Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter oktober 2015
Artur-Mas
Artur Mas vant valget, men spørsmålet er om han kan bruke seieren til noe.

 
Katalanerne stemte tja….
Mye stod på spill før regionvalget i Catalonia 27. september. Man kunne med god grunn tro at det var snakk om et uavhengighetsvalg, fordi hele valgkampanjen har handlet om Catalonias tilhørighet til det øvrige Spania. Viktigheten av valget ga en rekordstor velgeroppslutning som nådde opp i hele 77 prosent av de stemmeberettigede. Til tross for dette gir ikke resultatet noe klart bilde av hva katalanerne ønsker. Målt i mandater ble koalisjonen «Junts pel Sí» (Sammen for ja) som ledes av regionlederen Artur Mas, den store vinneren med 62 mandater i det katalanske parlamentet. Sammen med det ytterliggående separatistpartiet CUP som fikk 10 mandater, runder de uten vanskeligheter de 68 mandatene som et absolutt flertall krever. Målt i mandater vinner ja-blokken som går inn for uavhengighet med 72 mot 63 mandater, og dermed fortsetter kampen for et selvstendig Catalonia. Seieren ble imidlertid ikke så klar som mandatfordelingen antyder, for målt i antall stemmer fikk ja-blokken bare 48 prosent av stemmene, mens 52 prosent gikk til nei-blokken. Valgsystemet er nemlig skrudd slik sammen at hver stemmer teller ulikt utfra hvilken valgkrets de tilhører. Slik fungerer det ved alle regionvalg, ikke bare i Spania, men også i Norge og i nesten alle EU-land. Men hvis alle stemmer talte slik de ville gjøre i en ren folkeavstemming, stemte katalanerne på søndag nei til uavhengighet. Derfor er det uvisst hva som rent politisk vil skje i framtiden. Enda mer uklar er situasjonen også fordi separatistpartiet CUP har kunngjort at de støtter katalansk uavhengighet, men ikke vil ha Artur Mas i spissen for prosessen. Dermed er det usikkert om Artur Mas på nytt blir regionleder for det katalanske parlamentet.
I sentralregjeringen i Madrid gir det ro at 52 prosent av velgerne stemte på partier som ikke ønsker et uavhengig Catalonia. Til gjengjeld ødelegger valgresultatet nattesøvnen hos de to tungvektsbokserne i spansk politikk; PP og PSOE. Førstnevnte gikk fra 19 til 11 mandater, og sosialistpartiet falt fra 20 til 16. Resultatet viser klart at nedturen etter kommunal- og regionvalgene i det øvrige Spania i slutten av mai ikke har stanset. Skitt gikk det også for Podemos’ katalanske støtteparti som måtte ta til takke med 11 mandater og «en kjempe skuffelse», slik protestpartiets leder Pablo Iglesias, formulerte det. Etter å ha vunnet kommunevalget i Barcelona hadde protestpartiet håpet på et bedre resultat. Godt resultatet fikk i stedet Cuidadanos som hopper fra ni til 25 mandater og som dermed blir det tredje største partiet i det katalanske parlamentet.
 
 
si-no
 

Hvem sier ja – hvem sier nei?

Det er interessant å se på valgresultatene i de fire provinsene i Catalonia: Barcelona, Girona, Tarragona og Lleida.
Tilslutningen til Artur Mas og den øvrige ja-blokken er nemlig langt mindre i Barcelona-provinsen enn i de tre andre provinsene. Og slik har det alltid vært, for ja-blokken har alltid hatt størst tilslutning i de mindre byene og i landdistriktene, og i Girona, Tarragona og Lleida er det langt flere landsbyer enn i Barcelona-provinsen. Årsaken er sannsynligvis at Barcelona-provinsen er langt mer opptatt av det europeiske og det internasjonale enn de mer lukkede landsbysamfunnene. Det er akkurat samme tendens som vi ser i Baskerland som tidligere også kjempet for selvstendighet. Oppslutningen om de partiene som kjemper hardt for uavhengighet, kommer ikke fra Bilbao, men fra landdistriktene.
 
