Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tøffe tider – Virkelig verdt å vite?

Tøffe tider - Virkelig verdt å vite?

Visste du at å sove siesta er bra for deg og hjernen din? At gravide glemmer mer enn andre, at håndskriften er i ferd med å forsvinne og at mygg elsker folk som elsker øl?
Forskning er spennende! Det er utrolig hva forskerne rundt om på denne lille kloden vår finner ut av saker og ting, – nyttig som unyttig. Her er noen eksempler:

Siesta bra for hjernen
En times middagslur hver dag gjør deg smartere. Det er den klare meldingen fra forskere ved Universitetet i Berkeley, California. De har funnet ut at siesta´en forbedrer hjernekapasiteten dramatisk. Undersøkelser viser at jo mer du sover, jo smartere blir du. Og motsatt; jo lenger du er våken, jo sløvere blir du. Om du holder deg opp et helt døgn – såkalt ”døgner” – mister du 40 % av evnen til å lære nye ting.
Forklaringen er at det trengs tid for å overføre kunnskap og informasjon mellom hjernens ulike deler. Alt du lærer blir nemlig først lagret i korttidsminnet ditt. For å få det derfra og videre til hjernens virkelig ”harddisk”, hjernebarken, trengs det tid. Det er dette som skjer mens du sover. Får du ikke nok søvn, får ikke korttidsminnet tømt seg og dermed blir det heller ikke plass til ny kunnskap.
Et lite tankekors: Hva om jeg sover døgnet rundt? Da bør jo hjernen min bli supersmart! Men hvordan får jeg da lært noe nytt?

Gravid glemsel
Pass på! Når du er gravid og magen din blir større, krymper samtidig hukommelsen. Det er britiske forskere som har funnet at gravide er mye dårligere enn andre kvinner når det gjelder å huske hvor ting er.
Forskere ved Bradford Institute for Health Research testet 23 gravide kvinner mot 24 ”normale” og fant ut at gravide gjorde det vesentlig dårligere når det gjaldt å huske hvor ting var plassert i et rom. Den dårlige husken ble konstatert fra og med fjerde svangerskapsmåned og helt fram til tre måned etter fødselen!
Hvem snakker om å ha to tanker i hodet samtidig!?

Død håndskrift

Snart vil barn slutte å lære håndskrift på skolen, for nå lever vi i tastaturets tidsalder. Det hevder danske framtidsforskere.
Mesteparten av all skriftlig kommunikasjon foregår i dag ved hjelp av tastaturer, og håndskriften er dømt til å forsvinne, mener Johan Peter Paludan ved Instituttet for Fremtidsforskning i Danmark. Men, det verste er at det stanser ikke her. For den godeste Paludan hevder videre at heller ikke tastaturet vil overleve særlig lenge. Om ikke lenge kommer datamaskinene som kan omdanne muntlig språk til tekst, og dermed trengs ikke lenger håndskriften din!
Tenk hvor mye tid vi kastet bort på skolen med å terpe skjønnskrift og løkkeskrift!

Oppfant hun telefonen?

Blir menneskeheten dummere? Spørsmålet er høyst aktuelt etter at britiske ni – og tiåringer mener at dronning Elizabeth oppfant telefonen!
I en test der over 1.000 britiske skolebarn deltok, mener en av ti elever at det var den britiske dronningen som oppfant telefonen. Andre elever holder en knapp på Charles Darwin. Testen ble gjennomført for å finne ut av elevenes kunnskaper i naturfag.

Myggen er vill etter øl

Skal du på ferie i land der sykdommen malaria herjer, bør du styre unna øl. Malariamyggen blir nemlig tiltrukket av lukten fra folk som drikker øl. Jo mer øl du drikker, desto mer glupsk blir myggen.
Dette er konklusjonen etter et storstilt eksperiment der 4.300 malariamygg, 25 mannlige øldrikker og 18 menn som måtte nøye seg med vann, deltok. Eksperimentet ble utført i Burkina Faso.
Men slapp av, det finnes råd for alt: Forskerne konkluderer med at om du drikker øl, befinner deg i Afrika og ønsker å sove ut rusen, så glem for guds skyld ikke å legge deg under et impregnert myggtelt. Enkelt og greit!

Kjøttetende tomater!

Forskere ved britiske Royal Botanical Gardens Kew mener at tomaten ikke er så uskyldig som den kan se ut for. Den røde og næringsrike tomatplanten er en slu jævel, en morder og kjøtteter, – i alle fall indirekte!
I likhet med flere andre planter har nemlig tomatplanten små hår som fanger opp insekter.
– De fanger små bladlus og andre småinsekter på de små klissete hårene hele tiden. Når disse dør, brytes ned og faller til jorden, blir bakken mer næringsrik, og planten tar opp i seg næringen fra de døde dyrene gjennom røttene, sier en av forskerne.

Løst på 29 trekk

Er du blant dem som har prøvd å løse ”mysteriet” Rubiks kube? Det er en skikkelig tredimensjonal pusleoppgave. Både forskere og datamaskiner har lenge forsøkt å finne ut hvor mange trekk som skal til for å løse oppgaven. Nå hevder to studenter i USA at en hvilken som helst blandet kube kan løses på 29 eller færre trekk. Det er bare å vri skivene i terningen i riktig rekkefølge. Hvilken trøst!
Rubiks kube ble funnet opp av den ungarske arkitektprofessoren Ernö Rubik i 1974. Kuben består av 26 små terninger som til sammen danner en stor terning. Oppgaven går ut på å vri skivene med de små terningene på kryss og tvers, slik at alle de seks sidene blir ensfargede. Alle som har prøvd å løse Rubiks kube, vet at dette er svært vanskelig.
Hvert år arrangeres det både verdensmesterskap og europamesterskap i å løse kuben på raskest mulig tid. Nederlenderen Erik Akkersdijk holder verdensrekorden: Han løste mysteriet på 9.77 sekunder.
Til sammen er det solgt over 100 millioner kuber rundt omkring i hele verden. Det tilsvarer at alle i Norge skulle hatt 20 kuber hver!

Bra for noe

Til slutt en liten trøst: Forskere har tidligere hevdet at stråling fra mobiltelefoner kan være helseskadelig? Nå slår forskere ved University of South Florida kontra. De har funnet ut at mobilstråling kan være bra for helsa! Strålingen kan beskytte mot hjernesykdommen Alzheimer, og til og med reversere den.
Kilder: NTB, Ritzau, Verdt å vite (NRK), forsking.no, nysgjerrigper.np, Uniforum og videnskab.dk.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.