Månedsmagasinet på Costa del Sol
PROFIL: TANNLEGE – Bjørn Abraham-Nilsen

PROFIL: TANNLEGE - Bjørn Abraham-Nilsen

«Mantraet vi jobber med er å være forebyggende og at alt skal være til pasientens beste.»

Som barn feirer vi melketennene både når de vokser frem og når de faller ut. I ungdomsårene drømmer vi om et perfekt Hollywood-smil. Som voksne er vi mer opptatte av tennenes praktiske funksjoner, og som gamle ønsker de fleste av oss bare å kunne ha tenner– helst våre egne.

I helsedebatten glemmes ofte disse små redskapene som bortsett fra det rent estetiske, spiller en essensiell rolle for vårt matinntak og fordøyelse. Det Norske Magasinet snakket med tannlege Bjørn Abraham-Nilsen på Clinica NorDental i Elviria for å lære noen tannpleietips, høre om den siste teknologiske utviklingen og forstå hvorfor folk har tannlegeskrekk.

Bjørn er oppvokst i Risør og studerte til tannlege i Sverige. Han kom til Costa del Sol allerede i år 2000 og har vært aktiv som tannlege siden, dog i mindre omfang da barna var små. I 2013 kom Bjørn og familien tilbake til Spania etter seks år i Kristiansand. «Vi hadde venner og sted å bo, så alt som manglet var å etablere nye klinikker.» Ekteparet Abraham-Nilsen startet disse det samme året. Hans kone, Beate startet legeklinikken Clinica NorMed, mens Bjørn startet opp Clinica NorDental i Elviria. I dag har de tre tannlegeklinikker; Elviria, Los Boliches i Fuengirola og Alhaurin del Grande. «I begynnelsen ble det mye jobbing på alle tre klinikkene, men med tiden har vi knyttet til oss flere tannleger som gjør driften enklere.» Klinikkene har idag et bredt skandinavisk team med den danske tannlegen Sacha Miller-Wojtan og den svenske tannlegen Ottilia Ericson som jobber både på klinikken Los Boliches og i Elviria, samt den norske tannlegen Helene Alseth-Alvarado i Alhaurin el Grande.

Hvem er deres pasienter og hvorfor kommer de hit?
Tradisjonelt var klinikkenes pasienter hovedsakelig skandinaviske, men med Covid fikk vi også mange nye kunder fra andre land. Før var pasientene mest pensjonister og trekkfugler, men arbeidsmarkedet på Solkysten har forandret seg, så nå har vi flere yngre yrkesaktive og norske barnefamilier. Vi jobber etter de samme normer og rettningslinjer som i Skandinavia, noe som vi merker er viktig for våre pasienter. En essensiell del av klinikkdriften er kvalitetssikring, slik at tjenesten vi leverer skal bli så bra som mulig.

Hva er tannlegens viktigste oppgave?

Å hjelpe og guide pasienten med å ta vare på tennene slik at de holder så lenge som mulig. Alt bunner ned til noe som ligger i vår grunnsjel fra utdanningen i medisin og tannpleie – du skal ikke skade og du skal ikke gjøre vondt verre med å gjøre feil behandling. Riktig behandling er ofte minst mulig behandling.

Pene tenner eller egne tenner – hva er viktigst?

Tennenes viktigste funksjon er å dele maten slik at fordøyelsessystemet fungerer, men de fleste tenker nok mer på det estetiske. I visse land er det fremdeles normalt å mangle tenner, men det gir bedre selvfølelse med et smil uten gliper. I dag er folk ofte stolte av å ha ‘gjort’ tennene sine. Noen vil ha kriddhvite porselenstenner, mens andre vil ha et mer naturlig utseende. De fleste ønsker ikke at andre skal legge merke til at de har gjort noe, men samtidig er det mer akseptert med hvite tenner, så vi har stadig økning i etterspørselen om dette.

Hvordan er norsk og spansk tannpleie forskjellig?

Nordmenn er vant til å tenke preventivt, mens jeg må ofte forklare spanske pasienter hvorfor de bør tenke forebyggende og hvorfor det er bra med daglig vedlikehold. Tradisjonelt tar spanjolene problemer når de kommer, men det har heldigvis endret seg de siste årene og mange spanjoler søker nå vår hjelp. De kommer ofte med implantater og rekonstruksjoner som ikke fungerer. Mange ganger er konstruksjonen gjort slik at det ikke lar seg vedlikeholde på en bra måte. Hvis det kombineres med manglende oppfølgning fra tannlegens side, ser vi at resultatet ofte ender med infeksjoner som må behandles.

