Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Jeg ble kontaktet av en av mine meget gode kunder gjennom mange år, som spurte om jeg ville skrive en artikkel om nervebetennelse, fordi en av hennes venner var meget plaget og medtatt av sykdommen og hadde innskrenket sin vennekrets. Det var så mye smerte og ubehag forbundet med lidelsen, så det sosiale liv var blitt uoverkommelig. Hun ville vise ham artikkelen i håp om at det ville motivere ham til å komme videre.
 
Nervebetennelse brukes som betegnelse på en gruppe lidelser som gir inflammasjon i en eller flere nerver. Lidelsen rammer det perifere nervesystemet.
En nervebetennelse betyr at mange av kroppens nerver ikke fungerer som de skal. Lidelsen starter som regel i føttene, kan gå høyere oppover i bena, og senere også ramme hendene, men det kan også omfatte alle dele av kroppen. Det starter ofte med en følelsesløshet, en følelse av å gå på vattputer, som så etter hvert gir smerter og brennende føtter, og evt. også nedsettelse av kraft / krefter.
Det følger ofte en umåtelig tretthet med lidelsen, og skjelvinger kan forekomme. Noen reflekser kan ødelegges, med derav medfølgende vannlatingsproblemer.
Smerten kan være meget intens, og med smerten kan det oppstå en økt følsomhet i huden, som gjør det vanskelig f. eks å ha strømper eller sko på.
Med lidelsen kan det også følge nedsatt eller økt spytt- og tåredannelse.
 
Det regnes med at 2-3 % av befolkningen rammes, og hyppigheten økes med alderen. Diabetes står for en stor del av dem som har lidelsen. Derfor er det ytterst viktig at du passer din diabetes på best mulig måte, og at du holder ditt blodsukker stabilt. Et veltilpasset blodsukkernivå kan medvirke til å forebygge lidelsen. Nervebetennelse er en av de mest vanlige komplikasjonene for diabetikere.
 
Nervebetennelse kan dekke et vidt spekter av symptomer, fra lett inflammasjon til inflammasjon med alvorlige smerter. Ofte utvikles nervebetennelse over flere år, men kan også utvikles over kort tid.
 
Det er et utall av mulige årsaker til nervebetennelse – her har jeg listet et par av de mest vanlige årsakene.
• En av de hyppigste er diabetes, både type 1 og type 2.
• Mangel på B12 eller B1.
• Alkohol.
• Dårlige matvaner gir mangel på næringsstoffer.
• Auto-immune sykdommer, f. eks. herpes, forskjellige former for gikt.
• Forgiftning, kreft med cellegift eller strålebehandling, samt enkelte medisiner.

Kosten

Selv om du er plaget og har vondt må du sørge for å få i deg ordentlig mat. Kosten kan gjøre underverker. Du kan lindre mye gjennom et sunt kosthold. Det er viktig at din kost er så ren som mulig, så den ikke belastes av flere giftstoffer.
Slutt med alle former for alkohol, i hvert fall så lenge du er plaget av lidelsen. Alkohol skal nedbrytes i leveren, og du trenger en sterk lever for å skille ut giftstoffer fra kroppen.
Mange har problemer med å oppta de nødvendige næringsstoffene fra tarmen. Det kan være en god ide, at du i en periode holder deg borte fra glutenholdige matvarer, f.eks. brød, pasta, pizza og lignende. Av kornprodukter kan du i stedet velge glutenfrie havregryn, som er rik på bl.a. magnesium, og samtidig virker mildt beroligende.
 
Spis gjerne godt med gresskarkjerner, mandler og nøtter, som også er rike på magnesium.
Jeg har snakket med folk som har hatt stor glede av å følge en diett ut fra deres blodtype. Blodtypedietten går ut fra at ens tarmer og hele system er bygget slik at du ved å følge den kan optimere din helse. Det er skrevet mange bøker, også kokebøker, om blodtypedietter. Knud T Flytelie har skrevet en lett forståelig liten bok, ”Mat som medisin og blodtypekost.” Signe Lykke har skrevet en enkel liten kokebok, ”Mat for alle blodtyper”. Siden år 1900 er det forsket på forskjeller på mennesker med forskjellige blodtyper.
Du kan også finne en masse inspirasjon på nettet om blodtypekosthold.
Unngå hvitt sukker, især er fett og sukker sammen, f.eks. wienerbrød, meget dårligt for din helse. Unngå leskedrikker, snop, kaker og sjokolade. Skal du bruke litt sukker, så bruk litt honning eller kokossukker. Hold deg borte fra alle former for kunstige søtningsmidler.
Sørg for å få rikelig med grønnsaker, gjerne i form av grønnsaksjuice som du selv lager. Det kan være en god ide å investere i en god kvalitets juiceblender, og så introdusere noen gode juicevaner, hvor du f.eks. starter dagen med en grønnsaksjuice. Er det for bittert med rene grønnsaker, så putt evt. et eple i blandingen, det mildner smaken. Bland gjerne inn litt ingefærpulver og/eller gurkemeiepulver når du juicer. Gurkemeie har en fremragende evne til å motvirke alle former for inflammasjoner.
 
Smak deg frem til hva som passer deg best. Mangler du inspirasjon til dine grønnsaksjuicer finnes det også mange gode bøker med mange forskjellige forslag, akkurat som du også kan finne en masse på nettet.
For å forbedre din helse optimalt er du nødt til å lære å tenke ”utenfor boksen”. Start stille og rolig, og vær ikke redd for å eksperimentere.

Kosttilskudd

• Sørg først og fremst for å få et kraftig tilskudd av B-vitaminer.
• Dertil gjerne ekstra B1, 500 mg.
• Ta B12 også, selv om blodprøvene ikke viste for lite B12, fordi blodprøver ikke viser cellenes innhold av B12. Sørg for å ta B12 slik at de opptas av munnslimhinnen under tungen.
• Suppler ovenstående med et multi-vitamin/mineralprodukt av god kvalitet, så du er godt dekket.
• Ta godt med essensielle fettsyrer, gjerne en kombinasjon av omega 3 – 6 – 7 – 9. Det hjelper for å forbedre blodgjennomstrømningen til kretsløpet.
• Alpha lipon syre, ca. 600 mg daglig. Det er en kraftig antioksidant som er et viktig hjelpeenzym som hjelper de andre næringsmidlene slik at de ikke ødelegges. Har vist seg å støtte nerveceller. Kan med god effekt tas sammen med Acetyl L Carnithine.
• Acetyl L Carnithine er en aminosyre som leverer energi til musklene, og kan dessuten hjelpe til å senke triglycerider og kolesterol.
• Det har også vist seg at mange diabetespasienter mangler D-vitaminer. D-vitamin har bl.a. stor betydning for nervesystemet. Det har vist seg at det ofte er en sammenheng mellom nervesmerter hos diabetikere og lavt innhold av D-vitamin. En undersøkelse fra 2008 viste at hos diabetikere med lavt innhold av D-vitamin ble smertene forbedret med tilskudd av D-vitamin. Doseringen er 100 mg. daglig.
• Sørg for et tilskudd på 1-2 gram C-vitamin daglig. Alle har nytte av C-vitamin. Det optimerer nervenes funksjon. Ta gjerne en C-vitamin med bioflavonoider. De beskytter C-vitaminet mot utlufting, og forsterker virkningen av C-vitaminet med opp til 20 ganger.
• Suppler gjerne C-vitaminer med E-vitaminer. De to vitaminene samarbeider godt sammen.
• Ta tilskudd av Q10. Finn en god kvalitet og ta 100 mg x 2 daglig. Selv om vi selv danner Q10 begynner kroppens egenproduksjon allerede å falle ved 20-års alderen. Så det er ikke uvanlig å ha mangel på Q10 ved 50-års alderen. Q10 er en kraftig antioksidant. Nedsatt Q10 medfører nedsatt energi og muskelsvekkelse.
• Sink som tilskudd kan også være en god hjelp. Husk at hvis du tar sink i høye doser gjennom lengre tid må du også ta ekstra tilskudd av kobber. De to mineralene er antagonister.
• Sørg for å få i deg nok magnesium. Ta gjerne 600 mg daglig. Magnesium har bl.a. stor betydning for immunsystemet. Har du diabetes kan det være en økt utskillelse av magnesium. Er du en stor kaffedrikker dreneres kroppen også for magnesium. Det er viktig at du sammen med magnesium får noe B6. Det styrker opptagelsen.
• Suppler gjerne med tilskudd av organisk selen. Jorden i de fleste nordiske land er fattige på selen.

Tips

• Røyker du, så slutt! Det kan forverre tilbøyeligheten til kretsløp- og andre komplikasjoner.
• Lytt til musikk. Det har vist seg at en lett og behagelig New-Age musikk kan ha en betydelig dempende virkning på smerter.
• Det har vært gjort en undersøkelse som viste at skosåler med magneter kan ha en positiv virkning ved neuropati og dårlig kretsløp i føttene.
• Finn evt. en creme eller salve som kan lindre den følsomme huden. Det kan gjøres samtidig med at du masserer eller stryker huden forsiktig.
• Det er også visse historier som beretter om at akupunktur har hjulpet noen mennesker med nervebetennelse. Det har gitt en form for lettelse av smertene.
• Jeg har også hørt fra et par personer som har funnet hjelp i yoga som smertelindring. Har du lyst å prøve så forhør deg hos en yogalærer med stor erfaring og kunnskap.
• Det kan evt. være godt å kombinere forskjellige behandlingsmetoder.
• Louise Hay skriver i sin bok ”Sunn i sinn, sunn i kropp” som mulig årsak til nervebetennelse at det kan være straff for skyldfølelse, og at det nye tankemønsteret bør være
”Jeg tilgir meg selv. Jeg elsker og verdsetter meg selv. Jeg omgås andre med kjærlighet”. Det er en stor munnfull, særlig hvis du er full av smerter, men det kan nok være verdt å ta det med i din hverdag.
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleier

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.