Månedsmagasinet på Costa del Sol


I en av Málagas mest belastede bydeler – Barrio Palma-Palmilla – finner du også Spanias eneste ”snille” bank. Her jobber f.v. Francis, Francisco, Juan, Maria del Carmen, Malika og Lily.

I kjølvannet av finanskrisen har spanske banker de siste årene kastet flere hundre tusen spanjoler på gata. I ”Er Banco Güeno” – den gode banken – er det helt annerledes. Her blir kundene møtt med åpne armer og får et godt måltid mat.

– Vi kan ha inntil 400 mennesker innom dørene hver dag, sier Francisco Ponce Pombo. Chico som han vanligvis blir kalt, er daglig leder for ”Er Banco Güeno” som ligger midt i en av Málagas aller fattigste bydeler, nemlig Barrio Palma-Palmilla.

At dette lokale ”suppekjøkkenet” blir kalt bank, er ikke tilfeldig. Inntil for sju år siden hadde nemlig Unicaja bankfilial i disse 200 kvadratmeter store lokalene. Fortsatt har banken et minibankuttak på hjørne av bygningen.

”Vi vil ikke sitte stille å se på at hjemløse og barn ikke har noe å spise til frokost før de går på skolen”. Slik argumenterte okkupantene, og i november sist år okkuperte naboer og aksjonister de tomme banklokalene, bygde opp disker, matvarelager, kjøkken og satte fram bord og stoler.

Midt i desember åpnet ”Er Banco Güeno” dørene, og siden den gang har banken servert tre måltider per dag til bydelens sultne innbyggere.


– De rike blir stadig rikere, og urettferdigheten bare øker. Alle har rett til bolig og tilstrekkelig med mat, sier daglig leder i ”Er Banco Güeno”, Chico, med sterkt engasjement.

Skyhøy arbeidsledighet
Chico rister på hodet og mener at Málaga kommune gjør for lite for å bedre forholdene i Palma-Palmilla. Mange av bygårdene er gamle og svært nedslitte og skriker etter oppussing.

Og om du blir sjokkert av å høre at det i Spania sett under ett nå er 26 prosent arbeidsledighet, så skal du vite at blant de 45.000 innbyggerne i denne barrio´en, er arbeidsledigheten minst 70 – 80 %, ifølge Chico.

– Det kan ikke fortsette slik. Dette er en udetonert bombe under velferdsstaten, forklarer Chico der vi sitter inne i banksjefens tidligere kontor. Her er lite som vitner om fordums storhet. Ingen dyr kunst på de nakne veggene. Gjennom glassvinduene ut mot kjøkkenet er dagens kjøkkengjeng i full gang med å lage varm lunsj.

Frivillig arbeid
– Alt blir gjort på frivillig basis. Vi serverer frokost mellom kl. 09 og 11, lunsj fra 13 til 15 og middag fra 18 til 20:30, sier Chico.

Mens vi sitter og prater kommer en mann i femtiåra rett inn på det tidligere banksjefkontoret, uten å banke på. Han forteller til Chico at han ikke har arbeid og nå insisterer han på å få jobbe gratis i banken. Han skal slett ikke ha penger for det. Chico noterer ned navn og telefonnummer og sier han tar kontakt om det trengs flere på jobb.

– Sånn er det ofte. I denne barrio´en deler vi alt med alle. Her bor det også mange arabere, afrikanere, sigøyner, rumenere. Solidariteten er sterk, og vi er flinke til å utnytte alt. Ingenting blir kastet. Klær og skotøy blir gitt videre til andre barn.


80 år gamle Joseba Rodriguez Frenade sitter sammen med Francisco Gallego Gonzales. De er i nær slekt og har bodd i nabolaget i mer enn 50 år:
– Vi spiser her tre ganger om dagen og er svært godt fornøyd med maten.

Bredt sosialt arbeid
Det er flere aktivistgrupper og organisasjoner som har gått sammen om å etablere ”den gode banken”, blant annet venstrepartiet Izquierda Unida i Málaga, 15-M, la Plataforma de Afectados por la Hipoteca (støtteforeningen for folk som er rammet boliglånskrisa), og en gruppe som arbeider for å integrere sigøynerne i bydelen.