 
3112 artur mas efe
Catalonias president fram til valget 27. september, må nå forklare sin rolle i forbindelse med folkeavstemmingen som ble avholdt i regionen 9. november i fjor.
 
Artur Mas innkalt til forhør
President Artur Mas og to andre sentrale politikere i det katalanske parlamentet må nå forklare seg for katalansk Høyesterett om sine roller i forbindelse med folkeavstemmingen om Catalonias selvstendighet 9. november i fjor. Den spanske grunnloven tillater ikke folkeavstemminger om spørsmålet, og de tre katalanske politikerne er mistenkt for å stå bak avstemmingen.
Artur Mas må møte for domstolen midt i oktober. Retten vil finne ut om Mas og de to andre politikerne har gjort seg skyldige i straffbare forhold knyttet til folkeavstemmingen som Grunnlovsdomstolen i Madrid allerede har avgjort er lovstridig.
Om Mas og hans kolleger blir funnet skyldig i sivil ulydighet, risikerer han mellom seks og 24 måneders fengsel og mister i 10 år retten til å ta på seg offentlige verv.
 
 
shutterstock 175055768
Ifølge økonomimagasinet Forbes er Spania et av de dårligste landene å være selvstendig næringsdrivende i. Landet ligger på en 142. plass av 189 land og forbigås av både Zambia og Sør-Sudan.
 
Ny guide skal hjelpe selvstendig næringsdrivende i Málaga
To av tre nye og selvstendige næringsdrivende i Málaga legger ned forretningen i løpet av de to første årene. Det er de nedslående tallene som har fått arbeidsgiverforeningen i Málaga (La Confederación de Empresarios de Málaga (CEM)) til å rope varsku og sette i gang et nytt prosjekt. En ny guide kalt «¿Cómo ser autónomo y no morir en el intento?» skal nemlig framover være tilgjengelig for nye næringsdrivende. Der kan de finne svar og hjelp på de mange utfordringene de står overfor.
«Vi ønsker å støtte opp om de modige som tør å kaste seg ut i et næringslivseventyr,» uttaler González de Lara, formannen i arbeidsgiverforeningen, til Diario Sur. Han påpeker at guiden er nødvendig fordi Málaga er én av de byene der det kommer til flest nye selvstendige næringsdrivende. 3.400 personer har registrert seg som selvstendige i perioden januar til august i år, og i hele provinsen er det allerede 106.000 selvstendige næringsdrivende. Det er 4.000 flere enn da krisen begynte i 2008.
Guiden må sees på som et verktøy for personer som bestemmer seg for å prøve seg på et liv som sin egen sjef. Arbeidsgiverforeningen ønsker dessuten at innbetalingen til Seguridad Social settes ned, og at rabattordningen på 50 euro til Seguridad Social det første halve året utvides til et helt år for å støtte de selvstendige i oppstartsfasen.
 
 
shutterstock 204295420
Esel-drosjene i Mijas Pueblo stammer helt tilbake fra 1960-årene.
 
Esel-spark setter Mijas Pueblo på medienes dagsorden
Mijas Pueblo er kjent for sine esel-drosjer, men nå også for sin brutale håndtering av de samme dyrene, noe som har skapt en alternativ turistattraksjon. En video som ble tatt opp av en turist, viser en av eselpasserne som sparker og dytter et tydeligvis utmattet esel. Videoen har skapt stort oppstyr på sosiale medier og i den ellers så stille fjellandsbyen. Spørsmålet om eslenes ve og vel har kommet på dagsorden og har også satt i gang en underskriftsinnsamling og fått flere personer til å kreve en total stopp for esel-drosjene. Den ansvarlige for saken i kommunen, Nuria Rodriguez Cubero, fordømmer handlingen og har uttalt at det blir reagert på saken. Eieren av det berørte eselet har i ettertid sparket eselpasseren som sparket dyret mens det lå på bakken.
 
 
Bombe
Det var denne typen bombe man fant i Estepona.
 
