Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

– nye utfordringer, nye muligheter, nye sjanser

Fra Apokryfene har jeg festet meg ved dette sitatet:
”Forlat ikke en gammel venn,
for en ny, kan ikke sammenlignes med ham;
En ny venn, er som er ny vin,
når den blir gammel, vil du drikke den med glede!”

Vennskap er viktig, og nødvendig, for vår eksistens, men det er viktig også å finne de venner, som er oppriktige, ærlige, og som tør å si deg i mot. Forfatteren Samuel Taylor Coleridge har skrevet i en av sine mange forklaringer om hva vennskap er, at: ”Vennskap er som et skyggefullt tre».

Øysteins private historikk
Jeg går nå inn i mitt tredje år som frilanse skribent for Det Norske Magasinet her på Solkysten, og planen var at jeg skulle skrive om mat, vin og kultur.
Men, kjære leser, hvor lenge kan jeg skrive om dette emnet, uten og gjenta meg selv, til det kjedsommelige, ikke minst for deg som leser dette hver måned.Så, det ble derfor avtalt, at mine artikler skulle være lett leselige historier om akkurat dette hovedemnet, men også med unntak av daglige hendelser, og opplevelser, som både jeg, og mine lesere opplever daglig ved å bo i Spania.
Hvilken utfordring, og hvilken mulighet dette kan være. Jeg har brukt julehøytiden til å lese i gjennom mine historier fra begynnelsen av 2010 og frem til desember 2012, med ulike fortellinger om vin og mat her nede i Spania, i møte med spanjolere rundt i hele landet, hvor jeg også har møtt på ulike kulturer, og det er fantastisk å få sjansen til og bringe disse inntrykkene videre til våre lesere, i håp om at også dere kan få oppleve alle inntrykkene, enten bare ved å lese det jeg skriver, eller å oppsøke stedene jeg beskriver, for å få ta del i dette selv.
I 2011 hadde jeg en fantastisk tur til Portugal, med besøk til bodegaer både i Spania og Portugal, og etter at jeg hadde skrevet om denne turen i magasinet, fikk jeg en utrolig koselig tilbakemelding fra et par, som hadde fulgt mitt råd, om deler av denne turen, og hadde da selv, lagt ut på reisen med sin bobil, som jeg hadde beskrevet, og kunne gi meg tilbakemelding fra besøket til en bodega som jeg anbefalte, hvor de hadde sin store opplevelse.
Dette er tilbakemeldinger som varmer, og gjør meg glad for å få gjøre det jeg gjør.

Historikk med tankevekker
Høsten 2012 ble en hektisk tid for meg, med mine faste artikler til magasinet, store utfordringer til min restaurantdrift i en vanskelig økonomisk tid, planlegging av events i Norge og Spania, innflytting i nytt hus med stort flyttelass fra Norge, og ikke minst, gjennomføring av min egen 60 års dag i november, med besøk av 100 gjester fra Norge, som ankom Spania samtidig med at jeg kom tilbake fra cruise i Atlanterhavet, for å lage en artikkel til magasinet om de muligheter vi nordmenn har her på Solkysten.

Denne høsten ble også en tankevekker for meg personlig, og det er også derfor jeg begynte min artikkel med ordene om Vennskap, og hva det betyr å ha gode og nære venner.

Etter en uke med festligheter i forbindelse med min gebursdag, skulle det hele avsluttes med lunsj i min Bistro på Elviria, søndag 11. november.Jeg hadde vært sliten i kroppen hele uken, noe jeg trodde skyldtes stress for selve arrangementet, men søndag morgen, før jeg skulle kjøre til Elviria, var jeg utrolig sliten, men satte meg allikevel i bilen for å kjøre til bistroen, og kom bare en kilometer fra huset mitt, før min hukommelse slutter å eksistere.Alt som har skjedd etter dette, er bare basert på fortellinger fra gode venner, som har støttet meg fra alt dette skjedde, og helt frem til i dag.Noen vil nok si at jeg hadde ”Englevakt”, da en sykepleier kjørte i bilen bak meg inn i rundkjøringen jeg var inne i, og kunne se at jeg kom ut av bilen, før jeg falt ned på bakken, og ble liggende der i koma.
Kort fortalt videre, så kom sykebilen etter 20 minutter, og da de la meg over på båre, stoppet hjertet, og det tok 2,5 minutt før de fikk liv i meg igjen, og videre på sykehuset, ble jeg holdt i live i 6 timer på pustemaskin, før legen kunne si til mine venner på venterommet, at jeg ville overleve et kraftig hjerteinnfarkt.

