Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skriveglade nordmenn griper til pennen (eller PC-en)

Skriveglade nordmenn griper til pennen (eller PC-en)

Det er ikke til å nekte for at det vakre, spennende Spania kan ha en positiv effekt på vår kreativitet, selv om det fine vœret noen ganger kan vœre for fristende for arbeidende kunstnere. Vi har lenge visst at det er mange skriveglade nordmenn på Solkysten, men det er ikke bare hobbyskribenter som trekker sørover. Det norske Magasinet har snakket med fem norske forfattere som har sin bolig hel- eller deltid i Sør-Spania. To har et forlag i Norge, tre skriver krim, og en kombinerer skriving med dokumentarfilming, men alle uttrykker at de er positivt influert av Spania.


Myriam H Bjerkli (59)

Forfatter, forlegger, foredragsholder og frilansjournalist
Bor i Larvik i Norge og Guardamar Del Segura i Spania

1. Hva var det siste bokprosjektet du jobbet med?

Boken jeg ga ut i fjor, het «Engelens fall». Som alle mine krimbøker, handler den om menneskeskjebner. Jeg elsker å grave bak fasaden. Ta vanlige personer, sette dem i vanskelige situasjoner og se hvordan de reagerer. Er vi virkelige så gode mennesker som vi liker å tro? Hva hvis noen truer en vi er glad i? Kan vi alle drepe?

2. Hva er kreativitet for deg?

Kreativitet – eller resultatet av kreativitet – er for meg kunst som vekker følelser. Noe som berører og skaper et ekko, sniker seg forbi hjernen og treffer hjertet. Når jeg skriver er det som å se en film. Det jeg skriver blir virkelig, og tiden flyr uten at jeg merker det. Karakterene våkner til liv og tar seg til rette. Det er en deilig boble å være i.

3. Hvilke sjangre foretrekker du?

Jeg er glad i psykologiske thrillere, i tillegg elsker jeg gode, skjønnlitterære noveller.

4. Hva er det viktigste Spania har lœrt deg?

Spanjolene ser ut som de har en mer avslappet holdning til livet, i hvert fall i «min» lille landsby. Det smitter når jeg er der, og jeg prøver å ta med meg følelsen hjem.

5. Hvordan påvirker Sør-Spania din kreativitet?

Når jeg skriver hjemme, er det ofte med et snev av dårlig samvittighet over alt det andre jeg «burde» ha gjort, og hvis jeg står fast, er det veldig lett å rømme fra pc-en og begynne å vaske klær eller rydde i kjelleren. I Guardamar er det få «burder» og ingen rotete kjeller …

6. Hva skriver du på nå?

Nå er jeg i innspurten på «Grønnøyd monster», som kommer i juni. Den handler om en nygift kvinne som mistenker at ektemannen har drept den forrige kona si. Er hun selv i fare? I tillegg handler den om en dement kvinne som påstår at noen er slemme mot henne. Ingen tror henne, demente sier jo ofte mye rart. Men … hva hvis det er sant?

7. Du eier Forlagshuset i Vestfold. Hva er målsettingen med forlaget?

Da jeg startet, var målsettingen å løfte fram skrivende talenter fra Vestfold. Nå, 12 år etterpå, har vi gitt ut over 300 bøker av mer enn 200 forfattere fra hele Norge. Vi gir ut både etablerte og helt ferske forfattere, men vi er spesielt glade i debutanter. Ingenting gleder meg mer enn å kunne gi en talentfull forfatterspire muligheten til å utvikle seg videre.

8. Hva ser du etter i en forfatter?

Jeg ser etter en egen stemme eller stil, noe som skiller seg ut. Det behøver ikke være ferdigutviklet, men det må gi meg følelsen av at det er NOE der, et talent som kan bygges videre, utvikles, foredles


Ole Geir Herland (75)

Frilans journalist/filmskaper med bakgrunn som nyhetsreporter og programleder i NRK
Bor på Sotra, vest for Bergen og i Santa Pola, Alicante 

1. Hva var det siste bokprosjektet du jobbet med?

Mitt siste bokprosjekt har jeg kalt en videoroman; en kombinasjon av en spennende krimfiksjon og en historisk korrekt dokumentar. Samtidig som bokens hovedperson prøver å løse en krimgåte, jobber han med en dokumentarfilm om norske prinsesse Kristina, som i 1257 reiste gjennom hele Europa for å gifte seg med en spansk prins. Handlingen i «Den spanske sarkofagens norske hemmelighet» foregår i Norge og Spania, og på slutten av boken kan leseren ved hjelp av en lenke se den femti minutter lange dokumentaren om prinsessens spennende reise, gratis på nettet. 

