Månedsmagasinet på Costa del Sol

For ett vær… for en vinter og for en vår. Det er like fantastisk å våkne opp hver morgen, med solen skinnende inn gjennom vinduene, som lyser opp hele huset, med stråler som varmer mer enn de beste varmeovner. Og tenk, vi er bare i februar måned, og faktisk har det vært slik i hele vinter – helt utrolig!

Ja, rett skal være rett, så har det totalt også vært ca. 10 dager med overskyet himmel, og noen av dagene med kraftig vind og regn, men det skal jo være noen dager hvor vi kan kose oss inne i huset også, ikke sant, med masse stearinlys og fyr på peisen, og kanskje også et deilig glass med temperert rødvin, eller avkjølt hvitvin, for de som ikke er så glade for taninviner.

De 4 årstider
Vi har nok mer synlige forskjeller i Norge enn her i Spania, med de 4 årstider, men denne vinteren, synes i alle fall jeg, har vært gjennomgående nydelig overgang, fra sommeren 2012 med varme dager på over 40 grader på solkysten, til kjøligere høst og vinterdager, men fortsatt med glitrende sol. Og inn i 2013 med det samme været, inkludert litt stormkast og regn, som renser opp i naturen, slik at når solen da igjen skinner fra skyfri himmel, lukter det nærmest som vårblomstringen i Norge, som først kommer i mai eller juni måned.

Ja, er det ikke herlig da, og da jeg kjørte litt rundt oppe i fjellene bak solkysten nå i slutten av januar, var det et eventyr av blomstring på mandeltrærne, med hvite og svak rosa blomster, og også appelsintrærne, som bugner av ferdige frukter, med herlige og sunne vitaminer, som gjør godt for kropp og sjel.

I 1655 skrev Francisco Ugate de Hermosa følgende sitat;

«Siden Gud skapte verden, har det aldri eksistert et så stort imperium som det spanske, for fra soloppgang til solnedgang, holder solen aldri et øyeblikk opp, med å skinne på dets landområder.»

Og, dette er vel grunnen til at så mange nordmenn, ønsker akkurat dette, å få nyte solen, med det gode den gjør for kroppen, men også, å få oppleve alt det gode den gjør for produksjon av frukter og grønnsaker, som vi direkte fra produsenter kan få nyte godt av.

Et sikkert vårtegn
Et sikkert tegn på at våren er i anmarsj, er når bodegaeierne vil vise frem sine produkter, og det er ganske spesielt at to av de største forhandlerne av disse vinene og brandyene her på solkysten, drives og eies av skandinaver.

Veldig hyggelig var det da når det kom invitasjon fra Golf y Vinos, som eies av samboerparet Lisbet Jønis, som kommer fra Norge, og svenske Dan Olsson, som inviterte til vinmesse i sine nye lokaler, nå i slutten av januar.

Og at bodegaeiere fra hele Spania, Frankrike, Italia, Chile, New Zealand, Argentina og Syd Afrika, samt whisky produsenter av det beste av Scotch Whisky, selv kommer ens ærend til Mijas Costa, for å vise frem sine produkter, ja, da må dette oppleves med et besøk, som gikk over tre dager.

Vinmesse med stolte Bodegaeiere
Selv måtte jeg bruke 2 dager på å komme meg rundt til alle presentasjonene, og kjære leser, hvilken opplevelse dette var, ja, det må du oppleve selv når du får sjansen.

Da jeg drev restauranter hjemme i Norge, var det bare hotell og restaurant ansatte som fikk være med på sånne presentasjoner, og da var det stort sett de norske forhandlerne som tok for seg arrangementene. Men her i Spania er slike presentasjoner åpne for alle som ønsker dette, og samtidig får du også møte selve eierne av bodegaene, som stolt presenterer sine beste produkter, og jeg kan love deg, det føles nesten som å komme inn i en katedral, hvor stoltheten og ærbødigheten for det som presenteres, og som i mange tilfeller, har gått gjennom flere generasjoner, blir sett på som en ære å få være med på.

Jeg var veldig glad for at de hadde satt frem spyttebakker, for ellers tror jeg at jeg ikke hadde husket så mye av presentasjonene, hvor det skulle smakes på de herligste hvitviner, fra de aller tørreste til de søteste Dulche viner.

