Månedsmagasinet på Costa del Sol
BodyTalk – om kroppens eget økosystem som kjemper mot alt, fra ryggsmerter til dårlig humør.

BodyTalk – om kroppens eget økosystem som kjemper mot alt, fra ryggsmerter til dårlig humør.

bodytalk
 
Jo klarere hjernen er, jo sunnere og sterkere er immunforsvaret ditt.
 
Jeg fortsetter der jeg slapp sist: Fokuser på de livsviktige bakteriene!
Altså er mitt råd: Hold opp med å være så besatt av dårlige bakterier. Fokuser i stedet på alle de gode. Mister du en matbit på gulvet, så ta den opp og spis den. Få deg et kjæledyr og kyss familien din titt og ofte. Hvis vi blir så besatte av renslighet og hygiene at vi for sjeldent kommer i kontakt med skitten og de bakteriene som vi skal, kan vi simpelthen ikke holde immunforsvaret vårt intakt. Og ettersom farmasiindustrien og helsemyndighetene ikke riktig klarer å diske opp med noe som virker mot superbugs, men derimot skaper flere og flere multiresistente bakterier ved hjelp av et fryktbåret antibiotika-overforbruk, ja så må vi jo selv i gang med å styrke kroppen vår. Det kan faktisk bare gå for langsomt.
 
Når vi snakker om immunforsvaret, tenker de fleste på forkjølelse og influensa, men kroppens eget forsvarsverk fungerer langt bredere og mere komplekst. Et eksempel på det opplevde jeg nylig i min BodyTalk-klinikk der en klient henvendte seg til meg med kraftige og vedvarende smerter i ryggen etter en diskusprolaps som i følge røntgenundersøkelser skulle være helet igjen. Men smertene var der fortsatt. Og det skyldtes bakterien Propionibacterium Acnes – bumsebakterien som på hud og i munnhulen kan gi akne og byller. Bakterien hadde funnet veien til ryggsøylens bruskskiver der den hygget seg i mørket – men altså forårsaket store skader og smerter hos verten. Faktisk var det danske forskere som først oppdaget forbindelsen mellom nettopp denne bakterien og ryggsmerter, men løsningen heter langvarig, intensiv antibiotikakur… Hos min klient satte vi hans eget immunforsvar i stand til å lansere et angrep på bakterien, og allerede i løpet av få uker ble ryggsmertene betydelig redusert – og som en sidegevinst: Store urenheter i huden på ryggen hans forsvant.
 
Også når det gjelder depresjon, angst og klinisk stress kan årsaken ofte skyldes ubalanse i kroppens bakterieflora – og her kan immunforsvaret aktiveres med BodyTalk slik at klientene kan unngå antidepressiva og sykemelding, og i stedet finne gleden igjen og få en løsningsorientert tilgang til livet.
Forbindelsen mellom mage og sinn er det ikke noe nytt i: Følelser har det med å gå i magen på oss. Vi får sommerfugler i magen og mister appetitten når vi er forelskede eller sorgfulle. Det skyldes tarmenes nervesystem – det enteriske nervesystemet som kalles ‘magehjernen’. Det omvendte foregår også: Ubalanser i magetarmsystemets mikroorganismer får våre sinn til å lide. Tarmbakterier har altså direkte innflytelse på vårt humør og følelser. Er våre tarmbakterier sunne og raske, produserer de bl.a. chill-out nevotransmitteren GABA, mens andre lager dopamin som aktiverer velværesentrene i hjernen. Også nervesignalstoffet serotonin som er med på å opprettholde normal psykisk balanse, produseres hovedsakelig i tarmene. Så det er altså all mulig grunn til å gjøre en aktiv innsats for å stimulere magen best mulig. Og det handler verken om dietter eller tarmskyllinger, men om det som naturen har utstyrt oss med slik at vi er sunne og raske, og samtidig holder borte sykdomsframkallende organismer: Det dynamiske økosystemet i magen.
Vi har bare ‘glemt’ å bruke det. Slik ser det i hvert fall ut… Får vi kvalme, eksem eller vondt i magen, så kjenner vi ikke etter og lar immunforsvaret klare arbeidet. Nei, vi logger oss på datamaskinen og googler symptomene, får servert en masse alarmerende og angstprovoserende diagnoser – og så kjører hamsterhjulet rundt inne i oss.
Nå er det bare det at hvert enkelt menneskes tarmflora er helt unik – akkurat som et fingeravtrykk, og derfor er det nødvendig å behandle det slik. Din kropp vet hvordan man gjør det, og med BodyTalk kan jeg hjelpe deg til å gjøre det sammen med den – i stedet for å bremse dens arbeid.
 
For noen måneder siden kom et foreldrepar med deres 5 år gamle sønn. Han led av forskjellige allergier, astma, eksem og diaré og hadde vansker med å konsentrere seg om lek og læring. De hadde forsøkt seg med kostomlegging, og gutten skulle nå verken få sukker, melk, gluten eller egg. En masse besvær og ingen effekt overhodet. Nokså raskt i BodyTalk-sesjonen dukket guttens fødsel opp – keisersnitt. Og så foldet resten av bildet seg raskt ut: Tarmbakterieubalansen var årsaken til misæren. Som nyfødt ble gutten tatt direkte fra livmoren og ut i operasjonsstuen der han møtte omgivelsenes bakterieflora – dvs. sykehusets multiresistente bakterier som for eksempel de beryktede stafylokokker som lever fint på huden, men som – hvis de kommer innenbords – kan forårsake en enorm ødeleggelse. Hadde barnet i stedet passert fødselskanalen, hadde det blitt ‘smurt’ med morens bakterieflora, og dermed ville motstandsdyktigheten allerede være etablert før barnet kom ut i omgivelsene. Særlig raske fødselshjelpere vet at man bør ‘smøre’ barn født med keisersnitt med sekret fra morens vagina. På den måten er barna i hvert fall litt bedre stilt.
Balanseringen av min lille klients bakterieflora har betydd at han er kvitt sine lidelser én etter én. Interessant å oppleve hvordan hans kropp organiserte arbeidet.
 
For mere informasjon om hvordan BodyTalk kan hjelpe deg, er du velkommen til å ringe meg på tlf.: 0034 607 62 91 06 – eller lese mere om BodyTalk på www.norskemagasinet.com. Skriv BodyTalk i søkefeltet og du kan velge mellom BodyTalk-artikler om alt fra hormonelle ubalanser, depresjoner, utbrenthet og stress til spiseforstyrrelser, migrene, fibromyalgi, kreft, diabetes, angst og immunforsvar.
Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.