Bombe i Estepona havn
Besetningen på fiskekutteren «Nuevo Godie» fikk et kjempesjokk, for da fiskegarnene fra dagens fangst ble trukket opp, lå det nemlig en bombe blant den ferske fisken. Et temmelig komisk syn, men absolutt ikke noe å spøke med, for bomben hørte til i tungvektsklassen. Politiet ble tilkalt, og raskt rykket militære sprengstoffeksperter ut. De kunne raskt fastslå at bomben stammet fra et bombefly fra den spanske borgerkrigen (1936-39). Bomben ble dagen etter deaktivert på en militærbase i San Roque. Det er svært sjelden man finner bomber fra borgerkrigen. Det skjedde sist i 2012 – også da i Estepona havn. Den gangen fikk fiskerne en bombe på nesten 200 kg i nettet.
 
 
Burger
 

Svarte burgere

Det er ikke burgerbrødet som er svidd. Det er bare den nye Halloween Whopperen som blir servert. For bare ti år siden var Halloween et nesten ukjent begrep i Spania, men i dag er den amerikanske tradisjonen nesten like populær som karnevalet. Og bare fantasien setter grenser når det skal lanseres nye Halloween-produkter. Derfor lanserer Burger King fra oktober en Halloween Whopper på alle sine restauranter i hele landet etter at den svarte burgeren i fjor ble en stor suksess i bl.a. Japan. Burgeren med det svarte brødet koster 4,50 euro, og fastfood-kjeden regner med å selge 450.000 svarte burgere.
 
 
ETA
Den siste aksjonen mot ETA er en «dødsattest mot terrorgruppen», hevder spanske myndigheter.
 
To ETA-ledere arrestert i Frankrike
David Pla (40) og Iratxe Sorzabal (43), to tidligere toppledere i terrorgruppen ETA i Baskerland, er fengslet etter at fransk politi i samarbeid med spanske Guardia Civil aksjonerte mot en landlig eiendom i den franske landsbyen Saint-Étienne-de-Baïgorry, i den sørvestlige delen av Pyrenees-Atlantiques-departementet. Det skal til sammen ha vært fire arresterte etter politiaksjonen, men spanske myndigheter vil så langt bare bekrefte identiteten til de to ETA-lederne. Politiet skal i lengre tid ha overvåket eiendom før de slo til. Den spanske innenriksministeren Jorge Fernández Díaz Said sier at politiaksjonen innebærer en «dødsattest for ETA». De to fengslede deltok for noen år siden i fredsforhandlingene med spanske myndigheter som ble ført på norsk jord, men som ikke lyktes.
 
 
Korruption
Caso Malaya trakk ut på grunn av sakens omfang og manglende ressurser.
 
Korrupsjon: Den offentlige anklageren mangler ressurser
Sjefen for den offentlige anklageinstansen i Malaga, Juan Carlos Caballero, erkjente nylig i et intervju at det offentlige mangler mannskap i kampen mot økonomisk kriminalitet. «Vi trenger minst åtte nye skatteeksperter og en ny arbeidsgruppe som må koordinere samarbeidet mellom politi, skattevesen og rettsinstans. Det vil effektivisere vårt arbeid og styrke vår innsats mot den organiserte økonomiske kriminaliteten,» mener han. I Málaga-provinsen rår man i dag over 83 juridiske skatteeksperter. Av disse sitter 17 i Marbella som har vært verst rammet av økonomisk kriminalitet.
«Marbella, Estepona og Ronda har tilsammen rundt 200.000 innbyggere, og 17 mann er altfor få til så mange innbyggere og saker. Derfor trenger vi flere eksperter,» mener Juan Carlos Caballero som også innrømmer at den offentlige anklageren på noen områder står på bar bakke når de massive korrupsjonsskandalene som «Caso Malaya», skal etterforskes. Derfor avslutter han med følgende uttalelse: «Det er toppkvalifiserte folk vi trenger.»
 
 
Mijas
Vakker idyll i gatebildet, men stemningen på rådhuset er ikke så god.
 