Hva er dine beste tannpleieråd?

God tannhelse er avhengig av godt vedlikehold. Det betyr å pusse tennene skikkelig morgen og kveld. En elektrisk tannbørste er et utmerket hjelpemiddel, for den kommer inn i de fleste krinkelkroker som en vanlig tannbørste ikke klarer. Og så er det tanntråd, da! Det er jo en grunn til at tannlegen maser om det … Man bør ikke gå i fella som mange gjør – å slutte med tanntråd fordi det blør når man bruker den. Det blør fordi du kommer borti steder på tannkjøttet som har en betennelse. Hvis du fortsetter å jobbe med tanntråden og børsten, vil betennelsen forsvinne litt etter litt. Med godt vedlikehold minsker du risikoen for problemer og spare penger. Som oftest er det da nok å komme til tannlegen én gang i året for kontroll og litt tannstein rens.

Hva er egentlig tannstein?
Tannstein er forkalket bakteriebelegg som fester seg på tannflaten. Du må ha to ting for å få tannstein; spytt som inneholder kalsium og bakteriebelegg på tennene. Kalsium finnes naturlig i spyttet, så det klarer vi sjelden å forandre. Og spytt er bra å ha, for det er måten kroppen renser tennene på. Bakteriebelegget kan vi derimot gjøre noe med. Når vi pusser tennene, fjerner vi bakteriebelegget slik at kalsiumet ikke kan feste seg og bli til tannstein.


Hvor viktig er ernæring for tannhelsen vår?

Heldigvis ser vi sjelden store ernærings- og mangelsykdommer som tannlege i dag, men kost med for mye sukker er ett stort problem. Her er brus og energidrikker de største synderne. Disse drikkene har ofte skrukork som gjør at man tar en slurk titt og ofte. Det medfører stadige syreangrep på tennene som leder til karies og hull i tennene. Kroppen har forsvarsmekanismer mot disse syreangrepene og etter ca 30 minutter er syren eliminert, og tennene starter faktisk en reparasjonsprosess når syren er borte. Problemet kommer når man ikke gir kroppen mulighet til å være i denne reparasjonsfasen lenge nok til at den får en god effekt. Man bør gi munnen pause fra mat og drikke i minst to timer mellom hvert fødeinntak. Det er nettopp derfor den berømte småspisingen er så negativ for tennene.

Ser dere mindre hull i tennene nå enn før?
Nei, jeg vil heller påstå at det har blitt mer i løpet av de 23 årene jeg har vært tannlege. Spesielt hos småbarn ser vi høy kariesaktivitet i melketennene. De utsettes for mange fristelser med godterier overalt hvor de snur seg. Samtidig er kanskje ikke foreldre helt klar over viktigheten av gode tannbørstingsrutiner og mangler et bevisst forhold til søtsaker. Men heldigvis ser vi mindre hull i vårt andre tannsett som vi skal ha livet ut.

Hvorfor er folk redde for å gå til tannlegen?

Det vanligste er at man er redd for at det skal gjøre vondt. Hos eldre er det mange som har hatt en traumatisk opplevelse som har satt spor, for før i tiden var det mye tvang, og bedøvelse var ikke så utbredt. I dag trenger det ikke gjøre vondt. Kanskje bare litt ubehag akkurat i det man setter bedøvelsen, men utover det er det ikke smertefullt. Ofte er det bare en pedagogisk tilvenningsprosess som skal til for å helbrede pasientens tannlegefobi. Spør tannlegen din om litt ekstra hjelp, så løses dette som oftes veldig fint.

Hvem blir de beste tannlegene?

Tannlegeriet er et håndverk og det er mye fikling med småtterier, så man må like å skape ting med hendene. Samtidig må man ha den teoretiske kunnskapen om menneskets anatomi og fysiologi og en forståelse for fysiske lover i mekanikken. I tillegg må man like å omgås mennesker, for pasientkontakten er en kjempeviktig del av jobben. Pasientene deler ofte problemer av alle slag, så man må være villig til å lytte og være interessert i historien bak mennesket. Ofte knyttes sterke bånd mellom pasient og tannlege, et vennskap som mange ganger varer livet ut.