2. Hva er kreativitet for deg?

Det er når rebellen i meg kaster alle innarbeidede regler og konvensjoner på dør, fortrenger all min tidligere erfaring og innarbeidede holdninger og lar fantasien min løpe fritt så de merkeligste idéer kan få slippe til. Når jeg drømmer i våken tilstand om noe ingen før har hørt snakk om. Da er jeg kreativ! 

3. Hvilke sjangre foretrekker du?

Leser mye krim og historiske romaner. Etter å ha fått mange positive tilbakemeldinger for mitt første multimediale romanprosjekt, vil jeg i neste bok prøve å utvikle konseptet videre.

4. Hva er det viktigste Spania har lœrt deg?

Tretti år i Spania har gitt meg mye: gode norske og spanske venner, arbeidslyst og arbeidsro, nødvendig ladning av batteriene, og ikke minst – mange idéer til dokumentarfilmer og bøker.

5. Hva skriver du på nå?

Jeg skriver for tiden på andre roman om journalisten og filmskaperen Sturla Sander. Boken utgis tidlig på høsten i år, og oppskriften er den samme: Samtidig som han løser et krim-mysterium, skriver Sander manuskript til en viktig historisk dokumentar. Deler av handlingen foregår i Spania, og på slutten av boken finner leseren en lenke til en trettiseks minutter lang dokumentar, hvor et spansk hospital spiller en viktig rolle! 

6. Du eier Seniorforlaget. Hva er målsettingen med forlaget?

Mange eldre har i årevis gått med et bokprosjekt i magen. Seniorforlaget håper å inspirere seniorer i alle aldre til å realisere bokdrømmen sin. Vi vil også, så sant vi kan, gi tips og støtte til forfattere hele den lange, tunge veien fra idé til ferdig bok. 

7. Hva ser du etter i en forfatter?

En god historie, et godt språk og viljen og evnen til å stå løpet ut.


Beate Winther (72)

Pensjonist, forfatter og fotograf
Bor i Fuengirola og Drammen

1. Hva var det siste bokprosjektet du jobbet med?

Barneromanen «Ikke ta Haiku!» utkom i februar 2021. Boken handler om halvt japanske Miko (10) som opplever den store lykken når familien tar til seg førerhundvalpen Haiku. Men hva skjer når Haiku skal i trening som førerhund? Vil Miko miste sin elskede pelsvenn?

2. Hva er kreativitet for deg?

Å skape noe nytt, uforutsigbart og divergent. Vakkert, klokt, utfordrende og morsomt. Føle at jeg lever og forhåpentligvis kan inspirere og glede andre.

3. Hvilke sjangre foretrekker du?

Innerst inne er jeg en ordlekende poet. Skrivestilen min er minimalistisk og musikalsk, så kortprosa med egne fotos til er drømmesjangeren. Men markedet er nok for trangt. Så jeg har skrevet flere barnebøker og nå en voksenroman. Jeg har hatt en rekke fotoutstillinger, men kombinasjonen av bilde og tekst er nok drømmen.

4. Hva er det viktigste Sør-Spania har lœrt deg?

Gleden over utelivet! Og da mener jeg ikke fyll og fest (med unntak av det gode hvitvinsglasset på lunsjkafeen), men det å kunne være ute hele dagen. Hele vinteren! Jo, det må være livsglede. Utfoldelse. Å sette pris på å være så privilegert som vi er, vi nordmenn. Bli kjent med Spania og landets fantastiske kultur, reise rundt og utforske og oppleve. Så mye jeg ikke visste, og så mye klokere jeg er blitt!

5. Hvordan påvirker Spania din kreativitet?

Ut av livsglede og verdsetting kan det boble riktig bra! Siden jeg en lidenskapelig hverdagsfotograf, byr denne fantastiske landsdelen, Andalucia, på en honningkrukke av gode og spennende motiver. Som pensjonist har man tid til det meste, også å forfølge sine drømmer. Fotografering på tur, skriving i heimen.

