Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mike Izon – en massør som kan faget

Mike Izon - en massør som kan faget

Michael Izon, kalt Mike, tar imot oss på sin klinikk som ligger i forbindelse med pro-shoppen på Miraflores, Golf Academy. Han sludrer hyggelig mens jeg får lagt fra meg frakken. Deretter stiller han en rekke relevante spørsmål om helsen min og spør om hva som har fått meg til å kontakte ham. Jeg forklarer at jeg generelt har det godt, men at jeg har noen gjenstridige knuter i venstre skulder/venstre side av nakken. Jeg er svært oppmerksom på hvordan jeg sitter ved skrivebordet på kontoret og i sofaen om kvelden, og i min seng har jeg en supergod madrass. Jeg driver jevnlig med yoga og er flink til å strekke ut før og etter sport. Altså føler jeg meg nokså ”ren”. Mike antyder at spenningene kan skyldes stress, noe jeg omgående avviser: Jeg er i hvert fall ikke stresset. Jeg har det travelt, og det liker jeg.
– Stress er ikke nødvendigvis noe negativt, sier Mike: – Det er sunt å få et adrenalinkick, og det er bra at du er ivrig etter å få ting gjort og at det gjør deg glad. Men det må være en balanse. Helt enkelt: Hvis du stresser for eksempel fem timer i uka, må det være en tilsvarende ukentlig, 100 % avslappet Helle-tid. Og hvis du gjør din del av arbeidet nå, nemlig slapper helt av mens jeg masserer deg, ja så har du i hvert fall halvannen time på den kontoen.

Vitenskap, teknikk og mystikk
Michael tok universitetsutdannelse i biokjemi og marinbiologi på 1980-tallet i England før han dro ut i verden for dels å oppleve og dels å dykke. De etterfølgende 17-18 årene tilbrakte han i India, Nepal, Tibet, Kina, Sri Lanka, Thailand, Australia og New Zealand der han i tillegg til å glede over sin marinbiologiske utdannelse, også begynte på fysiologi som han hadde med seg fra biokjemien.
– I Østen finner man de aller beste lærerne innenfor massasje, og jeg har utdannet meg innenfor stort sett alle bransjens ulike grener. Etter så mange års læring og inspirasjon fra de store mestre, utvikler man etter hvert sin egen teknikk og mitt spesialfelt er leddmobilitet og dyp vevsmassasje. Dermed kan muskler som går i hverandre løsnes slik at blodgjennomstrømningen bedres og luft og næringsstoffer letter kan tilføres vevet.
I tillegg til den mekaniske delen av massasjen påvirkes kroppen også til å skille ut endorfin, noe som er kroppens eget smertestillende og avslappende middel. Så massasjen har både virkning på fysisk og mental velvære.
– Det er et instinkt i oss alle å gni en øm skulder eller en nakke med smerter, og hodepine, ømhet, smerte, søvnvansker, spenninger og stress kan alt sammen lindres med et enkelt instrument – hendene våre. Og disse to her (Mike løfter hendene) har gjennom alt sammen – jeg har 14 diplomer i forskjellige terapiformer, er utdannet lærer i reiki, shiatsu og i fire typer massasjeteknikk, jeg er ernæringsveileder og for ni år siden mens jeg i en periode hadde flyttet tilbake til England, tok jeg en treårig utdannelse som fysioterapeut.

Fusjonsmassasje
Mike kombinerer flere av teknikkene han har lært – og kaller det han nå utfører på meg for fusjonsmassasje. Jeg liker navnet og etter at jeg har lovt å si fra hvis jeg ikke ligger 100 % bra på benken, hvis nesen klør eller armen sover (hvorfor har ingen massør noensinne fortalt meg dette? Hvor mange ganger har jeg ikke ligget på en massasjebenk og ønsket at den ellers behagelige behandlingen snart var slutt fordi det gjorde så vondt? Men denne gangen nyter jeg en halvannen times fabelaktig massasje med fokus på skulder og nakke. Behandlingen går dypt, kan jeg merke, men gjør ikke vondt. Jeg har fortalt Mike at New Age-musikk har en virkning på meg. Og nærmest som en direkte motsetning spiller han iseden god indisk musikk og sier, som lovet, ingenting. Herlig, for hvordan skal man kunne slappe av, hvis man samtidig må fortelle om hvor man skal på sommerferie, hvorfor man en gang flyttet til Spania, hvordan man lærer å snakke skikkelig spansk og andre typiske behandlerspørsmål?
Etter massasjen føler jeg meg lett i hodet, litt høy, men kroppen er helt avslappet. Jeg sover som en baby om natten og merker ikke noe til mine knuter i uken etter massasjen. Mike anbefaler at jeg kommer en gang i uken i en måneds tid, og så kanskje en gang hver eller annenhver måned framover.
– Da skal vi nok kunne holde problemet på avstand, mener ham.