Hva er tannlegeassistentenes jobb?
Tannlegeassistentene gjør mye av jobben som du som pasient opplever; fra du blir møtt i resepsjonen, ledet inn, tatt bilder av, beroliget med småprat og til en første kartlegging av problemet. I tillegg er hygieneregime en essensiell del av en tannlegeklinikk, for alt må vaskes, steriliseres, pakkes og oppbevares på riktig måte. Som tannlege er jeg veldig avhengig av assistentene på klinikken – vi er et nøye innarbeidet team. Assistentens legger alt til rette for at tannlegen kan gjøre sine undersøkelser og komme med forskjellige behandlingsforslag. Under selve behandlingen jobber vi ofte ‘firehendig’. Det vil si at assistenten er med på selve behandlingen rundt pasientens munn og legger samtidig til rette slik at behandlingen blir så effektiv og hygenisk som mulig.

Hva er de siste tekniske utviklingene i tannlegeyrket?

En viktig utvikling innen odontologien er den digitale avtrykksteknikken vi nå bruker. Med vår intraorale skanner slipper vi det klassiske avtrykket av tennene. Skanneren gir en meget høy nøyaktighet i utførelsen av kroner og broer, og den åpner for behandlingstilbud som vi ikke hadde før. Den største utviklingen er tannregulering med plastskinner. I stedet for den gammeldagse metallstrengen på tennene bruker vi nå nesten usynlige skinner som passer eksakt til dine tenner og kan flyttes i ønsket retning slik at behandlingen blir raskere og smidigere.

Og fremtiden for tannteknologi?

Stamcelleforskning har gitt oss mulighten for å kunne gi mennesker et tredje sett med tenner. Dette er kun på forskningstadiet og har nok langt igjen før det blir vanlig praksis. Den mest vanlige måten å erstatte tapte tenner på i dag, er å sette inn titanimplantater i kjevebenet. Dette er godt utprøvd og noe vi bruker mye i vår klinikk.

Får dere ‘tannturister’ og i så fall hvorfor?

Vi har mange pasienter som tar turen ned fra Norge for å få behandling hos oss, da det kan være store summer å spare. Vi jobber med akkurat samme produkter og teknologier som i Norge, så mange ser oss som et godt alternativ. Grunnen til at vi er relativt rimelige skyldes dels at det er et lavere prisnivå i Spania, men også det at vi jobber effektivt og har en nøktern gevinstmargin. Samtidig liker vi å tro at folk også kommer fordi vi gjør en god jobb.

Den klassiske risken for overbehandling som man ser i for eksempel Tyrkia og Bulgaria, er nok noe som taler i vår favør. Et utbredt problem på tannlegereiser er at du havner i en meget sårbar situasjon når du først har kommet dit. Ofte kommer pasienten hjem med altfor mange kroner og broer som kan ha blitt gjort helt unødvendig og kanskje med middels kvalitet. Da går jo vinningen helt opp i spinningen ….

Hva er den største utfordringen med jobben din?

Den største utfordringen med å være tannlege i Spania går nok på det å forholde seg til den spanske staten med alt de har av lover og regler. Det forsøkes på kvalitetssikring, spansk HMS og direktiver i alle retninger, og for oss som skal etterkomme alle disse lovene og reglene, kan det virke ganske utfordrende og frustrerende. Men det er nok likt i de fleste landene i Europa, Norge inkludert, så det er vel bare noe man må bli vant med.

Og hva gir deg mest glede i jobben?
Det kan være å hjelpe en pasient som ikke har kunnet tygge maten sin på lenge og endelig får den muligheten eller å sementere det perfekte Hollywood-smilet hos noen som så sårt ønsker seg dette. En stor drivkraft i det å være tannlege er å føle at du gjør en forskjell.



«Hvis pasienten vedlikeholder tennene, kan de være med på å spare seg selv tid, penger – og problemer – i fremtiden»

«Et godt håndverk gjøres best første gangen. Det gjelder for et hvilket som helst håndverk»

«En stor drivkraft i det å være tannlege er å føle at du gjør en forskjell»

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.