Månedsmagasinet på Costa del Sol
Reisesvindel: Alt du trenger å passe på

Reisesvindel: Alt du trenger å passe på

ADVERTORIAL

Å reise kan by på spennende og berikende opplevelser, men det kan også eksponere deg for svindel og svindelforsøk. Med veksten av internett og sosiale medier har svindlere flere måter enn noensinne til å utføre målrettede angrep mot uskyldige reisende. Vi skal nå gå gjennom noen av de vanligste typer reisesvindler, samt hvordan du kan unngå dem. Finn også ut hvordan du kan unngå disse svindlene ved å bruke en gratis VPN.

Falske bookingsider
En av de vanligste metodene som blir brukt til å svindle reisende er med falske bookingsider. Disse sidene tilbyr ofte sterkt rabatterte reisepakker, men når du betaler for turen, mottar du aldri billettene eller billettene du mottar er falske. Det kan være vanskelig å oppdage en slik bookingside ved første øyekast, men en god huskeregel når det kommer til alle tilbud er: “om noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det”. Det er også lurt å bare bestille gjennom anerkjente reisebyråer, og sørge for at nettstedet du bruker er sikkert (se etter «https» i URL-en og et låsikon i adresselinjen). I tillegg bør du lese anmeldelsene av selskapet før du bestiller. Anmeldelser er en fin måte for kunder å dele positive erfaringer om produkter og tjenester, men også for å varsle andre kunder om at noe er svindel.

Falske USB-porter
En annen type svindel man bør være oppmerksom på er falske USB-porter på offentlige steder som flyplasser og kafeer. Disse kan se ut som vanlige ladeenheter, men de er faktisk designet for å stjele personlig informasjon eller ta kontroll over telefonen din. For å unngå dette, bør du aldri bruke offentlige USB-porter til å lade enhetene dine. Det er umulig å se om en USB-port inneholder skadelig programvare eller ikke, så derfor bør de heller aldri brukes. Ta heller med egen lader som kan settes i stikkontakt, eller ha med deg en powerbank. IT-avisen: Ikke bruk disse.

Falske konkurranser
Svindlere bruker ofte falske konkurranser eller lotterier for å lure reisende til å overlevere sin personlige informasjon. Disse konkurransene kan hevde at du har vunnet en tur, men for å kunne hente premien må du oppgi personlig informasjon. Deretter vil svindlerne bruke denne informasjonen til å få tilgang til personlige kontoer og stjele penger. For å unngå dette bør du aldri gi ut personlig informasjon til noen du ikke kjenner, og alltid være forsiktig med uønskede e-poster eller ringere som påstår at du har vunnet i en konkurranse.

Drosje-taksameter

I noen land kan taxisjåfører bruke manipulerte taksametre for å overbelaste turister. For å unngå dette, bør du alltid sørge for at telleren er nullstilt før du starter turen, samt vite den omtrentlige prisen på forhånd. Hvis du er usikker, kan du også be hotellpersonale om å anbefale en pålitelig taxitjeneste.

Gratis smykker
Noen svindlere tilbyr gratis smykker til turister, med hensikt om å trekke dem inn i et høyere priset salg. Disse svindlerne kan da tvinge deg til å kjøpe smykkene til en høy pris, og til og med true deg med vold hvis du nekter. Når noe er gratis bør det komme mange varsellamper. Gi et høflig nei takk og gå unna dersom en fremmed tilbyr gratis varer, og vær forsiktig med å handle med gateselgere generelt. Les: Forbrukerrådet advarer mot feriesvindel.

En annen kjent metode som brukes er at svindlere søler noe på deg for å lede bort oppmerksomheten din. De er ofte svært høflige og beklagende, og tilbyr seg å hjelpe med å tørke det bort. Dette gjør de for å distrahere deg mens deres medskyldige stjeler eiendelene dine. Ha god kontroll på verdisakene dine, og pass ekstra på dersom noen plutselig søler noe på deg.

Sikkerhet på nettet
I tillegg til å være oppmerksom på disse svindlene, er det også viktig å beskytte deg digitalt når du reiser. Det anbefales å bruke et virtuelt privat nettverk (VPN) når du bestiller ting på nett, da dette krypterer all nett-trafikk og gir deg dermed ekstra sikkerhet. En VPN bør også brukes hvis man skal benytte seg av offentlige nettverk på flyplasser, kjøpesentre, kafeer eller lignende. Disse nettverkene blir ofte utnyttet av hackere, og den eneste måten å beskytte seg er å bruke en VPN.

I tillegg til å beskytte seg på nett, kan man også endre posisjon ved hjelp av VPN. Dette kan være gunstig for de som ønsker å bruke tjenester fra hjemlandet eller andre land mens de er ute og reiser. Å reise kan være en fantastisk opplevelse, men det er viktig å være oppmerksom på potensielle svindler og ta forholdsregler for å beskytte seg. Bruk en gratis VPN for å beskytte dataene dine på nett, både i hverdagen og når du er ute og reiser.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.