Månedsmagasinet på Costa del Sol

Barn i terapi etter iPad-avhengighet
Småbarn helt ned i fireårsalderen blir så avhengige av nettbrett og smarttelefoner at de må ha psykologhjelp, melder E24. Det er britiske eksperter som ifølge avisen The Telegraph nå advarer foreldre som lar barna sitte med nettbrett flere timer om dagen. Ekspertene hevder dette kan gi farlige langtidseffekter for ungene.

En fersk britisk undersøkelse viser at syv av ti foreldre lar barna leke med nettbrett eller touchtelefoner. Blant disse er det barn som leker med de tekniske hjelpemidlene opp til fire timer dagen.

– Med tanke på at ettåringer er våkne bare ti timer i døgnet, utgjør det en betydelig del av barnets dag, uttaler James McFarlane, redaktør for nettstedet Babies, som har omtalt undersøkelsen.

Når småbarna først er hektet, betaler mange foreldre opp til 16.000 pund for å delta i «digitale avrusningsprogram», som i noen tilfeller varer opp til 28 dager.

 

 


Dette bandet kan være unntaket som bekrefter regelen, nemlig at kjente artister dør først, selv om gitarist Keith Richards gjennom sin livsstil har gjort en stor innsats for å stryke med.

Kjente artister dør først
Å stå fram på en scene eller en idrettsstadion og bli bejublet av tusenvis av mennesker kan være livsfarlig. Nåja, i hvert fall synes det å gi kortere levealder, mener forskerne Richard Epstein and Catherine Epstein. De to har analysert 1.000 nekrologer i avisa New York Times. Resultatene viste at alderen til avdøde artister og sportsfolk var lavere enn den gjennomsnittlige levealderen i New York. Det samme gjaldt for kreative berømtheter som forfattere, kunstnere og komponister.

Kjente akademikere, forretningsfolk, militære og politikere derimot, ble eldre enn gjennomsnittet. Selv om den lille undersøkelsen ikke kan gi noen sikre konklusjoner, bringer den fram flere interessante spørsmål, mener forskerne. For er det slik at tidlig suksess for artister og sportsutøvere fører til usunn oppførsel senere i livet? Eller kanskje er det slik at risikoatferd er en egenskap som hjelper deg med å bli berømt?

 

 

Smil og drikk kaffe.
Det har du godt av! Drikker du 3 – 6 kopper med kaffe hver dag samtidig som du har godt humør, kan du se lyst på framtiden.
– Personer som drikker så mye kaffe daglig har 30 prosent lavere risiko for blodpropp sammenlignet med de som ikke drikker kaffe, sier stipendiat Kristin F. Enga ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Tromsø. I sin doktorgrad har hun sett på hvordan kaffe og nedstemthet påvirker risikoen for en spesiell form for blodpropp.

Enga og forskergruppen hennes antar at det er antioksidantene i kaffen som bidrar til at kaffe reduserer risiko for blodpropp. I tillegg har det fra før vært påvist at kaffe kan beskytte mot diabetes, kreft, Alzheimer, hjerteinfarkt og Parkinsons sykdom. Det er den såkalte Tromsø-undersøkelsen der 27.000 personer mellom 25 og 97 år deltok som avslører disse sammenhengene. Personene i undersøkelsen ble fulgt i ti år.
Når det gjelder depresjoner/nedstemthet og hvordan det påvirker risikoen for blodpropp, så fant Enga ut at godt humør reduserer risikoen med hele 40 prosent.

 

 

Sov deg slank
Jo mer ungdommene i en amerikansk undersøkelse sov, jo mer gikk de ned i vekt.
1.000 ungdommer ble fulgt gjennom fire år, og rapporterte søvnvaner og vekt hvert halvår. Én time mer søvn hver natt innebar en målbar reduksjon i kroppsmasseindeks (BMI).

Sammenhengen var tydeligst for overvektige.
Forskerne mener at om alle 18-åringer gikk fra åtte til ti timers søvn hver natt, ville det kunne gi 4 prosent færre overvektige.
I tillegg til informasjon til denne aldersgruppa, foreslår forskerne at skolene kan begynne en halvtime seinere slik at ungdommene får mer søvn.

 

 


Slik finner den fram

En laks som lever et naturlig liv utenfor oppdrettsanleggene, fødes i en elv med ferskvann. Når den har vokst seg ca. 15 cm lang, et par år gammel, følger den elva nedover og ut i sjøen og deretter videre ut i havet. Etter flere år på reise legger laksen kursen tilbake til fødestedet for å gyte. Hvordan i all verden klarer den å finne fram?

– Fisken bruker alle sansene sine, er svaret fra seniorforsker Lars Petter Hansen ved Institutt for naturforskning. Overfor forskning.no peker han på at både luktesans og registrering av ulike inntrykk da laksen svømte ut i verden også blir brukt for å finne hjem igjen. I tillegg tyder ting på at laksen kan bruke jordas magnetfelt, sola og stjernene for å finne fram. Ifølge forskeren er det blant annet funnet små partikler av magnetitt i stripen som laksen har på kroppen. Dette er en samling nerveceller i skinnet som kan oppdage magnetisme og styrken på magnetfeltet. Og fordi magnetfeltet ikke er helt stabilt, men endrer seg fra år til år, er det sannsynlig at flere laks slett svømmer seg bort og slett ikke finner tilbake til barndommens paradis-elv.

 

 

Oppkalt etter Norge
Som takk for innsatsen for å bevare afrikansk regnskog, hedres Norge ved å få en froskeart oppkalt etter seg! Det er organisasjonen African Rainforest Conservancy som hvert år deler ut ”New Species Award” i arbeidet med å bevare den afrikanske regnskogen. Premien er å få en nyoppdaget art oppkalt etter seg, og nå er det altså Norges tur. Det er frosken som nå har fått navnet Norvegicorum. Den spesielle frosken som er blå og grønn, lever til daglig i trærne i Tanzania, i en fjellkjede som strekker seg gjennom landet fra nord til sør. I New York var ambassadør Hans Brattskar, Norges spesialutsending for klima de siste fem år, og fagdirektør Ivar Jørgensen i Norad på plass for å motta prisen på vegne av kongeriket.

 

Kilder: E24.no, forskning.no, Norad

Av Arne Bjørndal – arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.