Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kan du se skogen for bare trær mars 2012

Kan du se skogen for bare trær mars 2012

 

Kan du se skogen for bare trær?
– i mobiltelefonjungelen.

Å finne det helt riktige mobilabonnementet hos den helt riktige tilbyderen er etter hvert akkurat like lett som å finne fram i Amazonas, uten kart! Stadig flere mobiloperatører melder seg på markedet, og dermed blir valget enda vanskeligere. Men fortvil ikke! Det Norske Magasinet styrer deg sikkert gjennom telefonjungelen.
Av Andreas Müller, andreas@norrbom.com
Yoigo, Movistar, MásMóvil, Vodafone eller kanskje et helt annet selskap? Valget av telefontilbydere er langt fra så enkelt som da det bare var en operatør på markedet. Nå opplever vi som mobiltelefonbrukere at en haug med selskaper kniver om å få yte deg service til din hyper-avanserte mobiltelefon. Det er ikke lenger bare et spørsmål om hva prisen er for en SMS eller et minutts oppkall fra din gamle murstein av en mobiltelefon. Nå må den moderne mobiltelefonbrukeren også ta høyde for MMS, internettforbruk, m.m. De mange behovene, tilbudene og mulighetene gjør det ekstra viktig å holde tungen rett i munnen når du skal foreta det ikke uvesentlige valget av din nye mobiltelefonoperatør.
Derfor gjennomgår Det Norske Magasinet på de følgende sider noe av det som er verdt å vite om mobiltelefoni i Spania, i tillegg til at vi har alliert oss med Christian Nyborg fra MásMóvil som gir sin vurdering av markedet anno 2012.

Mobiltelefoni i Spania
Spania er i dag Europas dyreste land å bruke mobiltelefon i, men for bare et par år siden var det faktisk enda dyrere. Her satt de tre store – Movistar, Orange og Vodafone – alene på hele det spanske marked og kunne derfor diktere prisene uten konkurranse fra andre enn hverandre. Det stanset brått da EU i 2007 krevde at markedet ble liberalisert. I kjølvannet av den beslutningen så en rekke mindre, såkalt virtuelle mobiloperatører dagens lys, og det betød nye tider for landets mobiltelefonbrukere. Prisene på dette markedet har rast, og nå finnes det plutselig 20 operatører. Den økte konkurransen har likevel ikke bare ført til lavere priser, men også til mer kaos i en allerede tett jungel av mystisk sammensatte tariffer og spesialdesignede abonnenter.
Som i Danmark – men i motsetning til f.eks. USA – er det i Spania den som ringer opp som betaler for samtalen. De fleste abonnementer krever et oppkallsgebyr (establecimiento de llamada), som vanligvis ligger på rundt 15 cent. Deretter betales det en fast minuttpris som svinger sterkt fra abonnement til abonnement og fra selskap til selskap. Man må forøvrig være oppmerksom på at IVA’en ofte ikke er inkludert i prisene som oppgis.

Taletid eller abonnement
En gammel tommelfingerregel sier at abonnement er for de hyppige brukerne, mens taletid er for folk med et begrenset forbruk. Den regelen holder ikke i Spania. Med taletid, eller pay-as-you-go som det også kalles, betaler du nok bare for det du bruker, men utgangspunktet er gjerne en litt høyere pris enn ved et abonnement. Dette systemet er kjent over hele Europa, i Norge kaller vi ordningen kontantkort. Det betyr at man kan fylle opp kortet og kjøpe mer taletid på supermarkeder, tobakk- og telefonbutikker eller over nettet.
Alternativet er et abonnement som i dag kan fås med intet eller et lavt minimumsforbruk og uten betaling for selve abonnementet. Det betyr at du får frihet som ved kontantkortet og kombinerer dette med abonnementets lave priser. Argumentene for kontantkortet er den sikkerheten som ligger i at du aldri kan forbruke mer enn du har på kortet. Dermed er du tryggere ved for eksempel tyveri av mobilen. Kontantkort kan også være en fordel dersom du bare er på et kortere besøk eller ikke har en spansk bankkonto.