Mer polemikk i Mias
Samarbeidet mellom de to koalisjonspartiene i Mijas fungerer langt fra optimalt. For få måneder siden truet Partido Populars førstekandidat Ángel Nozal med å avslutte samarbeidet med Cuidadanos på grunn av manglende kommunikasjon. Det ble med praten, men nå går bølgene igjen høyt. Byens ordfører Juan Carlos Maldonado fra partiet Ciudadanos fortalte offentlig at kommunen i fjor hadde et budsjettunderskudd på 13,5 millioner euro. I fjor satt Partido Popular med makten i byen. Det fikk Ángel Nozal til å innkalle til pressekonferanse for å avvise budsjettunderskuddet og dokumentere at kommunen ved hans avgang hadde en saldo på 32 millioner i banken.
«Vi har inngått et regjeringsforlik med PP som vi lever opp til. Vi har ikke inngått et pakt om taushetsplikt,» forsvarer Maldonado seg med. Det er nå over 100 dager siden Partido Popular og Ciudadanos inngikk en regjeringspakt. De to partiene har i flere kommuner inngått et samarbeid som fungerer fint. Men i Mijas kunne det ha gått bedre. Merkelig er det at Ciudadanos sitter på ordførerposten til tross for at de er lillebror blant de to partiene.
 
 
Den-lille-Nicolás
«Jeg blir Senatets vaktbikkje for det sløses fortsatt altfor mye med offentlige midler,» mener «Lille Nicolás».
 
«Lille Nicolás» stiller opp til valget
Han ble kjent for å menge seg med det de kjente. Men bare de færreste vet hvem han er og hva han kan. Francisco Nicolás Gómez er navnet, men i alle kretser kalles han bare «El Pequeño Nicolás» (Lille Nicolás). På beste måte har han klart å snike seg inn på alle verdens konferanser, gallamiddager og andre sammenkomster og også klart å menge seg med toppene blant spanske politikere og næringslivsfolk. Alt sammen i en alder av bare 18-20 år. Atskillige fotos er de siste årene blitt publisert i spanske ukeblader. Alt gikk fint inntil den unge mannen i begynnelsen av året fikk flere injuriesaker på nakken, bl.a. for å ha offentliggjort fortrolige opplysninger i et tv-program. Sakene foregår fortsatt, men det har ikke hindret Lille Nicolás fra å stille opp til Senatet som løsgjenger når det er parlamentsvalg i desember. «Jeg vil bli historiens yngste medlem av Senatet. Noen ler av meg, men det gjør ikke politikerne. Tvert imot er de redd for meg,» har Lille Nicolás nettopp uttalt til nyhetsbyrået Colpisa i Madrid.
 
 
shutterstock 217174597
Pass også på overføringer gjort gjennom Westen Union fordi det er samme system.
 
Svindel ved pengeoverføringer gjennom postkontoret
I 2004 innførte alle spanske postkontorer et betalingssystem (Giro Inmediato) som tillater at en person enkelt kan overføre penger til en mottaker som etter dette kan heve pengene på ethvert postkontor i landet. Ideen er at dette skulle gjøre det enklere og raskere å sende penger ved for eksempel internetthandler eller være til nytte for personer som gjerne vil unngå bankoverføringer. Men systemet blir nå utnyttet av svindlere til å lure seg til betydelige beløp fra godtroende mennesker som feilaktig tror at pengene deres er i sikre hender. Svindelen foregår gjennom for eksempel annonser eller oppslag om utleieboliger på nettet der selgeren/boligeieren (svindleren) ber kjøperen om å foreta en pengeoverføring gjennom Correos Giro Inmediato til en nær venn, et familiemedlem eller en annen betrodd person så han eller hun kan se at kjøperen faktisk har pengene. Det eneste kjøperen deretter må gjøre, er å sende en kopi av kvitteringen fra pengeoverføringen slik at «selgeren» kan se at pengene er der. Det høres uskyldig ut, men la deg ikke narre. Kvitteringen inneholder nemlig det tracking-nummeret som er brukt til overføring av pengene, samt navnet på mottakeren. Alt det svindleren trenger for å heve pengene. Postkontorene må be om legitimasjon ved utleveringen, men ofte skjer ikke det fordi tracking-nummeret vanligvis bare sendes til mottakeren – og dermed er pengene borte. Blir du bedt om å gjøre denne typen overføringer ved et eventuelt kjøp på nettet, så vær oppmerksom på historien, «selgeren» forteller. Ofte skriver svindlerne at de «bor» i utlandet, for eksempel Tyskland, noe de bruker som unnskyldning for at de må se at kjøper har pengene fordi de ellers ikke vil dra til Spania for å avslutte handelen. De skriver ofte at de tidligere har reist til Spania, men at kjøperen ikke har dukket opp – derfor vil de nå være sikre på at pengene finnes. Så vil de be kjøper om å la pengene stå på postkontoret inntil han eller hun ankommer. Så vil de sammen gå og heve pengene – på den måte har svindleren nemlig god tid til å heve pengene og prøve forskjellige postkontorer før det går opp for kjøperen at alt bare er bløff. Benytter du deg av Correos betalingssystem, så ta dine forbehold og bruk ALLTID betalingskort fordi mange banker dekker tapte beløp. Blir du svindlet, så ta kontakt med OSI (Oficina de Seguridad Internauta) og fortell om hendelsen.
Kontakt kan skje gjennom: https://www.osi.es/
 
