Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det var egentlig i et annet ærend at jeg møtte Gonzalo Ros. Han eier og driver nemlig camper-virksomheten Flamenco Campers, som leier ut camper-vans til turister og spanjoler, som så kan kjøre rundt i dem på ferie. I Gonzalos store garasje finnes, utover camper-vans, nemlig også et annet kjøretøy. Under et dekken sto noe som fanget min oppmerksomhet. Gonzalo flådde straks stoffet av og viste stolt frem, til min store overraskelse, sin spansk-produserte motorsykkel av merket Ossa.
 
”Egentlig byttet jeg motorsykkelen mot en båt som jeg hadde stående. Båtens motor virket ikke, så jeg avtalte med en venn at vi byttet med den motorsykkelen han hadde stående, som skulle pusses grundig opp,” forteller Gonzalo om sin Ossa. Og pusset opp, det ble den.
Gonzalos Ossa, som er en 350 Desert-modell, var den første spansk-produserte motorsykkelen som deltok i det som den gangen het Paris-Dakar Rally. ”Det var tilbake i 1983 og det var et fullkomment skjørt prosjekt. Juan Porcar var den første spanjol som deltok i Dakar-løpet, og han kjørte på en Ossa 350 Desert. Det var en totaktsmotor, og alle andre var firetakts. Han nådde da også kun til Algeciras – men allikevel,” smiler Gonzalo, som dog ikke selv har tid til å kjøre på Ossa’en, hvorfor den også er til salgs.
 

Et land med en stolt motorsykkeltradisjon


Det er en tradisjon for å produsere motorsykler i Catalonia, som er større enn man umiddelbart kunne tro.
 
Ossa-virksomheten begynte i 1924 med å lage symaskiner til det spanske markedet. Etter andre verdenskrig begynte Ossa, akkurat som mange andre produsenter som Harley Davidson og Yamaha, å lage to-takts motorsykler. Men ytterligere to store spanske produsenter, Bultaco og Monteso, kom seg også inn på markedet i denne perioden.
Ossa hadde sin storhetstid i 1960-årene, hvor de også eksporterte et stort antall motorsykler til andre europeiske land, men i særdeleshet også til USA og Canada, hvor motocross-sporten blomstret opp på dette tidspunktet. – En sport som Ossas maskiner egner seg ganske glimrende til.
 
Den første suksessen opplevde de i 1967 under et 24-timers løp i Barcelona. Ossa vant overraskende en første- og andreplass mot alle de store spanske motorsykkel-merkene. Inspirert av denne suksessen besluttet virksomheten også å konkurrere på det utenlandske markedet, for dermed å få eksport-muligheter.
 
Dog gjorde inntoget av billige japanske modeller på det spanske markedet samt en ødeleggende medarbeiderstreik i 1977, at virksomheten etter en rekke harde år til slutt ikke var mulig å redde, selv om den hadde fusjonert med konkurrenten Bultaco.
 
Ossa er i dag et ettertraktet vintage-merke, med entusiaster spesielt i Spania selvfølgelig, men også i USA. I 2010 kjøpte en gruppe spanske forretningsmenn rettighetene til Ossa-varemerket og begynte å produsere de kjente motorsyklene på nytt.
Interesserte i veteranbiler og – motorsykler, kan besøke messen ’Retro Auto & Moto Málaga’, som finner sted 26. – 28. januar 2019 i Palacio de Ferias y Congresos i Málaga:
 www.eventosmotor.com/2018/v-retro-malaga.html
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.