Til ettertanke
Og, her sitter jeg nå, hjemme med min computer, og vet ikke hva som skjedde, utenom det jeg er blitt forklart, men samtidig så vet jeg hva gode venner har gjort mot meg, fra alt skjedde på motorveien, til jeg sitter her og filosoferer over det livet vi er blitt tilbudt, og ikke minst, hva vi gjør med muligheten til å ta vare på dette livet.
Jeg har mange gode venner hjemme i Norge, og det er utrolig å få så mange gode og varme hilsener fra venner, som oppriktig sender sine tanker ned til meg her i Spania.Men det er også fantastisk og oppleve venner, som jeg har fått de siste årene her nede i Spania, som støtter opp, og stiller opp for å hjelpe til med det jeg måtte ha hjelp til, for at jeg skal slippe unna all stress, og ikke minst, innflytting i nytt hus, med alt det som dette innebærer.

Litteratur gir glede
Jeg har alltid vært glad i å lese bøker, og lesere av mine faste artikler, har forhåpentligvis fått med seg mine månedlige dikt. Når jeg nå sitter her og tenker i gjennom hva som har skjedd, bruker jeg også mye tid på å se på hva som kan, og skal gjøres i fremtiden, og jeg bruker mye tid på å lese bøker av ulik karakter og innhold.
For mitt budskap med denne artikkelen, er at vi mennesker må være litt flinkere til å ta vare på hverandre, på vårt vennskap, og kjærligheten til hverandre, og også vite hvem vi selv er. For å få dette til, må vi faktisk starte med oss selv.

Forfatteren Randi B. Noyes har skrevet i sin bok om nærhet, at: ”Det er ett menneske jeg ønsker å være nær hele tiden, og, det er meg selv”…
Og videre skriver hun: ”Å leve, virkelig leve, og bli kjent med seg selv, er forutsetningen for å bli kjent med andre mennesker”.

En tankevekker i livet

For meg personlig har dette hjerteinfarktet gitt meg nye tankevekkere til mitt eget liv, og hvordan jeg bør leve dette livet ut. Jeg har skjønt at jeg ikke kan ta alle ting i livet som en selvfølge, og at det er en svært liten forskjell mellom lykke og ulykke samt glede og sorg.
Jeg har skjønt at jeg ikke kan ta alle ting som en selvfølge, og at jeg også skal være takknemlig for de gleder jeg får av mine venner, og, at jeg forhåpentligvis, og så kan glede mine nærmeste og mine venner med det jeg kan bidra med.
Per Anders Nordengen er sønn av en kjent politiker i Oslo, og valgte selv å bli prest, hvor han har skrevet en bok akkurat om dette om vennskap, kjærlighet og om omtanke.
Jeg siterer noen av hans ord om akkurat det å ta vare på hverandre:

”Mange mennesker lengter etter:
noen å snakke med –
noen å være svak sammen med –
noen å være sterk sammen med –
noen å bli godtatt av –
noen å gi forståelse til –
noen å få hjelp av –
noen å kunne hjelpe”

Gode ønsker om det nye år
Vi er gått inn i et nytt år, men forhåpninger og ønsker, om en god verden, hvor vi mennesker kan leve sammen i harmoni, tross de vansker vi tydeligvis møter på vår vei.
Men forhåpningene kan ingen ta fra oss, enten det gjelder hva som skjer ute i verden eller her i Europa, eller sett med mindre øyne, mellom oss i Spania og Norge.
Jeg gleder meg til nye artikler i 2013, om vårt levesett, sunt kosthold, gode viner som gir oss et bedre og sunt liv, og ikke minst, vårt gode vennskap mellom alle oss, som har valgt et liv her nede på solkysten av Spania.
Også denne gangen må jeg som vanlig få avslutte med et nydelig dikt, som indikerer hva jeg mener om vennskap og kjærlighet, skrevet av Roy Croft:
” Jeg elsker deg ikke bare for den du er,
men, for den jeg er, når jeg er sammen med deg…
Jeg elsker deg ikke bare for det du har gjort med deg selv,
men, for det du har gjort meg til…
Jeg elsker deg fordi du har gjort mer,
enn noen tro kunne gjort for å gjøre meg snill,
og mer enn noen skjebne kunne gjort,
for å gjøre meg lykkelig…
Du har gjort det uten berøring,
uten et ord, uten et tegn…
Du har gjort det ved å være deg selv.
Kanskje det er det, det betyr å være en venn”

Godt nyttår med alle gode ønsker til alle våre lesere!

Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet