De aller, aller fleste nordmenn som bosetter seg for kortere eller lengre tid i Spania velger som regel Costa del Sol eller Costa Blanca som sitt nye hjem, og Kanariøyene eller Mallorca dersom de beveger seg bort fra fastlandet. Det er også noen nordmenn i Madrid og Barcelona, men enkelte velger utradisjonelt og bosetter seg på steder litt utypisk fra det som den store massen velger. Det Norske Magasinet har møtt to blide, unge norske jenter som har gjort nettopp det; Sofie Karolina Nordvåg, 26 år fra Tromsø og Nora Gardsjord Lystrup, 27 år fra Asker, har valgt å tilbringe deler av studietiden i Galicias hovedstad, Santiago de Compostela.
Vi studerer medisin i samme klasse ved Universitetet i Tromsø (UiT), hvor man får muligheten til å dra på utveksling på første semester i det fjerde året. Vi er begge glade i å reise og å bli kjent med nye kulturer, noe som for oss ble en motivasjonsfaktor i seg selv for å ta et utvekslingssemester. I tillegg ser vi det på som en fordel å ha opplevd et helsevesen i et annet land. Som fremtidige leger tror vi at møter med pasienter med ulik kulturell og etnisk bakgrunn kan være lettere dersom man har opplevd et helsevesen i et annet land, samt å se hvordan lege-pasientforhold endrer seg utenfor det norske helsevesenet.
Det er ca. 500 millioner spansktalende mennesker i verden, og språket har offisiell status i 22 land. Å beherske spansk som leger er derfor en stor fordel i forbindelse med eventuelt helsearbeid i utlandet i fremtiden.
Vi liker begge den spanske kulturen og utveksling til Santiago de Compostela ble derfor et naturlig førstevalg for oss begge da vi skulle bestemme utvekslingssted. I tillegg hadde vi i forkant av valget hørt mye positivt om nivået på medisinstudiet, samt det spanske helsevesenet. Det er som i Norge offentlig helsehjelp, og vår erfaring er at systemet fungerer godt. I 2017 ble Spania rangert som nummer 8 i verden i The Lancet, et anerkjent britisk medisinsk tidsskrift.
Kilde:
https://www.thelocal.es/20170519/spains-healthcare-ranks-among-best-in-world).
Santiago de Compostela er hovedstad i den autonome regionen Galicia og er et kjent pilegrimsmål for katolikker. Det er derfor en by med mange pilegrimsreisende, noe som påvirker stemningen i byen i positiv retning. Turistene her går i turklær og ryggsekker – med andre ord litt annerledes enn turismen langs solkysten hvor havaianas og strandbager dominerer. De vakre bygningene og den rike historien i gamlebyen, zona vieja, bidrar også til den gode atmosfæren i byen. I tillegg til bylivet med utallige vin- og tapasbarer, shopping og museum, tilbyr Santiago de Compostela også frodig natur med små elver og vakre stier som omringer byen. Her er det med andre ord gode turmuligheter!
Hva synes dere om opplegget i forkant av studiet, som språkkurs?
Nora: Jeg gikk først språkkurs på Clic i Cádiz i 3 uker. Etter dette hadde jeg 1 uke til med språkkurs på Academia Iria Flavia i Santiago de Compostela før semesteret startet her. Språkkursene holdt høy standard, og jeg har fått mye igjen for at jeg hadde noen uker med innføring først. Nå følger jeg et semesterkurs for Erasmus-studenter ved universitetet her i Santiago, som også er lærerikt.
Sofie: Jeg har tidligere hatt et utvekslingssemester på det økonomiske fakultetet ved Universidad de Barcelona, og hadde i den forbindelse allerede tatt språkkurs og fag på spansk ved universitetet der, så for meg var det nok å øve meg videre på “egenhånd” i dagliglivet.
Dere har jo da også erfaring fra andre steder i Spania – hvilken region i Spania liker dere best?
Jentene er enige om at det er stor forskjell på både landskap, kultur og klima i nord og sør av Spania.
