Månedsmagasinet på Costa del Sol
Intervju med vinbonden Rickard Enkvist

I fjellene ovenfor Gaucín, mellom to av Andalucías største nasjonalparker, Alcomocales og Grazalema, ligger den vakre vingården Cezar. Her tar druedyrkeren Rickard Enkvist sammen med hustru Inga-Lill imot oss. Deretter begir vi oss raskt til hans pergola som ligger 650 meter over havet. Det er den fantastiske utsikten som trekker. Her kan man se Algeciras-bukta og Gibraltar, og jeg blir ikke overrasket over at paret har valgt å slå seg ned på et så idyllisk sted. Det jeg undrer meg over er at man her faktisk kan avle den spanske tempranillo-druen.

Hvorfor Spania?
På 70-tallet bodde jeg i Sverige, og de lange mørke vintrene fikk meg – i likhet med så mange andre svensker – til å søke meg mot Spania for å få litt sol. Jeg begynte med å leie forskjellige hus, og i 1979 bygde jeg et hus i Manilva. Den gangen tok det fem år å få installert en telefon. For å holde kontakten med virksomheten jeg drev i Sverige, måtte jeg hver dag presis klokken 17.00 kjøre ned på havnekontoret for å ringe til min sekretær. I forbindelse med at jeg begynte å spille golf, flyttet jeg nærmere golfbanen Las Brisas i Marbella.
Jeg kjørte hvert år rundt til forskjellige vingårder i Spania. Fordi jeg er svært interessert i vinproduksjon, stilte jeg ofte vanskelige spørsmål. Under et besøk på en gård i det nordlige Spania, påpekte stedets ønolog (han var tydeligvis lei av spørsmålene mine) litt syrlig; – Hvorfor produserer ikke du, Señor Enkvist, din egen vin? Jeg tok til meg tanken, og i et tilfelle var jeg på besøk hos Alexandro Fernandez´ Bodega Tinto Pesquera. Det var før doktor Parker oppdaget vinen. Jeg syntes, akkurat som min ledsager på mange av disse reisene, vinskribenten Björn Geijerstam, at vinen var guddommelig. Jeg kjøpte 4.000 flasker Tinto Pesquera 1986. En tid senere, da Parker oppdaget vingården, ga han vinen 98 poeng. Alle ville ha denne årgangen: den spanske statsministeren, Julio Iglesias og mange andre. Saken var bare at denne årgangen ble oppbevart i Alexander Fernández vinkjeller, men det var faktisk min vin. Alexander forsøkte å kjøpe vinen tilbake, men det gikk jeg ikke med på. Det var på det tidspunktet at jeg bestemte meg for å framstille min egen vin. Jeg kjørte rundt og kikket på passende steder rundt om i Ronda-fjellene. Her, rundt 50 km fra den varme kysten, har man helt siden Romertiden avlet vin, men det varme klima gjør det vanskelig å framstille vin med finesse og eleganse. Da jeg endelig fant min vingård 650 meter over havet og undersøkte mikroklimaet og geologiske forhold, ble jeg overbevist om at med moderne teknologi og en dyktig ønolog, ville være mulig å få et resultat som ligger langt over det vanlige for dette området.
Folk i området betraktet meg i starten som ”El Sueco Loco”. De første vinrankene ble plantet i 1998 på vestsiden i Sierra de la Bota i Ronda-fjellene. Den første kommersielle vinen ble produsert i 2004.

Fra mediebransjen til vinbonde
Vin har fulgt meg gjennom hele mit liv: Fra å oppdage faren til min beste venns vinkjeller som barn, til å samle på vin, besøke vingårder rundt om i hele verden til det å ha min egen vingård. I unge år oppholdt jeg meg i 18 måneder i en kibbutz i Israel. Der lærte jeg om vanningssystemer, jord og om å dyrke i tørt klima. Det var kanskje den mest bekymringsløse perioden i livet mitt. Alle var like og hadde like mye. Penger var bannlyst i leiren og var heller ikke nødvendig. Sosialismen fungerte virkelig der.
Ellers har jeg i tretti år drevet virksomhet innenfor reklame- og mediebransjen.
Jeg har også arbeidet med bygg og eiendommer på 70- og 80-tallet.
Vi flyttet i slutten av 80-tallet til Belgia. På 90-tallet ble medieselskapet mitt børsnotert i London, og vi bodde der i fem år for deretter å flytte til Sveits. Jeg spilte allerede golf på Costa del Sol, men fordi jeg jo ikke kunne komme til St. Peter og si at jeg bare hadde spilt golf, bestemte jeg meg for også å framstille vin.

Din rødvin Sueños har vunnet prisen for beste vin, fortell!
Gastronomikonkurransen VinOjén er en konkurranse der bl.a. nye viner på markedet konkurrerer om å få den høyeste utmerkelsen. Bare to uker før prisutdelingen skulle finne sted, ble jeg informert om at min vin ”Sueños” var blitt valgt ut som beste vin i 2008.

Hvordan var det her da du kom hit i 1979?
Det var svært stille i Manilva den gangen. Vi hadde bare 75 meter ned til havet, og det var svært viktig for oss den gangen. Nå synes jeg det er like bra å bade i swimmingpools. Man kunne kjøpe fisk som nettopp var fanget, og om kvelden så man små fiskebåter dra ut og fiske med store karbidlamper. Når jeg gikk inne i Gaucin om søndagene, satt alle menn på barene, mens kvinnene var hjemme.
På byggeplassene var det ikke en eneste bil. Alle brukte sykkel eller moped og hadde eget verktøy med seg i en pose. Tidene har endret seg, og Spania har gjennomgått en fantastisk utvikling. Nå ser man menn gå med barnevogner, noe som hadde vært umulig på 70-tallet. Da vi første gang kom til Gaucín, var veiene forferdelig, men det var en spennende utflukt. Turen fra Málaga tok en hel dag.

Hvilke råd kan du gi til lesere som er interessert i å leve et liv slik du gjør?
Man må være dedikert og framfor alt like det man gjør. Hvis jeg hadde visst fra starten av hvor irriterende spansk byråkrati er, hadde jeg kanskje aldri begitt meg inn i det. Jeg tror at alle som driver en virksomhet tenker på den hele tiden. Hvis man bare tenker på å tjene penger, går det sjelden bra. IKEAs grunnlegger Ingvar Kamprad sa alltid at han og de nest øverste sjefene ikke måtte ha annet å interessere seg for enn virksomheten. Hvis man har den innstillingen, kommer pengene automatisk. Hvis man dessuten har det gøy og er glad i å arbeide, er det kanskje ikke så viktig at man ikke tjener så mye man hadde håpet.

Besøk Cezar
Du er velkommen til et besøk på vingården, men bare på avtalte tidspunkter og i grupper på minst 10 og maksimum 25 personer. Besøk må avtales minst en uke på forhånd.

Velg mellom tre alternativer:

1. Omvisning på vingården, en smaksprøve av alle vinene fra vingården og en buffé bestående av varme og kalde tapas. Pris: 20 euros per person.

2. Omvisning på vingården, en smaksprøve av alle vinene fra vingården og en treretters meny med viner. Pris: 50 euros per person.

3. Vinsmaking, omvisning på vingården, tapas-buffé, 3-retters middag og overnatting på nærliggende hotell, frokost inkludert. Pris: 89 euros per person (Bare for grupper på 20-25 personer).

Kontakt Cezar på tlf.: (+34) 650 240 800. E-post: re@enkvistwines.com

Av Mikaela Rudolfson Foto av Magnus Lundstedt

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.