Månedsmagasinet på Costa del Sol
Flaco – spansk norgesmester

Etter 17 år i Norge, er Flaco tilbake i solfylte Spania. Likevel kan det hende han reiser tilbake til Norge: – Norge er mitt andre hjem, sier han. Foto. Privat

Han ble Cupmester med Molde Fotball Klubb i 1994 og er fortsatt den eneste spanjolen som har spilt i den norske Tippeligaen. Her forteller han om sitt syn på norsk fotball, om Drillo-stilen og om sine erfaringer med Norge og nordmenn etter 17 år i Norge.

For ett år siden flyttet José María Gloria Avizanda tilbake til hjembyen Madrid. Her spilte han i årene 1986 til 1990 til sammen 71 kamper for andredivisjonsklubben Rayo Vallecano.

– Det var bare tilfeldigheter at jeg havnet i Norge og i MFK, forteller den sympatiske spanjolen som i Norge ble kjent under navnet ”Flaco”:
– I Madrid-klubben spilte jeg sammen Jan Berg i to år. Jeg ble med han til Norge for å titte på forholdene, og slik endte jeg i Molde.

Jan Berg var for øvrig den første norske profesjonelle spilleren i spanske La Liga der han spilte for Elche FC. Deretter spilte også han for Rayo Vallecano.

Atlético i mitt hjerte
Det var alvorlige kneskader med tilhørende operasjoner som i 1996 satte punktum for Flacos proffkarriere i Norge. Han tok imidlertid flere trenerkurs i Norge og i to sesonger trente han bl.a. Averøy-kameratene i to sesonger. I januar i fjor flyttet han hjem til Madrid. Han er ikke i tvil om hvilken spansk fotballklubb han setter høyest:

– Atlético Madrid er klubben i mitt hjerte. Onkelen min spilte for denne klubben og var også på landslaget. Dermed har jeg brukt mye av fritiden på ”Los Rojiblancos” hjemmebane, Vicente Calderón, svarer han.

Drar du kjensel på disse FMK-spillerne? Tidligere landslagstrener Åge Hareide sammen med Flaco i en oppvisningskamp. Begge har spilt på A-laget til Molde. Foto: Romsdalen Budstikke

– Hvordan fikk kallenavnet Flaco (betyr: tynn, red. anm.)?

– Det var en av trenerne jeg tidligere hadde som først begynte å kalle meg det. Sikkert fordi jeg er tynn og ganske høy.

Ikke sultne nok
– Hva er den største forskjellen mellom spansk og norsk fotball?

– Et godt spørsmål! Fysisk sett er spanske og norske spillere ganske like. Forskjellen tror jeg ligger i teknikken. Spanske spillere har jevnt over mye bedre tekniske ferdigheter. Dessuten er stilen og kulturen rundt fotballen helt ulik. I Spania spilles det fotball over alt, på gata, i trange smug eller små plasser. Sånt utvikler spilleforståelsen, tenkesettet og taktikken allerede på et tidlig tidspunkt, mener Flaco.

– Kanskje er ikke norske fotballspillere sultne nok. De har jo alt. I Spania gir mange alt for å kunne få spille fotball, de vil bli best og vil leve av fotballen. Dessuten er jo fotball mye viktigere i Spania enn i Norge. Fotball skal være estetisk, overraskende og vakkert!

Flaco viser til at i Spania finnes egne aviser, mange radiokanaler og flere faste tv-programmer som bare handler om dette edle spillet.
– Jeg tror ikke du finner noe lignende i noe annet land i verden, svarer Flaco på flytende norsk.

Drillo best for Norge

Flaco er ikke særlig begeistret for Drillo-stilen.
– Sikker fordi jeg er spansk. Men på den annen side er Drillo den beste treneren Norge kan ha. Han klarer å ta ut det beste av sine spillere. Han vet å utnytte de egenskapene spillerne har, svarer den tidligere MFK-spilleren som ofte har blitt benyttet av norske aviser og tv-stasjoner til å kommentere spansk fotball.

Flaco mener at om Norge skal bli en bedre fotballnasjon, må det jobbes bevisst fra barna er ganske små. De unge fortballspriene må trene mye og de må få gode trenere som lar dem få feile gang på gang.

Lykkelige dager da Flaco og Molde FK i 1994 slo FC Lyn og ble Norgesmestre. Foto: Romsdalen Budstikke

– Norge har gode fasiliteter, gode materielle muligheter og mange gode baner som om noen år kan gi resultater. Som jeg pleier å si: I fotball er alt mulig!

Tror Barca vinner serien
Flaco følger spansk toppfotball tett. Han har sine meninger om hvem som stikker av med La Liga-seieren i år:

– Til slutt og etter 38 seriekamper handler det nok en gang om de to vanlige topplagene, altså Real Madrid og Barcelona. Real Madrid har en fantastisk første 11´er, men fra spiller nummer 12 og oppover er jeg litt mer i tvil om kvaliteten.

– Barcelona har allerede bevist at de holder et svært høyt nivå, sier Flaco som mener Barca-spillerne på benken holder høyere standard enn Real Madrids ”benkeslitere”. Får spillerne i start 11´eren uventede skader eller utvisninger, kan dette fort bli avgjørende.

– Du sier ikke dette bare fordi Atlético Madrid er erkefienden til Real Madrid?

– Nei, så enkelt er det nok ikke, mener Flaco: – Men spør du meg om hvem som vinner sesongens Copa del Rey, er svaret selvsagt Atlético Madrid. I hvert fall håper og tror jeg det.

Et kaldt folkeferd?
– Nei, at nordmenn er kalde mennesker, er ikke min erfaring. Jeg har bare godt å si om nordmenn. Vi spanjoler er nok litt mer utadvendte og har litt mer lidenskap. Nordmenn kan virke mer reservert, men det endrer seg når du kjenner dem bedre. Da blir nordmenn både sosiale, morsomme og svært gode venner. Dessuten er nordmenn lovlydige og oppfører seg pent, uansett, sier Flaco diplomatisk.

– Hva synes du om nordmenns forhold til alkohol?

– Det er jo veldig annerledes enn her i Spania hvor mange drikker litt alkohol hver dag. I Norge drikkes det jo stort sett bare i helgene. Men det er jo litt morsomt også, svarer den tidligere MFK-spilleren.

Været betyr ingenting
Flaco hevder han overhodet ikke hadde problemer med det norske været, selv på den regntunge Vestlandskysten.

– Man blir vant til alt. For meg var været i hvert fall ikke noe problem mens jeg bodde i Molde. Jeg synes alt pratet om været er overdrevet. Vi får jo ikke alt. I Madrid er for eksempel sommerne altfor varme. Vi ønsker oss lavere temperaturer.

– Forstår du nordmenn som bosetter seg i Spania?

– Absolutt. Ikke minst norske pensjonister som helst vil ha sol hver dag. Sol gjør oss lykkeligere. Fra mine år i Norge, er det min erfaring at om sommeren blir nordmenn mer utadvendte. Jeg skjønner godt at folk drar ned til varmen. Dessuten lever du jo vanligvis greit i Spania med norske pensjoner.

– Reiser du noen gang tilbake til Norge?

– Norge er mitt andre hjem, og jeg tenker ofte på mulighetene for å flytte tilbake. En ny trenerjobb ville vært gøy. Jeg kjenner jo kulturen og snakker språket og har alt jeg trenger for å trives godt. Kanskje det skjer?

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.