Cádiz var et fantastisk sted å være i august, og er absolutt verdt et besøk. Dette er et populært feriested for spanjolene selv, og ikke like typisk for nordmenn, muligens fordi det er hakket mer kronglete å komme seg dit enn til Costa del Sol eller Costa Blanca. – Men om man er villig til å leie en bil (ca. 2 timer fra Málaga), eller kan akseptere en togtur (1,5 time fra Sevilla) etter flyturen, anbefales det å oppleve denne sjarmerende byen som sies å være Europas eldste. Her finner man vakre, gamle bygninger, deilige strender med surfemuligheter (som er en del bedre på vinteren), god mat og drikke, og et bra uteliv. Det er vanskelig å velge en favorittregion, begge deler bør oppleves.
I tillegg til reising rundt omkring i Galicia var Sofie også i Nord-Spania og besøkte byer i País Vasco (Baskerland) og Asturias i forkant av utvekslingsoppholdet. Dette er områder ikke så mange nordmenn reiser, noe jeg selv fikk erfare da jeg ikke hørte et ord norsk i løpet av turen min. Spania har så mye mer å by på en den typiske turismen nordmenn flest kanskje assosierer med landet.
Positive (og eventuelle negative) sider ved å ta deler av utdannelsen i Spania?
Vi har 10 ukers praksis ved universitetssykehuset i Santiago de Compostela, 5 uker med pediatri og 5 uker med gynekologi og obstetrikk. Vi er kun en student per lege, og følger nye leger hver dag. Her rullerer vi mellom ulike avdelinger som konsultasjon, ultralyd, in vitro fertilisering, onkologi, kirurgi, fødeavdelingen, funksjonell gynekologi, visitt med legen på gynekologisk og obstetrisk sengepost samt akuttpediatri og pediatrisk endokrinologi. Vi opplever at vi har langt mer praksis her sammenlignet med det internasjonale semesteret som pågår hjemme ved UiT, og ser på dette som en fordel. Samtidig følger vi den teoretiske undervisningen ved UiT, noe som til tider kan være utfordrende da vi ikke får vært tilstede i forelesningene.
Har dere noen favorittsteder i Galicia?
• Playa de las Catedrales
• Gamlebyen i Santiago
• Restauranten Casa Marcelo har blitt vår favoritt i byen
• Santiago de Compostela ligger i provinsen Galicia, som er kjent for å ha et veldig godt kjøkken. Pulpo (blekksprut) og den lokale hvitvinen har spesielt godt rykte på seg.
Får dere tid til å dyrke noen hobbyer, sport, osv. i Galicia?
Det gjør vi, selv om studiene naturligvis tar opp mye av tiden. Galicia er påvirket av den skotske og irske musikktradisjonen, og det er keltisk musikk både på gatene og i barene her, i tillegg til latinomusikken som de fleste nordmenn forbinder med Spania. Seculo IX i Zona Vieja er verdt et besøk om man har lyst til å danse salsa eller bachata. Har man lyst til å høre på keltisk folkemusikk er Casa das Crechas verdt et besøk.
Turmulighetene er mange i den frodige skogen rundt Santiago, da pilegrimsstier fra alle retninger ender ved Santiago de Compostela-katedralen. Dette er fine stier for både gå- og joggeturer. I tillegg er Monte Pedroso bare et steinkast unna byen, og tilbyr fin utsikt over Santiago de Compostela. Har man lyst på en kortere spasertur er Parque Alameda perfekt, og Almazen de yoga er verdt å besøke om man vil ta seg en yoga-økt eller to.
Er det flere fra Norge som studerer her i Santiago?
Vi har ikke møtt noen andre norske studenter i Santiago. Det er generelt sjeldent vi hører norsk rundt oss her i Santiago. Flertallet av Erasmus-studentene er fra land i Sør-Amerika, Portugal eller Italia, så det meste går på spansk i sosialt samvær med de andre studentene – helt klart fordelaktig for oss!
Hvilke planer har dere for fremtiden, blir det Spania eller Norge?
Vi drar tilbake til Tromsø for å ta eksamen i desember, og fortsetter medisinstudiet ved UiT etter juleferien. Resten av det fjerde året består blant annet av akuttkurs med avsluttende katastrofeøvelse (ledet av Mats Gilbert), nevrologi del 2, psykiatri del 2, allmennmedisin og hud.
Spanjolene er vennlige, åpne og imøtekommende. Vi opplever at hverdagen i Spania er mer dynamisk enn i Norge, hvor stressnivået er høyere og dagene mer rutinebaserte. Det i kombinasjon med et fagmiljø som holder en høy internasjonal standard gjør at fremtidig arbeid i Spania frister!