Chico peker også på at frivillige av alle slag, bl.a. advokater, psykologer, sosialarbeidere og andre frivillige driver utstrakt sosialt arbeid og opplæring av blant rusmisbrukere, alkoholikere, analfabeter, mot husutkastelser, osv. Alle har krav på hjelp, det er ikke rase eller hudfarge som skal bestemme.

– Se på Spania i dag. De rike blir stadig rikere, og urettferdigheten bare øker. Alle har rett til bolig og tilstrekkelig med mat, sier Chico med sterkt engasjement og fortsetter:

– Her blir folk som stjeler to avocados fordi de mangler mat, kastet i fengsel. Tror du virkelig kongens svigersønn Iñaki havner i fengsel etter sin store økonomiske underslag?

Lunsjgjestene kommer
Ute i kafeen har Francis, Juan, Malika og Maria del Carmen jobbet de siste timene med å kutte grønnsaker, koke potaje (suppe på billige og næringsrike bønner) og lage tomatsalat. Nå er de første lunsjgjestene på plass, og Malika smiler og heller opp solide porsjoner den populære suppa.

Unggutten Francis, faren Juan og mora Maria del Carmen er alle tre arbeidsledige og har jobbet i ”banken” siden påske. Nå jobber de formiddagsskiftet sammen på El Banco Güeno.

– Det finnes tre-fire andre suppekjøkken – såkalte ”Comedores Sociales” – her i Málaga nå. Vi er det eneste der alle får servering. Her må du ikke dokumentere at du er blakk, arbeidsløs eller rusmisbruker for å få mat, forklarer Chico.

Innom kommer også noen yngre mødre som får utlevert bæreposer med mat til seg og ungene som de tar med hjem.


Her er formiddagsskiftet i Den gode banken, f.v. Francis, Juan, Malika, Maria del Carmen, Lily og daglig leder Francisco Ponce Pombo (Chico).

Tre ganger om dagen
Borte i et hjørne i det tidligere banklokalet har 80 år gamle Joseba Rodriguez Frenade slått seg ned sammen med Francisco Gallego Gonzales. De er i nær slekt og har bodd i nabolaget i mer enn 50 år:

– Vi spiser her tre ganger om dagen. Jeg har så vondt i kroppen at jeg ikke lenger greier å lage maten selv, sier Joseba. Både hun og Francisco legger til at de liker maten de får servert veldig godt.

Rosario på 68 år har slått seg til på et bord i den andre enden av lokalet. Hun bor alene og synes derfor det er flott å kunne komme hit til ”banken” for å spise og snakke litt med andre.

– Få med at jeg ser meg om etter en kjæreste i Norge, smiler hun skjevt mens hun tar en ny skje potaje.

Helt avhengig av gaver
Utenfor har det stanset en liten varebil og inn i lokalet kommer Silvestre Luque smilende med tre store pappsekker med rundstykker. Alt gratis og stilt til rådighet for ”Er Banco Güeno” av et lite bakeri i Málaga.

Når jeg spør ham hvor ofte han stikker innom, svarer han; – omtrent en gang i uka. Chico dytter meg i siden og legger til at Silvestre er innom hele tre ganger i uka med 150 store, nsytekte og varme rundstykker. Helt gratis.

– Vi er helt avhengig av gaver for å få driften til å gå rundt, forklarer Chico og viser fram lageret der det særlig er lagret holdbare matvarer som hermetikk, pasta og ris. Banken mottar rett som det er matvarer som er i ferd med å gå ut på dato fra butikker og supermarkeder, men også fra ulike hjelpeorganisasjoner. Ofte stikker også privatpersoner innom med store og små bidrag.

”Er Banco Güeno” er slang og et folkelig uttrykk for ”El Banco Bueno”, – Den gode banken.

Av Arne Bjørndal (tekst og foto) – arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.