De fleste bodegaene var fra Spania, og det er utrolig interessant å se utviklingen av spanske, hvite viner, hvor det finnes et stort valg mellom gode, tørre viner til mat, hvor jeg da anbefaler en Chardonnay, men også deilige Albariño viner, eller en Sauvignon Blanc til terrassen en varm sommerdag.
De utenlandske bodegaene hadde også interessante viner i sin presentasjon, og det slår jo aldri feil med en god Chablis fra Bourgogne, eller en Gewurztraminer fra Alsace, eller ikke for å glemme, en nydelig søt Barsac – tenk deg bare, en sommerdag med gåseleverpate og et glass med iskald Barsac, som ligger rett ved Sauternes.
Det var også interessant og se de gode tilbakemeldinger som kom på hvitvin fra New Zealand, som presenterte en Sauvignon Blanc.
Roseviner er også i skuddet som aldri før, og nordmenn elsker tydeligvis denne vinen, som selger veldig bra på Vinmonopolet hjemme i Norge.
Her på vinmessen var det derfor flere typer rosevin fra produsentene, hvor det også ble presentert en rosevin som hadde ligget 4 måneder på eikefat, og hadde en duft og smak, som var noe helt nytt for denne type vin. Det ble også presentert en søtlig rosevin, som gir denne vinen helt nye muligheter for å drikke sammen med mat.

Hvite – røde og roseviner sammen med sherry og brandy

For meg ble dette en fantastisk opplevelse, og få smake på produkter som var nye, ikke bare på årgang av druer, jordsmonn og atmosfære, men akkurat dette at bodegaeierne går nye veier, tenker ut nye muligheter, som til slutt vil gi meg og deg større og uante verdier med denne edle drikk.
Presentasjonene av rødvinene var vel allikevel det største på hele messen, og her var det et stort utvalg og velge mellom, helt fra de aller enkleste bordviner, til de årgangsvinene som gir deg behagelige frysninger av velvære, og som tilslutt varmer kroppen din i velbehag og ro.
Det høres kanskje litt fjollete ut når jeg beskriver det å drikke vin på denne måten, men det er faktisk slik det føles, for vin, og da spesielt en god rødvin, skal ikke drikkes ned i full fart for å få alkohol i kroppen, da bør du heller ty til sterkere varer, for vinen skal nytes, helt fra du dufter på vinen i glasset, til du svelger den sakte ned i ganen, og kjenner da den varmen som sprer seg rundt i kroppen. Herlig, ikke sant?

Spyttebakkene ble fortsatt benyttet, men noen av vinene måtte faktisk få lov til å gå hele veien ned gjennom kroppen, for å kjenne nytelsen av det arbeidet bodegaeieren hadde brukt flere måneder og år på å skape. Rødviner fra hele Spania, silkemyke Dueroviner, kraftige Riojaviner, herlige Navarraviner.
Og fra Frankrike kunne ganen min få kose seg med en St. Emilion Grand Cru Classe, Valpolicella Amarone fra Italia og mange andre viner fra disse landene samt fra landene jeg har beskrevet og selvfølgelig, herlige Champagner og Cavaer.

Edelt drikke servert sammen med Tapas
Det ble servert spanske oster og spekemat som tapas, og mens jeg vandret rundt der i lokalene, mellom utvalg av viner, samt duften av alle vinene i glassene, og spyttebakkene, fikk jeg for meg ordene til gamle Wessel, om at;

«Smørbrød er ikke mat – og Kjærlighet er ikke hat – og det er hva jeg for tiden vet om     Smørbrød og Kjærlighet!»

Så, hvorfor jeg plutselig fikk disse ordene til gamle Wessel opp i hodet mitt, vet jeg ikke, men det har vel med at jeg nå har bodd i Spania i så mange år, og har lært meg å bli glad i Tapes, i stedet for store smørbrød og små snitter, og at kjærligheten til mitt nye hjemland, er blitt så stor, at jeg føler meg mer og mer hjemme her, vandrende rundt med en ostebit og spekeskinke i en hånd og vinglass i den andre hånden.
Kjærligheten til vinen har alltid vært der, og den vokser seg sterkere etter som årene går, og spesielt dette å få bo i et land, som produserer så fantastiske viner, sherry og brandy, og hvor vi alle har muligheten til å besøke disse bodegaene, og også kunne få være med på høsting av druer på høsten.

Besøk Bodegaer med opplevelser og lærdom
Benytt denne utrolige sjansen du har, når du er her i Spania, til et slikt besøk, eller oppsøk en butikk som har spesialisert seg på viner, brandy eller spansk mat, og få med deg kunnskaper som vil åpne «en ny verden» for deg, og du vil etter hvert kunne bli med på å være brobygger for denne spanske tradisjonen og stoltheten som spanjolene setter så høyt!

La månedens ord fra meg nå handle om vin, og går vi tilbake til 500 tallet, ble det satt opp egne klosterregler for munkene, «Regula Benedicti», som er skrevet av Sankt Benediktos av Nursia, og fortsatt er det mange klosterordener som lever etter disse ordene;

«Enhver har av Gud fått sin tilmålte gave, den ene slik og den andre så. Det er derfor med betenkelighet vi bestemmer andres matrasjoner. Vi har tatt hensyn til de sykes svakhet, men tror likevel at EN kanne vin pr. person og dag, vil være tilstrekkelig. Men de som Gud har gitt kraft til å avstå, må vite at de kommer til å få sin tilmålte lønn.»

Nyt fortsatt våren og solen!

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.