 
Spania-flagg
Et spansk entreprenørselskap mistet tunnelkontrakt i Norge, nå hevder den spanske ambassadøren at alt skyldes aggressiv mediekampanje mot selskapet.
 
Spanias ambassadør klager til den norske regjeringen
Det spanske entreprenørselskapet OSSA mistet byggeoppdraget med Sørkjostunnelen i Troms fordi Vegvesenet mente framdriften var altfor dårlig. Nå har den spanske ambassadøren skrevet et oppsiktsvekkende brev til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen der det heter at …» En overraskende aggressiv mediekampanje ødelegger OSSAs rykte i Norge». Ambassadøren minner i brevet om at OSSA er et høyt respektert spansk ingeniørselskap, med solid, internasjonal erfaring fra en rekke land i Europa, Asia og Amerika. Den spanske ambassaden tilbakeviser Vegvesenets påstander om mislighold av kontrakten og er redd saken skal ødelegge det spanske entreprenørselskapets rykte i Norge, skriver Teknisk Ukeblad. Samferdselsminister Solvik-Olsen skriver i sitt svarbrev til den spanske ambassadøren at hevingen av kontrakten i Sørkjosen ikke ekskluderer OSSA fra det norske markedet og at Vegvesenet bare følger gjeldende rutine.
 
 
ikealogo
Det finnes i dag 17 IKEA-butikker i Spania.
 
Rekordår for IKEA
Det velter inn med besøkende, og kassaapparatene går varme i IKEAs 315 møbelhus fordelt på 27 land. Med en omsetning på 31.900 millioner euro i regnskapsåret 2014/15 som ble avsluttet 31. august, økte IKEA omsetning med 11,2 prosent på bare ett år. Økningen skjedde først og fremst på de russiske og kinesiske markedene. Det svenske møbelhuset har det siste regnskapsåret ikke åpnet flere butikker her i Spania. Til gjengjeld har konsernet investert 12,3 millioner i forbedringer av de nåværende møbelhusene, og i en pressemelding betegner man resultatene for de spanske IKEA-butikkene som positive.
 
 
13852934226543
Finansielle problemer har forsinket prosjektet, men nå er hotelbyggingen i full gang.
 
Stjernehotell åpner i 2016
Allerede neste år åpner et nytt femstjerners hotell i Málaga by. Málaga har allerede ett femstjerners hotell, men det nye Gran Hotel Miramar blir enda mer luksuriøst, fordi det blir kategorisert som «5-stjerner Gran Lujo». Det nye hotellet ligger i den gamle rettsbygningen som ligger nær tyrefekterarenaen med utsikt mot havet.
Men den flotte bygningen har faktisk tidligere også vært hotell. I 1921 ble bygningen innviet som hotell, men under den spanske borgerkrigen fra 1936-39, ble det brukt som sykehus. Etter at borgerkrigen var slutt, ble bygningen igjen klargjort til hotell, men i 1967 gikk det konkurs. Etter å ha stått tomt i ti år, overtok justitsministeriet bygningen for å gjøre den om til byrett. I 2007, da den nye byretten ble innviet i Málagas bydel Teatinos, ble bygningen solgt til en privateid hotell- og investorgruppe som neste år vil åpne dørene for et luksushotell med 198 rom, 23 suiter, 84 parkeringsplasser, spa, konferanserom og mye mer.
 
 
aeropuerto-malaga
Málaga er Spanias fjerde største lufthavn målt i passasjerer. De tre største er Madrid, Barcelona og Mallorca.
 
