Månedsmagasinet på Costa del Sol
Advarer mot nye timeshare-svindlere

Advarer mot nye timeshare-svindlere



Spansk politi har nå startet etterforskning av en ny type svindel. Svindelen retter seg mot skandinaver som eier timeshare-andeler på Solkysten.

– Jeg kan bekrefte at politiet i Málaga siden nyttår har etterforsket flere forsøk på slik svindel. I samarbeid med et advokatkontor i Marbella har vi tipset spansk politi om svindelen, sier den norske politimannen Knut Winther. Han er fellesnordisk sambandsmann på Costa del Sol.
De første anmeldelsene av svindelforsøkene dukket opp i Norge for et år siden. Nå har denne formen for timeshare-svindel også spredt seg til Danmark. Tidligere i år dukket det opp flere slike saker der.

Falske spanske selskaper
De nye forsøkene på å svindle intetanende timeshare-eiere, går ut på at de får tilbud fra fiktive spanske firmaer om å selge andelene til priser som ligger rundt 20.000 kroner høyere enn det andelen i sin tid ble kjøpt for.
Skandinaviske timeshare-eiere blir først bedt om å fylle ut en meglerkontrakt der de overlater salget av eiendelen til et spansk firma. Deretter får timeshare-eierne tilsendt en kjøpekontrakt og en kvittering for at hele salgsbeløpet er satt inn på en sperret konto. Begge dokumentene er falske.
Så fort den skandinaviske selgeren har betalt inn et midlertidig ”kontraktsdepositum” til den spanske megleren, vil en ”titulærattest” for timeshare-andelen bli utstedt og hele salgsbeløpet overført til selger, heter det i meglerkontrakten som Det Norske Magasinet har fått tilgang til.

En Nigeria-variant
– Svindelen ligger i at selgerne betaler inn dette depositumet som gjerne ligger på mellom 2.000 – 3.000 euros. Depositumet får selvsagt aldri selgeren tilbake, heller ikke de lovede pengene for salget av timeshare-andelen, forklarer Knut Winther.
Han kaller denne nye svindelmåten en avart av de tradisjonelle ”Nigeria-brevene”. For prinsippet er også denne gangen at du først blir lurt til å betale inn penger for deretter å få tilgang til de virkelig store beløpene. Men penger ser du altså ingenting til.
– I det øyeblikket du betaler inn pengene til depositumet, er de tapt, sier Winther.

Skandinaver står bak
I motsetning til tidligere svindelforsøk, tyder alt denne gangen på at det er skandinaver som står bak, mener den norske politimannen. Han viser til at kontrakter og fullmaktspapirer er skrevet på korrekt norsk.
– Da svindelforsøkene senere også ble avslørt i Danmark, ble den samme teksten brukt, men nå på dansk. De som står bak svindelen har også snakket flytende norsk, respektive dansk, i de sakene vi kjenner til. Både norsk og spansk politi er overbevist om at det dreier seg om organisert kriminalitet.
– Firmaene som står bak svindelforsøkene har spanske navn med adresser i Marbella og Sevilla. Registreringsnumrene og internettsidene som oppgis er også falske, og telefonnumrene er alltid spanske mobiltelefoner. Det betyr at svindlerne like gjerne kan sitte i Norge og Danmark som i Spania, forklarer Knut Winther.

Utro tjenere?
Det store spørsmålet som verken norsk eller spansk politi hittil har klart å finne ut av er hvordan svindlerne har skaffet seg navn og adresser til norske og danske timeshare-eiere.
– I de nordiske landene finnes det mange tusen eiere av timeshare- eierandeler. Hvor mange som har blitt kontaktet vet vi ikke, sier Winther.
– Kan det være utro tjenere i timeshare-firmaene som står bak svindelforsøkene?
– Det blir bare spekulasjoner. Vi er usikre på hvor opplysningene om eierne kommer fra, men så vidt jeg vet finnes det ikke offentlige registre over timeshare- eiere, svarer den norske politimannen.

Sverige neste?
Foreløpig har verken spansk eller norsk politi noen oversikt over hvor mange timeshare-eiere i Skandinavia som er svindlet eller som har blitt forsøkt svindlet.
– Men at det er folk som er svindlet, er vi helt overbevist om, sier Knut Winther.
Så langt er det bare avdekket svindelforsøk mot nordmenn og dansker, men den norske politimannen tror det bare er et spørsmål om tid før svindelen sprer seg til Sverige.
– Derfor har norsk og spansk politi valgt å gå ut og advare mot disse svindelforsøkene, avslutter Knut Winter.


Dette er Timeshare
Timeshare er en form for eierskap eller rett til bruk av en eiendom. Oftest dreier dette seg om ferieboliger i utlandet som timeshare-eieren har rett til å bruke et visst antall uker hvert år. For å oppnå denne retten har andelseieren som oftest betalt et innskudd og gjerne også et årlig beløp. Et vanlig innskuddsbeløp kan være 10.000 euros (nærmere 90.000 NOK). Eierandelene er ofte fritt omsettelige.

Andre svindelforsøk mot nordmenn
Det Norske Magasinet har tidligere skrevet om spanske svindelforsøk mot nordmenn, blant annet i november i fjor. Den gangen handlet det om nordmenn som ble kontaktet av falske spanske advokater som hevder nordmenn hadde arvet millionbeløp etter fjerne slektninger som omkom under bombeattentatet i Madrid i 2004 eller under Tsunamien i jula 2004. Dersom nordmenn bare underskrev fullmaktsbrev om oppga bankkontonummer og identifikasjonsnummer, ville arven millionarven bli utbetalt. Svindlernes mål var å tappe nordmenns sparekonto.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.