6. Hva skriver du på nå?

Jeg har nettopp fullført manus til en voksenroman med tittelen “Den røde kjolen”. Den handler om en ekstremt invaderende far, organisten Eirik, som overskrider en fars normale grenser overfor datteren, Emma (39), og behandler henne som sin kjæreste. Med denne historien bringer jeg inn et ganske ukjent begrep – #metoo i hjemmet. Jeg jobber også med bilder til min nye fotoutstilling, som har åpning i Sjømannskirken 28.10. Temaet er “Spor i sand og vann”.


Vibecke Groth (75)

Forfatter og pensjonert dommer
Bor i La Heredia, Benahavis, og Oslo

1. Hva var det siste bokprosjektet du jobbet med?

Min siste bok er en skjønnlitterær roman som heter «Ensom er den som ikke er nummer én for noen» og kom ut i januar i år. Den handler om en godt voksen kvinne på livets solside som blir forlatt og skilt etter mange års ekteskap fordi hennes mann finner en ny og yngre modell. Det er en intens roman om svik og svakhet, vennskap og styrke – og om hvor sårbar man er når noe vondt og uventet skjer.

2. Hva er kreativitet for deg?

Skapende evne og virksomhet.

3. Hvilke sjangre foretrekker du?

Jeg har tidligere skrevet fem krimromaner, mens min siste bok altså er en skjønnlitterær roman. Jeg har litt lyst til å prøve meg på å skrive serieromaner basert på en innflytterfamilie til Oslo på 1940-tallet og deres liv frem til i dag.

4. Hva er det viktigste Spania har lœrt deg?

Å nyte livet. Ta det rolig, ha tid til sosial omgang, spille golf og spise lange, hyggelige måltider med gemalen, men også gjerne med mange venner. 

5. Hvordan påvirker Sør-Spania din kreativitet?

Den dempes litt av alt det gode været, men bedres av eget og andres glede og gode humør.

6. Hva skriver du på nå?

Jeg prøver meg på nok en skjønnlitterær roman, men før man vet ordet av det kan det bli en krim – eller første bind i en serie.


Lone Elisabeth Hansen (72)

Pensjonist
Bor i Nittedal og Fuengirola i vintermånedene

1. Hva var det siste bokprosjektet du jobbet med?

«Spansk pepper» er en roman om den pensjonerte journalisten Elna som er på et sted i livet der hun må famle seg videre. En reise til solkysten byr på overraskelser og utfordringer. Blant dem hun blir kjent med er kvinnene på en strikkekafé i Fuengirola. Både aleine og sammen med andre finner Elna ny glede. Men for dem alle blir det, helt uventet, et sterkt møte med en pandemi i utbrudd. 

2. Hva er kreativitet for deg?

Det er evnen og lysten til å uttrykke seg. Det er å holde fast i en hendelse, i en følelse, i et minne, en stemning, og la det fylle deg. Og så sette ord til. Til dette må du skape rom, tid og ro. Det hjelper godt å legge vekk telefonen. 

3. Hvilken sjanger foretrekker du?

Jeg har stor glede av å skrive skjønnlitterært, etter mange år som journalist i norske aviser og i radio.

4. Hva er det viktigste Spania har lœrt deg?

Menneskene, og livet i Andalucia, har gitt meg lyst til å ta imot en god dag som en presang. I disse dager gleder jeg meg over synet av samvær og aktivitet. Folk drar til elva, for å sporte, leike, padle, lufte bikkja, stå på rullebrett og sette seg ned på kafeer, for å nyte hverandres selskap. 

5. Hvordan påvirker Sør-Spania din kreativitet? 

Andalucias mangfoldighet, byen Fuengirolas fargerike og livlige atmosfære, folks vennlighet, lyset og sola – alt dette gir glede og overskudd.

6. Hva skriver du på nå?

Jeg skriver på forhåpentligvis gode foredrag, som jeg håper publikum vil kjenne seg igjen i. Det handler både om livet på solkysten og det grundige arbeidet som måtte til for å skrive «Spansk pepper». Jeg kombinerer tekst, bilder/videosnutter, og framføring av utdrag fra skjønnlitterær tekst.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.