Rekord i Málaga lufthavn
Med 1,73 millioner passasjerer ble det på Málaga flyplass i august satt ny rekord i antall reisende. De mange reisende utgjør en økning på 3,3 prosent i forhold til august i fjor. De flotte tallene for hele året betyr at nesten ti millioner passasjerer har reist via lufthavnen i perioden fra januar til august. Derfor er det håp om at den gamle årsrekorden på 14 millioner passasjerer også kan bli slått, særlig etter at flere hotellkjeder på Costa del Sol har meldt fra at høysesongen i år vil fortsette inn i oktober. Det største flyselskapet på Málagas flyplass er Ryanair som i år har flydd over to millioner passasjerer til og fra Málaga. Det irske lavprisselskapet sitter dermed på en markedsandel på 21 prosent. Det er et godt stykke ned til de nærmeste konkurrenter, som er Easyjet, Vueling og Norwegian.
 
 
Julian-Muñoz
Fra storhet til fall: Den tidligere så sterke mannen i Marbella er i dag assistent i fengselsbiblioteket.
 
Julián Muñoz unnskylder
Det var en fysisk og mentalt medtatt Julián Muñoz som nylig krøp til korset og unnskyldte den massive svindelen han var en del av i sin tid som ordfører og byrådsmedlem i Marbella. I nok en av de utallige rettssakene mot den tidligere ordføreren, var den sykdomspregede Julián Muñoz klar i språket: «Jeg angrer dypt på det jeg har gjort og sier unnskyld til Marbella.» Julián Muñoz lovet samtidig å samarbeide med myndighetene og tilbakebetale alt han har mulighet for. Hans fysiske og mentale tilstand vakte stor oppsikt. Den tidligere så sterke mannen i kommunen har de siste par årene gått ned 30 kilogram og veier i dag bare 66 kilo. Hans legejournal forteller at han daglig tar 17 ulike piller mot flere sykdommer, noe som gjør ham både fysisk og mentalt svak.
 
 
Valg-Rajoy
Det kommende valget kan snu opp og ned på alt i spansk politikk.
 
Valg 20. desember
Det har vært spekulert på datoene, men nå er det klart. 20. desember er det parlamentsvalg i Spania. Statsminister Mariano Rajoy mener denne datoen er den mest praktiske: «Det gir oss tid til å få vedtatt alle budsjetter for neste år, og arbeidsmessig får vi utnyttet hele året. Etter valget kan vi ta juleferie, og deretter har vi tiden helt fram til 14. januar for å få innsatt det nye parlamentet og den nye regjeringen,» mener Rajoy.
Partido Popular sitter i dag tungt på makten i spansk politikk, men i alle meningsmålinger ligger partiet an til å tape stort. De nye partiene Ciudadanos og Podemos blir massivt representer i det nye parlamentet, men Mariano Rajoy ser fortsatt sosialistpartiet som sin største rival foran det kommende valget.
 
 
ruizmateos2
Han var ekspert i å bygge opp store bedriftsimperier – og så gå konkurs!
 
