Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mit Liv: Et liv i form og farge

Mit Liv: Et liv i form og farge

For Judith Rugland – blant mange nordmenn bedre kjent som Judith frisør i Calahonda – handler livet om å skape. Ikke bare flotte frisyrer, nesten like mye om uttrykksfulle og fargerike malerier.

– Sånn, sier Judith og bruker kniven til forsiktig å legge et mørkere lag med maling i ytterkanten av sitt siste maleri. Denne gang maler hun et rom med en dyp lenestol midt i bildet. Men se, har ikke stolen to øyne som stirrer mot oss?
Judith liker ikke å kommentere sine egne bilder, hun vil at hver og en som ser bildet må oppleve det på sin måte. Denne gangen handler det om et interiør, andre ganger kan bildene vise åpne dører som slipper inn masse lys eller kanskje fargerike solsikker.
Mijas kommune er blant dem som har fått øynene opp for Judiths malerier. Hun vant førstepremie og ble kjøpt inn av kommunen i en kunstkonkurranse de nylig arrangerte.
Der vi sitter i hennes og samboer Börjes utendørsatelie og snakker om løst og fast, bryter Judiths ansikt ut i et stort og oppriktig smil:
– Hadde noen for ti år siden sagt til meg at jeg skulle flytte til Spania, ville jeg aldri ha trodd på dem. Men her er jeg altså. Og jeg har ingen planer om å flytte på meg!

28 år som frisør
– Jeg er utdannet frisør og jobbet som det i mange år i Norge, jeg drev egen salong i fem og et halvt år. For sju år siden flyttet jeg til Spania og fortsatte praksisen her. Jeg har min egen stol i salongen.
jobber mandag, tirsdag, torsdag og fredag i salongen ”Images” på kjøpesenteret Los Olivos her i Calahonda. Onsdagene og i helgene går først og fremst med til å male, sier Judith.
Hun har alltid vært glad i å tegne og hadde også puslet litt med maling hjemme i Norge. Men det var først da hun traff sin kommende samboer, svenske Börje Ekström, at interessen for maling skjøt fart. Hans store lidenskap er nemlig også maling.
– Folk synes kanskje det høres rart ut, men for meg henger jobben som frisør på dagtid og maler på fritiden sammen. Begge deler handler om å skape, gi form og bruke farger. Som frisør er den store utfordringen å gjøre folk fine. Det handler om kunst, akkurat slik som maling gjør, forklarer hun.

Planlegger utstilling
– Jeg er blitt en skikkelig livsnyter og elsker å bruke fritiden min på å male, sier Judith mens hun kikker bort på samboer Börje; – Dessuten har jeg den beste læreren man kan ønske seg. Forhåpentligvis er vi gode støttespillere for hverandre.
– Jeg vil at bildene mine skal uttrykke lys og glede. Det er i hvert fall det jeg ønsker å oppnå. Jeg er en filosofisk person, som ser lyst på livet, forklarer hun.
Tidligere har både Judith og Börje deltatt på tre fellesutstillinger her på kysten, men en gang om ikke altfor lenge planlegger Judith og Börje en felles maleriutstilling. Til sammen har de 40 – 50 malerier som er klare,
– Vi står også på ”venteliste” for å stille ut i kommunale lokaler her i Mijas. Forhåpentligvis skjer det om ikke så altfor lenge, legger samboer Börje til.
Overalt i den lilla villaen samboerparet eier i Calahonda, henger det malerier som de to har laget og langs veggene står enda flere.
Judiths bilder er for det meste figurative, mens Börjes er mer abstrakte.
Men felles for dem begge er at de føler seg sterkt inspirert av spansk miljø og er opptatt av fargebruken.
– Det går oftest i glade farger og jordfarger, forklarer Judith.

En internasjonal miks
På salongen ”Images” er Judith for det meste fylt med norske kunder som vil ha klipp, vask, føn og farging av håret.
– Jeg tror nok sju av ti kunder er norske. Resten er et mangfold av engelskmenn, svensker, dansker, nederlendere, finner og belgiere. En herlig internasjonal miks, hevder Judith.


6 spørsmål til Judith Rugland

Hva liker du best med Spania?
– Klima! Atmosfæren er mer avslappet her. Så er det tapas og all annen god mat. Elsker naturen her, det å gå tur på stranden også i desember og januar og kunne være mye mer utendørs året rundt.

Hva savner du mest fra Norge?
– Familien, særlig sønnen min. Heldigvis kommer de ned hit på besøk, og dessuten reiser vi hjem et par ganger i året. Jeg har det i det hele tatt veldig bra her.

Hvem kunne du tenke deg å være for en dag?
– Jeg kan egentlig ikke tenke meg å være noen annen. Jeg skulle gjerne vært med på å gjøre verden mer rettferdig, men jeg vet ikke hvem jeg skulle vært for å få til det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det er mange bøker som har vært viktige, særlig sånne som handler om medmenneskelighet og livsfilosofi. En av de siste bøkene jeg har lest, ”Señor Peregrino” av Cecilia Samartin, er en ”tankevekkende” bok. Jeg liker å filosofere over livet.

Bør Norge inn i EU?
– Ja, det synes jeg. Men vi blir nok medlemmer på sikt. Det gjør jo alt litt enklere. Sånn i lengden går det jo ikke bare å være litt medlem i en familie.

Snakker du spansk?
– Jeg forstår nok mye mer enn jeg klarer å uttrykke, men målet mitt er stadig å bli bedre. Men jeg bor og jobber i et internasjonalt miljø, og da blir det gjerne til at det går mest i engelsk.

 

Judiths hverdag
07:30: Står opp
08:00: Går morgentur eller svömmer 1000 meteren.
08:30: Frokost
11:00: På jobb
18:00: Ferdig på jobb
19:00: Ser nyheter på tv eller internett
20:30: Spiser middag
23:00: Til sengs
… og så blir det gjerne litt maling innimellom alt dette.

Judith Rugland
• Født i 1962 og oppvokst på Jæren
• Flyttet til Stavanger som 22-åring
• Utdannet frisør
• Har en sønn på 22 år
• Samboer med Børje 5. året

 

 

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.