacobsen:
– Slik eventyr har betydd mye for Norge og hvordan landet har utviklet seg til verdens rikeste. Egentlig er det kanskje også en studie av mitt eget liv…
– Hvor mange bøker har du egentlig skrevet
.
– Nå har det til sammen blitt 42 bøker og filmmanus… Herregud, sukker Alf R. Jacobsen.
– Hvaforno´?

– Nei, ingenting, svarer han og tar et nytt drag av sigaretten.

Talent eller…?
– Du har sagt at en av 1.000 forfattere har medfødt talent, resten må trene og trene. Hvilken type er du?

Alf R. drar litt på det: – Ja, jo, jeg har vel kanskje talent. Men få med at det er mye jobbing og hardt arbeid. Ting skal sjekkes, det skal graves i kilder, intervjues, osv. Arbeid er nøkkelen. Det å skrive er en vanskelig øvelse og en krevende jobb, Det er viktig med disiplin og lyst til å gjøre det. Selv starter han dagen klokken seks om morgenen, skriver tre-fire timer før han legger bort arbeidet.
– Jeg avslutter skrivingen når jeg vet hvordan jeg skal fortsette neste dag. Det er hele knepet.
Stort sett blir det tre sider per dag før han tar fri midt på dagen, for katten skal kjæles med og hunden Tommy luftes.
Men tro ikke at arbeidsdagen dermed er over. For Alf R. Jacobsen har til enhver tid minst 5-6 prosjekter på gang. Alltid.

Mer og mer Spania
Alf og kona Tove flyttet inn i sin nye Sydenbolig, et rekkehus i bydelen Los Boliches i Fuengirola, rett før jul i fjor. Planen er å bruke stadig mer tid og etterhvert bosette seg fast her nede. Alf R. har etablert seg med hjemmekontor og Tove med atelier.

– Det gode klimaet her er viktig, særlig for Tove som er plaget med smerter når vinteren blir for kald i Norge. Her kan hun dessuten bevege seg utendørs om vinteren, det nytter ikke bestandig i Norge.

De to har allerede begynt på spanskkurs. Å oppleve mer av hva Spania og Andalucía har å by på, står høyt på ønskelista.

Av Arne Bjørndal (tekst & foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.