Indisk hodemassasje
Jeg har prøvet det før, og har nytt det i fulle drag, men fordi jeg har opplevd Mikes versjon og først nå vet hva virkelig indisk hovdemassasje er.
Indisk hodemassasje er en massasjeform som i mange år har vært praktisert i Østen, særlig i India. Hodemassasje arbeider med sirkulasjonssystemet, bringer friskt blod videre i systemet, avhjelper spente og ømme muskler og er en utrolig terapi for mental aktivitet og konsentrasjon. Den dype avslappingen gir ny energi, vitalitet og kreativitet.
Massasjen utøves utenpå klientens tøy mens massøren sitter på en stol. Hodebunn, ansikt, nakke, skuldre, øvre rygg og armer masseres.
Mike har lært hodemassasjeteknikken av en av bransjens store mestre, Narendra Mehta, som på 1970-tallet brakte denne behandlingsformen til Europa.

– I flere tusen år har man brukt hodemassasje i India i forbindelse med hårpleie. Kvinnene fikk massasje med olje for å styrke håret og for duftens skyld, mens barberen brukte det som ekstraservice når han gikk hjem til folk for å klippe og barbere – og det var da også fra frisørbransjen at Metha fant inspirasjon til sin teknikk.
Narendra Mehta har vært blind fra barnsben av, men er tross det utdannet osteopat, fysioterapeut og massør. Han studerte i England og fant det merkelig at hodemassasje ikke var en del av utdannelsen. Mehta dro tilbake til India for å undersøke forskjellige teknikker og oppdaget at hver frisør hadde sin helt egen teknikk som var utviklet gjennom generasjoner. Pga. blindheten var Methas andre sanser skjerpede, og han utviklet etter hvert en behandlingsform som eliminerte en lang rekke problemer hos klientene – ikke bare i hodet, men også i nakke, skuldre og overarmer. Metha har utviklet sin teknikk ytterligere i løpet av årene, og den inkluderer nå også en lett ansikts- og øremassasje som er med på å balansere energien.
Og wow, hvor godt det er. Barbe en halv time i stolen, og jeg føler meg som et nytt menneske. Fordi Mike ikke benytter olje til hodemassasjen kan jeg dra direkte tilbake til kontoret med frisyren intakt, med masser av ny energi og godt humør.

Miraflores Sports Massage & Beauty Centre
Michael Izon etablerte Miraflores Sports Massage & Beauty Centre for fire år siden.
– Som nevnt har jeg reist i den store verden nesten hele mitt voksne liv, og ofte arbeidet jeg for en skål ris og tak over hodet. Det har vært fantastisk, men etter årene i London der jeg utdannet meg til fysioterapeut, fikk jeg dels lyst til å reise ut igjen og dels til å slå meg til et sted. Og kombinasjonen av de to ønskene ble så til en tilværelse som fastboende her i Mijas. Jeg fik ideen om at en eller flere av kystens mange golfbaner måtte ha behov for en god massør, dels for å avhjelpe de sportsskadene som oppstår på golfbanen, men som også skulle kunne tilby skjønnhetsbehandlinger etc. til de mange golfenkene som hvileløst går rundt og venter mens mennene spiller.
Som tenkt så gjort, og Mike har nå to kosmetologer ansatt på klinikken.
– De er begge dyktige, selvstendige og brenner for faget. De menneskene jeg arbeider sammen med må investere energi i prosjektet – ellers fungerer det ikke for meg.

Ved å leve mange år i Østen har Mike tilegnet seg en solid menneskekunnskap.
– Det er utrolig mange tiggere i den delen av verden, og det må man lære å forholde seg til. Å ignorere et annet menneske er aldri en løsning. I India ga jeg alltid noen rupees til de tiggerne jeg passerte, men en dag hadde jeg gått hjemmefra uten pengepungen. For å understreke at jeg virkelig ikke hadde penger på meg, vrengte jeg lommene, og munken kvitterte med å tilbyde meg to av de rupees han hadde i sin lille skål. Den dagen glemmer jeg aldri – munken brakte meg en av livets viktigste lærdommer. Det er summen av viktige opplevelser som denne som skaper et menneske – og en behandler. Jeg bruker alt det jeg har lært når jeg masserer. Massasje er en dynamisk prosess slik at hver klient får sin helt egen massasjeform. Og derfor er det så viktig at vi får snakket litt sammen før jeg går i gang. Jeg håper også at den lille praten får klienten til å slappe av, for gjør han/hun det, er 75 % av arbeidet faktisk gjort, avslutter Mike, før han gjør klar til den neste klient som også er dansk – en golfspiller som sliter med smerter over baken og det ene benet.

Av Helle Espensen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.