Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pettersen satser på Pettersen

Pettersen satser på Pettersen

 

– En kjempesuksess! De siste salgstallene viser at på bare to måneder er vår nye Pettersen-brandy allerede blitt Vinmonopolets mest solgte spanske brandy.

Nordmannen Jan Pettersen er fra før kjent som Skandinavias eneste sherryprodusent. Nå har han lansert sin egen spanske brandy, spesialkomponert for det norske markedet. Og Pettersen kan juble, for suksessen har ikke latt vente på seg.
– Lanseringen skjedde 15. september i år, og på under to måneder har Pettersen Extra Old danket ut alle andre spanske brandyene på polet, sier han. Det betyr at bl.a. den svært populære Torres 10 Imperial må se seg slått av det nye produktet fra Pettersens bodega i sherry- og brandybyen Jerez de la Frontera, Bodega Rey Fernando de Castilla.
– I september solgte vi 61 helflasker tilsvarende 42,7 liter, i oktober til og med uke 42 var tallet 551 flasker eller 385,7 liter, sier opplyser pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til Det Norske Magasinet.

Her er hemmeligheten
Jan Pettersen medgir at han er litt forbauset over den raske suksessen i gamlelandet, men har sin egen mening om hvorfor suksessen synes sikret:
– Litt av hemmeligheten er at det er en veldig fin brandy som er lagret på sherryfat i mer enn 10 år, pakket i en flott eske og har ”norske” etiketter. Dessuten er prisen satt lavt, bare 299 kroner, sier han.
I dag har den nye brandyen status som bestillingsvare på det norske Vinmonopolet. Men over 30 utsalg har tatt den inn som vanlig hyllevare, i tillegg til at en lang rekke norske restauranter og utesteder også tilbyr brandyen.
– Kanskje er det mange norske konjakkdrikker som heter Pettersen, legger den norske bodegaeieren til. Pettersen har merket seg at mange nordmenn er glade i druebrennevin.

Sikret seg navnet
Bodegaen sikret seg retten til merkenavnet ”Pettersen” allerede for flere år siden, nettopp med tanke på å lansere en egen brandy spesielt for Norge. Riktignok har en av bodegaens brandyer i flere år vært mulig å kjøpe i Norge, men da under bodegaens navn. Nå står altså merkenavnet Pettersen på egne ben.
– Etter at vi for et par år siden slapp til med både sherry og en brandy i polets fullsortiments utsalg, økte vår omsetning i Norge med 86 prosent i 2007, sier Pettersen. Med merkenavnet Pettersen ser det nå ut til at det også er mulig å få gjennomslag for spansk brandy i Norge.
Jan Pettersens bodega har allerede ry på seg for å produsere noen av Spanias beste sherryer og brandyer. Ifølge Dan Olsson i ”Golf y Vinos”, som har skrevet mye om vin her i magasinet, er Jan Pettersens sherryer blant de mest fortrukne blant verdens mest kjente kokker. Dessuten har Jans bodega gjennom årene høstet en rekke høythengende priser for sine sherryer og brandyer.

Populær bodega
– Vi får stadig besøk av nordmenn her på bodegaen. Det dreier seg om alt fra vinklubber, firmabesøk og gruppereiser og til mange norske foreninger i Spania, forteller Pettersen. For både grupper og enkeltpersoner organiserer Pettersen og hans medhjelpere omvisning, vinsmaking, lunsjer og middag på bodegaen Rey Fernando de Castilla i Jerez de la Frontera.
Og på omvisningen gjennom bodegaens mørke haller og mellom rekkene av urgamle eikefat, blir det stemningsfullt når Pettersen er omviser, stanser opp og heller opp noen flytende prøver. Her er det i beste fall aktuelt med forsiktig nipping, men først og fremst dreier det seg om lukter og syn.

Tok over i 1999
Jan Pettersen overtok den velrenommerte bodegaen, midt i sherrybyen Jerez helt sør i Andalucía i 1999. Han har mottatt en rekke prestisjetunge priser og utmerkelser, levert sine edle dråper til spanskekongen og andre nobiliteter og eksporterer til nesten 30 land. Bare en drøy prosent av den årlige produksjonen ved Rey Fernando de Castilla finner veien til Norge.
– Se her, sier Pettersen; denne 40 år gamle ”Selecto´en er vårt ypperste produkt på brandysiden. Den tappes her i bodegaen for hånd. Foreløpig er den ikke å få kjøpt i Norge. Utsalgsprisen ligger på rundt tusen norske kroner.
På bodegaens drøyt 4.000 kvadratmeter, produserer Pettersen alle typer sherry og brandy. ”Juan” Pettersen er i sitt ess når han forteller om gjæringsprosesser, om solera-prinsippet, fargespillet, luktene og de mange ulike kvalitetene fra bodegaen som har vært drevet siden 1837.

Minst av de store
Pettersen viner produseres mest mulig naturlig. Dessuten bruker han bare flasker med klart glass. Dermed kan kundene selv lett vurdere fargene på de ulike sherrytypene, denne drikken som fikk navnet sitt fordi storforbrukerne i England ikke klarte å uttale ”Jerez”.
Fra før har Pettersen 15 års erfaring fra bodegaen ”Osborne” der han gikk gradene fra lærling til stillingen som Europa-direktør. Da lå omsetningen på 10 milliarder kroner i året.
Da sjansen bød seg, Pettersen tok sats og kjøpte opp Fernando de Castilla-bodegaen. I dag produserer han 250.000 flasker i året, 100.000 av dem er sherry, – resten brandy.
– Jeg pleier å si at jeg er minst av de store og størst av de minste bodegaene her i området, forteller Pettersen.

80 år gamle eikefat
Et av knepene Pettersen bruker er å tilsette opptil 70 år gammel brandy i de ferdige produktene. Lagringen skjer på 80 år gamle eikefat.
Basisen for hele produksjonen er innkjøpt, ferdig destillert sprit – ingen av Jerez-bodegaene har lenger egne vinmarker – som overvåkes nøye gjennom alle de ulike prosessene fram mot ferdig produkt. Tappingen er, med noen få unntak, satt bort til et profesjonelt tapperi.
Spania har trolig verdens eldste regelverk for produksjon av vin. Det går helt tilbake til 1400-tallet. Likevel har det skjedd utrolig store endringer de 25 siste årene.
– Da jeg begynte i bransjen ble spansk vin sett på som billig og dårlig. Tallet på bodegaer har skrumpet kraftig inn, fra flere tusen til rundt 50, men kvaliteten er nå helt på topp, sier Pettersen og viser til at spanske brandy i dag har et solid internasjonalt ry og en sterkt økende popularitet.
Halvparten av Fernando de Castilla-bodegaens produksjon sendes ut på det spanske hjemmemarkedet.

Vil du vite mer eller besøke bodegaen ”Rey Fernando de Castilla”; se www.fernandodecastilla.com

Norsk etikett

På baksideetiketten på den nye Pettersen-brandyen finner du historien bak det nye druebrennevin-produktet:
”Da norske interesser for ti år siden kjøpte ett av Spanias beste brandyhus, ble det bestemt at det skulle lages et XO-produkt tilpasset det norske markedet til en fornuftig pris. Jan Pettersen, en av eierne, med mer enn 30 års erfaring i brandy- og vinbransjen, fikk velge ut det de beste vindestillater som ble lagt på sherryfat. Nå etter mer enn ti års lagring, er vi stolte av å presentere en XO Brandy som burde bli nordmenn favoritt-avec etter et godt måltid.”

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.