Månedsmagasinet på Costa del Sol
Menn har best helse – men dør tidligst

alt

Menn er sterkere, har færre langvarige sykdommer enn kvinner, men de lever livet farligere og tør ikke gå til legen.
Menn har bedre helse enn kvinner. Uansett om man spør 16-åringer eller 80-åriger hvordan de vurderer sin egen helse, er det flere menn enn kvinner som vurderer deres egen helse til å være god eller svært god.
Samtidig viser tall at menn i gjennomsnitt lever fem år kortere enn kvinner. Og menns dødelighet er høyere enn kvinnenes i alle aldersgrupper. Gjennomsnittlig levealder for menn er 75 år, for kvinner er 80 år. Og mens stadig flere kvinner lever til de er 100 år, er det ikke en tilsvarende økning i antall 100 år gamle menn.

Ingen overgangsalder
Menn har helsemessig de beste kortene på hånden, men de er dårligere til å spille dem enn kvinner. Menn er sterkere og kan prestere mer fysisk enn kvinner. De har ingen overgangsalder, og de får ikke langvarige sykdommer og knokkelskjørhet i samme grad som kvinner. Men de lever livet farligere og bukker raskere under for sykdommer.
Flere menn enn kvinner har dårligere helsevaner, særlig når det gjelder røyking og alkohol. De tar flere sjanser, har farligere og mer stressende jobber. Røyking er den mest kjente grunnen til at menn dør tidligere enn kvinner. Men den forklarer ikke hele forskjellen, for det er også stor forskjell på gjennomsnittlig levealder for menn og kvinner som aldri har røkt.
Kanskje er det sosiale forskjeller og forskjeller i kjønnsroller som spiller inn? Det man kan vise ved hjelp av statistikk er at menn går sjeldnere til lege og bruker færre medisiner enn kvinner. Men de er innlagte på sykehus i større grad enn kvinner. Det tyder på at flere menn ignorerer tidlige tegn på sykdommer og utsetter besøk hos legen til det er absolutt nødvendig. Det krever ofte mer behandling.

Ordentlige menn er ikke syke
”Ordentlige menn” har to måter å takle sykdommer på, generelt sett: De går nærmest i koma når de får litt feber, men er det snakk om en alvorlig sykdom, forsøker de å glemme dem så lenge som mulig. Menn har generelt større problemer med rollen som syk enn kvinnene har. De vil gjerne være aktive, handlende, bevare selvbestemmelsen. Men rollen som syk er jo en passiv, lidende rolle, og menn oppfatter det ikke som noe særlig tøft å være syk.

Menn er toppen og bunnen
På toppen kommer de sosiale forskjellene. Menn fyller gjerne plassen øverst blant samfunnstoppene. Men det er også menn som utgjør bunnen i samfunnet. To av tre som begår selvmord, er menn. Det er menn som er misbrukere, og menn som sitter i fengsel. Og selv om kvinner går inn i flere og flere mannlige fag, holder de seg fortsatt i den ufarlige midten av karrierestigene. Det er menn som velger de farlige karrierene og på den måten bidrar til samfunnet med deres helse.
Det er det nok ikke noe å gjøre ned, men kanskje er det mulig å få flere menn til å gå tidligere til legen. For eksempel ved å lære helsepersonell i det kvinnedominerte helsevesenet å bli bedre til å snakke med menn som pasienter.

Av Hanne Rosenkilde, farmasøyt og audiolog

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.