Månedsmagasinet på Costa del Sol

Menneskets beste venn

Det skal handle om hunder; store, små, pene, stygge, smarte, dumme og følsomme hunder. Blant annet. For når forskerne legger menneskets beste venn ”under lupen”, er det mye rart som kommer fram.

Visste du for eksempel at hunder har evnen til å føle med oss og synes synd på oss mennesker? Det mener i hvert fall to forskere som har sett nærmere på saken. De mener det er tre grunner til at hunden kan det:
– Fordi hunden stammer fra ulven som regnes som et svært sosialt dyr som kan vise empati overfor andre ulver i flokken
– Fordi de biologiske endringene som inntraff da hunden ble temmet av mennesket, trolig også omfattet hundens følelsesliv og evnen til empati
– Fordi utvikling og avl har gjort hunden smartere og tilpasset følelseslivet sitt mer i tråd med menneskets.
Mener altså forskerne som også viser til eksempler på hvordan mennesket og hund viser følelser overfor hverandre: Når mennesket gjesper, kan det smitte over på hunder som så gjesper, og når hundeeiere blir stresset, viser undersøkelser at det påvirker hunden, skriver nettstedet forskning.no.

Fryktelig sjalu
Menneskets beste venn kan bli håpløst sjalu. En britisk psykolog har gjennomført en studie der 1.000 hundeeiere ble bedt å rapportere om hvordan dyret oppførte seg. Hans konklusjon er følgende:
– Hunder er intenst sjalu skapninger som opplever et spekter av menneskelignede følelser, skriver forskning.no og refererer en pressemelding fra British Association for the Advancement of Science.
Psykologen mener at hunder kan føle intense stikk av sjalusi og fiendtlighet når de for eksempel havner i en ”kjærlighetstrekant” som involverer hundeeieren og en annen person eller et annet dyr. Fysisk sett rapporterte hundeeierne om at hunden prøvde å presse seg mellom eller dytte unna de andre involverte. I andre tilfeller kunne hundene knurre som en reaksjon på sjalusien de følte.

Lukter kreft
Etter to års trening lyktes det forskere fra Nederland og Belgia å lære en belgisk fårehund å lukte seg fram til prostatakreft. Det er visse organiske, men fortsatt ukjente, stoffer i urinen som kan fortelle om folk har kreft eller ikke. En topptrent hund kan skille mellom urinen fra folk med og uten prostatakreft.
Den belgiske fårehunden ble testen ved å lukte på urin fra 66 personer, 33 med og like mange uten prostatakreft. I hele 30 av 33 tilfeller klarte hunden å identifisere urin fra kreftpasientene.

Hvem er smartest?
– ‏Selv omhunder og katter kan oppfører seg forskjellig, er de begge rovdyr som dermed tilhører den intelligente delen av dyreriket forklarer Jes Søe Pedersen, førsteamanuensis i biologi ved Biologisk institutt ved København universitet.
Årsaken til den høye intelligensen generelt hos rovdyr, er at de lever av å jage byttedyr og derfor daglig havner i situasjoner der de raskt må kunne bestemme hva de skal gjøre.
Vanligvis kan hjernens størrelse sammenlignet med kroppsvekten si noe om hvor smarte dyr er. Når det gjelder katt og hund, utgjør hjernene hos de to stort sett samme forhold til kroppsvekten.
Men Pedersen peker på en annen forskjell som også kan si noe om intelligensen:
‎− Hunden er, i motsetning til katten, et sosialt dyr,‭ og ‬den må bruke noe av sin hjernekapasitet på dette for å kunne ha suksess.‭ ‬Det trenger ikke katten,‭ ‬slik at den kan bruke alle hjernecellene på seg selv.‭ ‬
‎ − Katten har altså kanskje ikke så mye sosial intelligens,‭ ‬men kan være raskere på avtrekkeren ute i naturen,‭ ‬avslutter Pedersen.‭
Zoolog Frands Carlsen i København zoologiske hage sier det slik: ‎− Hunden har en mer opportunistisk levemåte enn katten. Generelt lever den av flere forskjellige former for mat,‭ ‬noe som gjør at den må være mer oppsøkende og allsidig i adferden. Det tolker man ofte som at hunden er mer intelligent, skriver videnskab.dk.

Hissige typer
Unge eiere av kraftige og store hunder – gjerne kalt kamphunder – er selv oftere voldelige og mer tilbøyelige til å begå kriminalitet enn andre ungdomsgrupper, viser en amerikansk undersøkelse der 758 studenter – med og uten hund – ble spurt om kriminell erfaringer, personlighet og synet på dyremishandling.
Ifølge psykologene bak undersøkelsen er det helt som forventet at de voldsomste hundene typisk nok er hannhunder, som også er eid av menn. De små hundene i undersøkelsen er gjerne tisper som er eid av kvinner, ifølge videnskab.dk.
Denne undersøkelsen bekrefter resultatet fra en annen amerikansk undersøkelse som i 2006 viste at eiere av ”muskelhunder” hadde ti ganger flere fengselsdommer enn andre hundeeiere. Disse hundeiere hadde også sju ganger større risiko for å bli dømt for en aggressiv forbrytelse og fem ganger større risiko for å få en dom i forbindelse med alkohol.

Hund er sunt!
At en hund kan være en god venn, er noe de fleste vet. Nå sier forskerne at hunder også gjør oss friskere. En stor undersøkelse slår fast noe vi lenge bare har antatt: Har du hund, så holder du deg friskere enn folk uten!
I Norge finnes det nesten 300 000 hunder. Det betyr at omtrent hver femte familie har en firbent venn.
– Forskningen viser at hundeeiere går mindre til lege, og er mindre borte fra skole og jobb. Dette sier Frode Lingaas, som er hundeforsker ved Norsk Kennel Klub: – Når hundene må ut på tur, tar de jo også med seg eieren ut på trim. Hunden er et naturlig midtpunkt som ofte fører til kontakt med andre mennesker. Hunder viser at den er glad i menneskene den bor sammen med, og det betyr mye for mange hundeeiere, sier Lingaas til nysgjerrigper.no.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.