Månedsmagasinet på Costa del Sol

PSOE vil trolig lede en koalisjonsregjering med IU i Andalucia
Selv venstrefløyen ventet at det konservative partiet PP ville vinne valget 25. mars til det lokale, andalusiske parlamentet, Junta de Andalucía. Men selv om partiet vant valget, overtar det etter all sannsynlighet ikke regjeringsmakten.
PP med Javier Arenas i spissen fikk flest stemmer, 40,66 prosent, noe som gir 50 mandater. Det er tre mandater mer enn før, og det er første gang at PP har vunnet flere stemmer enn PSOE, men det er fortsatt fem mandater fra å kunne overta regjeringsmakten. Nå tyder alt på at PSOE med José Antonio Griñán i spissen fortsatt vil ha makten. Sosialistene fikk 47 mandater, noe som er ni færre enn sist, men det blir antatt at partiet den kommende perioden vil danne en allianse med venstrefløyskoalisjonen IU (Izquierda Unida) som fikk de resterende 12 mandatene. Det er dobbelt så mange som ved siste valg.
Verken Partido Andalucista eller UPyD fikk nok stemmer til å bli representert i den lokale regjeringen.
Det var José Antonio Griñáns første valg som formann for PSOE etter at han overtok formannsposten fra Manuel Chaves. Dermed vil 30 års sosialisme i den sør-spanske regionen fortsette – denne gangen altså med støtte fra IU.
62,23 prosent av de rundt seks millioner stemmeberettigede andaluserne valgte å bruke 25. mars på å stemme.
I begynnelsen av april – og samtidig med Det Norske Magasinets deadline – begynte forhandlingene mellom PSOE og IU. Forut for det første møtet het det at man som utgangspunkt ville sette et tak på det maksimalt tillatte underskuddet i regionens regnskap, men man ble i stedet enige om ikke å skjære ned på de viktigste områdene som hører under den lokale regjeringen, det vil si utdannelse, helsevesen og andre sosiale ytelser (hjemmehjelp m.v.).
Partene var likevel ikke blitt enige om hvordan man fortsatt skal finne pengene til dette, fordi økonomien i Andalucia, som i alle spanske regionener, ikke kan klare å opprettholde samme nivå som til nå. Foreløpig heter det at man satser man på å skaffe penger via økt sysselsetting og ved å skjære ned på støtten til små og mellomstore bedrifter (PYMES). Men det må fortsatt detaljplanlegges og vedtas, i tillegg til at det er en rekke andre punkter som man ennå ikke har berørt, blant annet en eventuel nedsettelse av en undersøkelseskomite for å granske ERE-pensjonsskandalen som har forgreninger langt inn i PSOE.
En ny lokalregjering skal tiltre 19. april, så før den tid må de to partene bli enige. Skjer ikke det, kan IU i stedet velge å støtte en regjering utgått av PP. Det vil kanskje være en merkelig allianse, men ifjor inngikk de to partene faktisk en lignende pakt som sikret PP regjeringsmakten i Extremadura.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.