Månedsmagasinet på Costa del Sol
Oslo kommunes sykehjemsskandale i Altea: Kunne gitt 50.000 overnattinger på Costa del Sol

Oslo kommunes sykehjemsskandale i Altea: Kunne gitt 50.000 overnattinger på Costa del Sol

Helge Kleppe rister på hodet over Oslo kommune som skal ha tapt mer enn 23 millioner kroner på et sykehjemsprosjekt på Costa Blanca. – Med disse pengene kunne hundrevis av norske eldre og pleietrengende hatt mer enn 50.000 overnattinger her på kysten, sier han.

– Med Europas beste klima og mer enn 300 soldager i året, er det ingen grunn til at norske eldre og pleietrengende må sitte innendørs i Norge i vinterhalvåret, mener Helge Kleppe. Han har bodd her på kysten i en årrekke. Nå har han kastet seg over oppgaven med å tilby gode oppholds- og pleietilbud for eldre nordmenn som kan tenke seg et kortere eller lengre opphold i sola.

Billigere løsninger
– Jeg ser ikke poenget med at norske kommuner skal bruke penger på tomter og etablere egne pleietilbud langs den spanske Middelhavskysten. Her i Spania finnes det en rekke ideelle etablerte institusjoner som kan gi perfekte pleie- og servicetilbud for eldre nordmenn, mener Helge Kleppe; – og til langt lavere priser enn norske pleieplasser koster.
Kleppe viser til at et fire ukers opphold på for eksempel Residential Hotel Myramar i Benalmádena, med hjelp og tilrettelegging i dobbeltrom med egen stue og balkong koster 1.685 euros per person, eller 13.500 kr. Det gir en døgnpris på 450 kr.
– En uslåelig pris. Jeg føler meg helt trygg på at den prisen finnes det ikke en eneste norsk omsorgsinstitusjon som kan utkonkurrere, sier Kleppe.

Politisk sak
Også Høyres nystartede lokallag her på kysten, Høyre Spania, har startet arbeidet med å finne fram til gode pleieløsninger for norske pensjonister, trygdede og pleietrengende som ønsker et kortere eller lengre opphold i Spania.
– Det finnes mange ledige pleieplasser her på Costa del Sol som kunne vært brukt av nordmenn, sier nyvalgt leder av lokallaget Henning Nordby. Han har to ganger hatt besøk av oslopartiets leder Michael Tetzschner for å vise fram hvilke alternativer som finnes.
– Slik vi ser det er det flere argument for å satse på å leie slike pleieplasser framfor at norske kommuner skal bygge opp egne eldreinstitusjoner fra grunnen av. For det første handler det om å unngå å ta risiko. Her nede er det gode muligheter for å finne fleksible løsninger og tilpassede bo- og pleietilbud, uten at kommunene skal binde opp enorme summer i egne institusjoner, hevder Nordby.

Høy kvalitet på tilbudene

– Dernest er kvaliteten på helse- og omsorgstilbudene her i Spania svært god og sammen med rimelige priser, gjør dette tilbudene svært attraktive, fortsetter Høyre-lederen.
Henning Nordby har selv vært i kontakt med et par institusjoner, Sanyres og Seniors som begge kan skreddersy pleietilbudene for kortere eller lenger tid og samtidig tilby skandinavisktalende leger og pleiere.
– Døgnprisen ligger på 600 – 700 kroner, og tilbudet er fullt på høyde med det som tilbys på norske pleieinstitusjoner. Flere av institusjonene har ISO-godkjenning fra Veritas og tilbyr pleie på høyt EU-nivå, sier Nordby. Han viser til at en døgnspris på norske pleiehjem ligger rundt 1.500 kr.

800 plasser
Til sammen hevder Helge Kleppe og Henning Nordby at de på kort tid kan skaffe 800 pleieplasser på Solkysten til eldre fra Norge.
– For oss i Høyre har dette blitt en politisk sak, sier Nordby. Han mener at helsekøen i Norge har blitt lenger under den rød-grønne regjeringen og at et pleietilbud i Spania kan rette opp noe av manglene innenfor norsk helsevesen.
– For Spania og Andalucía med sin rekordhøye arbeidsledighet og ledig kapasitet, vil dette også kunne skape økt aktivitet og få flere mennesker i arbeid, avslutter han.

Tre tilbud
Det finnes ifølge Helge Kleppe og Henning Nordby flere gode tilbud om bo- og pleietilbud på Costa del Sol. Her er tre av dem:

Residential Hotel Marymar
• Ligger i Benalmádena Costa og har direkte utgang til strand
• Kan tilby tilrettelagt opphold for inntil 300 mennesker i rom med store vinduer og balkonger ut mot havet
• Stedet er tilrettelagt for rullestolbrukere og bevegelseshemmete. I hotellet finnes fire heiser, inkludert heis med direkte utgang til stranden
• Rommene er utstyrt med en eller to senger etter ønske, har egen stue med sittegruppe, telefon, norsk og internasjonale fjernsyn, luftkondisjonering og kjøleskap
• Prisene avhenger av oppholdets lengde og behov for hjelp. 4 uker i dobbeltrom (1 person) for selvhjulpne personer koster 1425 euros
• For eldre som er avhengig av hjelp og pleie koster 4 ukers opphold (1 person) i dobbeltrom 1685 euros
Les mer: http://www.benalmedia.com/clients/marymar/

Sanyres
• Har omsorgsboliger og leiligheter med kjøkken tilpasset eldre i sentrum av Banalmadena og i Puerto Banús (Marbella)
• Tilbyr tilpasset pleie med flerspråklige personale, psykolog, fysioterapi, massasje, 24 timer sykepleie, lege 8 timer per dag og øyeblikkelig hjelp 24 timer i døgnet
• Har eget svømmebasseng med elektrisk heis, tilbyr rehabilitering, rekonvalesensbehandling, yrkesterapi, fritidsaktiviteter og utflukter
• For priser, ta kontakt med Sanyres

Les mer: http://www.gruposanyres.com/

Seniors
• Åpnet sitt første seniorsenter på Costa del Sol i 1999 i Marbella. Har etter hvert utvidet og tilbyr nå også eget senter også i Benalmádena (fra 2002)
• Til sammen på disse to stedene tilbyr Seniors til sammen 120 plasser

Les mer: http://www.seniorsresidencias.es 

Dette er Oslos sykehjemsskandale
Oslo kommune skal de siste årene ha brukt mer enn 23,5 millioner kroner på et sykehjemsprosjekt i Altea på Costa Blanca, uten at et eneste spadetak noensinne ble tatt. Prosjektet fikk nemlig ikke byggetillatelse. Kommunen har nå sagt opp kontrakten med den spanske utbyggeren. Skandalen ble kjent i fjor.
Ifølge byrådet i Oslo vil kommunen nå i stedet satse på å leie eksisterende sykehjemsplasser i Spania. Kommunerevisjonen i Oslo har bestemt seg for å granske forholdene rundt kommunens sykehjemsprosjekt på Monte Molar i Altea.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.