Næringslivsmannen Ruiz-Mateos er død
Han var Spanias rikeste mann på begynnelsen av 1980-tallet da hans forretningsimperium besto av 800 virksomheter og 60.000 ansatte. Men på en kald februardag i 1983 satte regjeringen bom for hans livsverk, og næringslivsmannen Ruiz-Mateos tapte alt. Det ble begynnelsen på en uendelig lang runde med rettssaker og verbale slagsmål i mediene. På begynnelsen av 90-tallet var han igjen i gang med å bygge et nytt imperium. Og tapte alt på 2000-tallet etter en omstridt konkurs. Med et utall, kommende rettssaker på nakken, sovnet imidlertid den tidligere rikmannen inn begynnelsen av uken etter et par år med store helseproblemer. Artikkelen: «Når røvere og banditter slås» i Det Norske Magasinet (august-utgaven) skildrer historien om Ruiz-Mateos. Les den her: http://goo.gl/JM4JSY
 
 
shutterstock 246495160stjålne-pas
Passene skal ha blitt solgt for 2.500 dollar stykket.
 
Stjålne pass skaper frykt i regjeringen
Til sammen er drøyt 1.500 originale syriske pass blitt stjålet fra to passkontorer i provinsene Rakka og Deir ez Zur i Syria, het det i en beskjed fra den spanske ambassaden i Tyrkia til den spanske regjeringen. En beskjed som nå skaper utrygghet i Innenriksdepartementet og hos nasjonalpolitiet som frykter at passene ender i fremmede hender. Politiet som leder etterforskningen i Syria kan nemlig ikke utelukke at passene er blitt solgt videre til for eksempel ekstremister fra Den islamske stat. Innenriksdepartementet har kunngjort at man vil ta nødvendige midler i bruk for å unngå at det skulle befinne seg mulige terrorister blant de framtidige syriske flyktningene som ankommer landet. Innenriksdepartementet bruker trusselen som argument for at Spania skal tråkke på bremsene når det gjelder å motta et stort antall syriske flyktninger.
 
 
shutterstock 307086920
Tallet på rike spanjoler er historisk høyt til tross for den økonomiske krisen fra 2008.
 
Spania har aldri hatt flere multimillionærer
Til tross for den økonomiske krisen som startet i 2008 har Spania aldri hatt flere multimillionærer enn i dag. Skatteamnestiet fra 2012 til folk med bl.a. skjulte formuer i utlandet og ulike utslag av krisen, kan være noe av årsaken til de store formuene, skriver El País. De nye tallene fra skattemyndighetene viser at 471 personer i 2013 oppga at de hadde verdier på mer enn 30 mill. €. Det er dobbelt så mange som i 2007 og altså før krisen satte inn. I forbindelse med skatteamnestiet i 2012 ble det oppgitt 40 milliarder € som myndighetene ikke tidligere hadde registrert. Det hører også med til bildet at de nye tallene bare omfatter verdier som faktisk er oppgitt til skattemyndighetene. Dersom penger tjent på svindel, skatteunndragelser og ikke-skattepliktige formuer ble tatt med i regnestykket, kan det virkelige tallet på multimillionærer bli langt høyere, skriver avisen.
 
 
sne
Et tynt lag med snø har lagt seg over Sierra Nevada. Foto Sierra Nevada.
 
Den første snøen har falt
Knapt var sommeren på hell før den første snøen falt i skisportsområdet Sierra Nevada. Allerede i slutten av september falt de første centimeterne med snø, og det er litt tidligere enn normalt. Snøfallet har fått Sierra Nevadas operative avdeling til å gå i gang med forberedelsene til sesongen 2015/16 allerede nå. Normalt starter sesongen først i slutten av november eller i begynnelsen av desember, men det har skjedd tidligere at de første løypene allerede har blitt åpnet i slutten av oktober.
 
 
Spaniere-ferie
Å reise er å leve – også for spanjolene.
 
Spanjolene brukte mer på årets ferie
En fersk analyse fra det spanske analyseinstituttet Cetelem viser en klar tendens til at spanjolene under årets sommerferie har brukt mer penger enn i fjor. Gjennomsnittsforbruket blant de 500 intervjupersonene ligger like over 1.000 euro per person, noe som er en økning på 11 prosent i forhold til i fjor. Spanjolenes økte forbruk gikk til restaurantbesøk, shopping og overnattinger. Samme analyse viser også spanjolenes kjøpevaner. Seks av ti har kjøpt sommerferien på internettet. Bare ti prosent har brukt et reisebyrå.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.