Mobiloperatører

Spanias telefontilbydere kan deles opp i to kategorier: Selskaper med eget telefonnett og selskaper uten. De fire med eget nettverk er Orange (tidligere Amena), Vodafone, Movistar (Telefónica) og Yoigo. Blant disse er Movistar det eldste og mest etablerte, mens Yoigo er nykomlingen i klassen. De tre første er – til tross for liberaliseringen – notorisk beryktet som markedets dyreste. Med disse selskapenes ugjennomtrengelige tariffer blir man ofte negativt overrasket over høye telefonregninger. Virksomhetene er dessuten blitt beskyldt for kartelldannelser og prisavtaler. Det hører med til bildet at en kommisjon underlagt konkurransemyndighetene så sent som i januar i år åpnet en disiplinærsak mot de tre for angivelig å ha misbrukt sine dominerende stillinger overfor mindre konkurrenter. Nykomlingen Yoigo har i større grad klart å tilpasse seg de nye markedsvilkårene.
Under markedslederne ligger en homogen gruppe av virtuelle tilbydere som leier seg inn på de fire mobilnettverkene som finnes i Spania. Målet er det samme som flere mindre og billigere mobiloperatører i Norge med suksess har klart; nemlig å få ned prisene.

Fagmannens vurdering

Nordmannen Christian Nyborg er mannen bak MásMóvil, en av Spanias fremadstormende mobiloperatører, og har tidligere arbeidet for mobiltelefongiganten Ericsson. Han vet hva som rører seg i bransjen, og Det Norske Magasinet ba ham derfor gi sin vurdering av den nuværende markedssituasjonen.
Hvordan ser det spanske mobiltelefonmarkedet ut for øyeblikket?
Prisene er fortsatt høye i forhold til resten av Europa. I Norge er for eksempel stort sett alt dyrere enn her i Spania. Bortsett fra mobiltelefoni. Det er fortsatt langt fram, selv om mye har gått den rette veien siden endringene trådte i kraft i 2007.
Hvor ser du forskjellene mellom Orange, Vodafone og Movistar og resten av aktørene på markedet?
De nye operatører som MásMóvil, PepePhone og Simyo er langt på vei ganske like, og de er samtidig litt billigere enn de gamle selskapene. Her er det heller ikke noen bindinger som hos de store, og dekningen er den samme fordi jo alle bruker det samme nettet. Samtidig satser de 100 % på spanjolene, mens f.eks. MásMóvil også har et skandinavisk kundesenter.
Der de store fortsatt er best er på områder der man trenger telefoni til virksomheter på over 30 personer. Der kan vi ikke konkurrere med de tre, og der vil jeg klart anbefale å velge en av dem.
For bare noen siden var det tre teleoperatører som satt på hele markedet. Hvordan ser fordelingen av markedsandelene ut i dag?
De tre store har fortsatt over 88 %, mens Yoigo har cirka fem. Resten er fordelt mellom de nye.
Hvorfor tror du de tre fortsatt har så store markedsandeler hvis de har et dårligere produkt?
Movistar bruker eksempelvis 120 millioner i året på reklame, og der kan vi andre altså ikke være med. Samtidig tilbyr de fancy telefoner billig hvis man binder seg til deres abonnementer i 24 måneder. Det er det mange som lar seg lokke av. Men i lengden blir det dyrere enn om du selv legger ut 600 euro for telefonen og kjøper et billig abonnement ved siden av.
Hvordan tror du utviklingen vil være de kommende år?
Jeg tror utviklingen vil bli som i Skandinavia. For eksempel i Danmark der selskapene CBB, Telmore og lignende i dag har 25-30 % av markedet. Jeg er overbevist om at de mindre operatørene i løpet av kort tid vil kapre rundt 15 % av markedet, men hva som skjer etterpå på dette markedet, er det alltid vanskelig å spå om.
Hva må man som mobiltelefon-bruker være oppmerksom på de kommende år?
Data, altså internett, er allerede stort, men det blir mye større. Allerede nå sender folk sms´er og ringer via internett fra sine mobiltelefoner, og det vil bare bli mer og mer utbredt fordi det er langt billigere å ringe og sende sms´er via internett (såkalt VOIP).

Prissammenligning
Nedenfor finner du ulike abonnementstyper fra fem mobiltelefonselskaper:

Av Andreas Müller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.