Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

Konfekt, gløgg og kaker, stress, fleskesteik og julelunsjer. Desember utvikler seg lett til en katastrofe for helsa. Ikke bare legger de fleste av oss lett på seg 1-2 kg. Immunforsvaret får også en ordentlig knekk. Men med litt forberedelse før utskeielsene og omtanke etterpå kan du slippe gjennom desember med både vekt og helse i behold uten å si nei takk til alle julens fristelser.
Ja, det er faktisk riktig at vi i gjennomsnitt legger på oss 1-2 kg i desember. Og trekker vi så fra de personene som aldri legger på seg, er det ganske mange irriterende kg igjen til å skape skår i julegleden for oss andre. Vi kan likevel starte med å glede oss over at halvparten av de ekstra kilogrammene ofte ikke er fett, men vand. Desember måneds mange salte juleretter får nemlig kroppen til å binde opp ekstra mye vann i forsøket på å tynne ut alt saltet vi har fått i oss. Etter et par døgn uten ekstra salt, vil den skille ut væsken igjen slik at vekten vender tilbake til det normale.

Kullhydrater eller rent fett på ribbeina?
En annen ting som kan få vekten til å øke, er dine depoter av kullhydrater. Når du spiser et stort måltid, vil en del av kullhydratene bli forbrent. Overskuddet blir lagret i kullhydratdepotene i muskler og lever. Og først når de er fylt, vil kroppen i større omfang begynne å forvandle kullhydratet til fett. Og hvert gram kullhydrat binder tre gram vann. Selv om vekta går opp i desember, øker den heldigvis ikke så mye som vi kunne frykte. For undersøkelser viser at vi bare tar opp halvparten av de overskytende kaloriene på en spiseorgie. Det skyldes først og fremst at kroppen bruker mye krefter på å fordøye de store mengdene med mat, transportere det ut i blodet, ta det opp i cellene og deponere alle næringsstoffene. Samtidig vil også ditt stoffskifte øke når kroppen plutselig får tilført mange flere kalorier enn den er vant til.
I tillegg til de ekstra kaloriene, utsettes kroppen vår også for andre prøvelser i desember. Mørket tapper den for energi, og immunforsvaret svekkes av stress, røyk, forkjølelse og usunn mat. Så mange av oss går litt nedslitte inn i det nye året. Men heldigvis kan vi med litt ekstra fokus lett slippe gjennom desember med helsen i behold og fortsatt nyte jula.

Julegodteri – utfordring nr. 1:
Dampende gløgg, sjokolade, nøtter, marsipan og store fat med småkaker og konfekt. Selve symbolene på julehygge for mange av oss – men samtidig en evig kilde til dårlig samvittighet og vektbekymringer. Problemet er ofte at vi planlegger å si nei, nei og atter NEI, men ender opp med å spise likevel. Hvis du tillater deg selv å si JA, kan du faktisk lettere få et sundt og avslappet forhold til julegodteriet. Sett en realistisk grense ved å planlegge hvor mange glass gløgg, småkaker mm som du vil spise. Få deg en sund og mettende frokost og lunsj slik at du sikrer deg blodsukkeret er stabilt. Er det flere alternativer på godtebordet, så velg de sundeste. Velg konfekt med nøtter, marsipan og mørk sjokolade i stedet for nougat. Spis nøtter, frisk og tørket frukt i stedet for slikkerier og konfekt. Nyt det! Og spis langsomt og smak godt på hver eneste bit.

Julestress – utfordring nr. 2:
Desember er ofte full av aktiviteter. Til og med aktiviteter som vi hygger oss med, om vi ikke er altfor stressede. For samtidig som vi må gjøre alt det vi pleier, må det pyntes opp, kjøpes gaver, bakes og hygges ekstra mye med familie og venner. Resultatet er ofte stress som svekker immunforsvaret og konsentrasjonsevnen, gjør oss irritable og i dårlig humør og forstyrrer nattesøvnen. Du kan slippe stressfri gjennom jula ved å skrue ned forventningene og være realistisk når du planlegger dine juleaktiviteter. Styrk immunforsvaret ved for eksempel å gi det en ekstra piff om morgenen ved å ta deg et stort glass appelsinjuice. Pust helt ned i magen. Benytt ventetiden i køen til å ta noen skikkelig gode og dype innåndinger. Det har en omgående og avstressende virkning på kroppen. Ta en kopp kamillete om kvelden for å hjelpe kropp og sinn med å falde til ro og ta en god sjokoladebit eller to – det fremmer følelsen av avslapping og velvære.

Julefrokoster – utfordring nr. 3:
Julelunsjene er et av julens store høydepunkter. Med dessverre også en utfordring av de sjeldne. Ikke bare avløser den ene fete fristelse den andre. Det er også masser av alkohol der ute for å løfte stemningen, men det forgifter også kroppen din. Ofte blir det også røket lystig, i tillegg til at forkjølelsesvirus har let for finne ofre å invadere. Hva kan du gjøre før, under og etter festen for å bevare vekten og helsen og samtidig ha det moro? Sett ditt preg på julelunsjen, kom med ideer til lekre retter som ikke er så tunge. Få deg litt mosjon før julelunsjen, det er gull verdt. Intensiv mosjon en times tid før et måltid demper appetitten. Spis små porsjoner, nyt maten og drikk masser av vann til, og velg det sunneste. HUSK LIKEVEL: Vil julelunsjen bli en trist opplevelse om du legger små bånd på deg selv, så kast løs og fest fullt ut og glem alt om den dårlige samvittigheten. Dagen etter får du fart på fordøyelsen og får energi ved å ta et par svisker og spis masser av fibre. Og sørg for å drikke godt med vann slik at fibrene kan ha sin effekt.

Null mosjon – utfordring nr. 4:
Forbrenningen er i fare. Med et presset juleprogram er det mosjonen som rykker nedover listen over prioriteringer. Samtidig inviterer de kaldere og mørkere kveldene til mer innehygge foran fjernsynet enn til en tur i joggeskoene. Husk mosjon gir energi til mer. Mosjon er et fremragende redskap til å fjerne opphopet stress, og du får ditt mentale overskudd tilbake. Kutt ned på tv-kikkingen, bare søvn forbrenner færre kalorier. Splitt evt. Opp treningen slik at for eksempel jogger 10 min. morgen og kveld og går 10 minutter i forbindelse med lunsjen. Giv gass ved å trene mer intensivt, skru opp tempoet på din vanlige mosjon. Få i gang forbrenningen. Chili setter omgående fart på forbrenningen, protein øker også stoffskiftet fordi kroppen bruker flere kalorier på å fordøye det. Tell skritt – forær deg selv en motiverende skritteller. Sett deg et mål om 10.000 skritt hver dag, det høres kanskje mye ut, men det er svært realistisk hvis du bare er sånn passe aktiv.
Også må du nyte jul og alt som hører til. I hvert fall en riktig god jul til alle og et sundt og godt nytt år!
 

Av fysioterapeut og akupunktur Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.