Månedsmagasinet på Costa del Sol
Plast-diett – del 2: Badet og barnerommet

Plast-diett – del 2: Badet og barnerommet

Etter artikkelen Mikroplast – Vi fyller naturen med plast – det er oss selv som betaler prisen fra marsutgaven av Det Norske Magasinet, mottok vi mange henvendelser fra lesere som ønsket råd om hvordan de kan begrense bruk av plast i dagliglivet. Derfor fulgte vi opp i sommerutgaven av Det Norske Magasinet, hvor man kunne lese om hvordan man kan redusere plast på kjøkkenet og på butikken. Denne gangen kikker vi på badet og barneværelset. 


Badet

Sammenlignet med kjøkkenet kan det vœre en større utfordring å fjerne plast på badet. Flytende hånd- og kroppssåpe, skrubbekrem, sjampo, balsam, tannpasta, tannbørster og badesvamper m.m. kommer nesten alltid plastinnpakket. Det er heller ikke mange som ønsker knuselige materialer som f.eks. glassbeholdere på badet. Risken er at man gir opp fordi det føles så omfattende, men vi starter der vi kan, ett skritt av gangen.

Heller litt forandring enn ingenting. 

Vi begynner med det som brukes hver morgen og kveld og som i tillegg skiftes ut regelmessig – tannbørsten. Den alminnelige plasttannbørsten kan erstattes med én i tre med naturlige steriliserte hår. Den kan fås både til voksne og barn og kan kjøpes i velassorterte helsekostforretninger, på apoteket eller på Internett. Hvis du Googler cepillo de dientes de madera, så finner du mange e-butikker som selger forskjellige modeller. På begynnelsen kan det være litt rart å bruke en tretannbørste, men som med alt annet er det en vanesak. Og det å bytte ut tannbørsten med et miljøvennlig alternativ er en god idé, siden et normalt menneske sies å bruke ikke mindre enn 300 tannbørster gjennom livet  – det blir masse plast i lengden!

Selv hårbørster og kammer finnes i gode tre-alternativer, som f.eks. børste med eiketrehåndtak, svinebørster eller børster med trepigger.

Og vi forsetter: Vi kikker i dusjen og bytter badesvampen med en natursvamp eller treskrubbebørste med naturbust. Det nevnes ofte i produktbeskrivelsen at børsten er beregnet til tørrskrubbing (f.eks. mot appelsinhud), så den er utmerket å bruke på badet. Bare husk å oppbevare den på et sted som den kan tørke skikkelig. Disse plastalternativene finnes i de fleste velassorterte supermarkeder, eller på El Corte Ingles, men husk å erstatte dem først når det er på tide å bytte dem ut. Vi kan like så godt anvende det vi har så lenge for å kunne holde forbruket nede for en mer holdbar livsstil. 

Plastdietten blir litt vanskeligere når det handler om såpe og sjampo produkter, men gå til en butikk som fokuserer på bærekraftighet og stå foran kroppspleiehyllen så finner du alternativ som vanlig fast såpe og sjamposåpe for håret. Et annet alternativ er for eksempel Aleppo såpe, som er en hard såpe laget av olivenolje og laurbærolje (hvis farge skifter mellom brun og grønn). Denne såpen kan benyttes både til kropp og ansikt. Aleppo såpen er spesielt god for følsom hud takket være sin pleiende egenskaper, og kan til og med brukes som barberskum. Derfor kan du likeså godt bli kvitt din barbergelé eller barberskum som også kommer pakket i plast. 

Hvis man ikke anvender såpe i fast form, er en stadig voksende trend er miljøbevisste butikker som selger flytende såpe og  sjampo, i tillegg til vaske- og rengjøringsmidler osv. i løsvekt. Her kan man ta med sin egen flaske og fylle den opp. Hvis du har glass- eller porselensflasker, kan det anbefales å bruke én med pumpe siden det er mye lettere å få ut innholdet uten å løfte glasset med våte, glatte hender. Løsvektsystemet er ennå et sjeldent syn i Spania, så finner du det ikke i nærbutikken, er refill-emballasje et skritt i den riktige retningen. 

Vil du derimot gå hele veien og unngå alt som har med plast å gjøre og dessuten unngå diverse tilsetningsstoffer, finnes det en metode som heter ”no poo”. Du kan lese mer om dette på: www.nopoo.se eller www.nopoomethod.com. Her kan du lære om blant annet kokosolje-deodorant, vineddikskyll som balsam, hjemmelaget tannpasta og rengjøring med miljøvennlige alternativer som bikarbonat, brunsåpe, eddik, sitron og mye mer. 

Med tiden skifter vi også plastsåpekoppen og plasttannbørsteholderen til en i f.eks. tre eller porselen, i tillegg til småkurver, beholderne og alt annet som kommer i plast på badet. 


Se her kvinner!

To av produktene som står for en stor del av plastforbruket, finnes i enhver kvinnes hjem. Det handler om menstruasjon. Ved hver menstruasjonsperiode benytter kvinner flere bind (les plast) og tamponger (les klorbleket bomull), oftest innpakket i plast. Det er få som kjenner til det miljøvennlige og økonomiske alternativet som kalles menstruasjonskopp. En god menstruasjonskopp er laget i medisinsk silikon. Den kan kjøpes på velassorterte helsekostforretninger, på apotek (har de ikke, så spør!) eller online og koster cirka 30 euro.  Det kan argumenteres om det kan kalles dyrt sammenlignet med en pakke tamponger for noen euro, men du kan anvende menstruasjonskoppen i opptil 10 år hvis du behandler den korrekt, så det er mange penger å spare.

Mooncup er en menstruasjonskopp i medisinsk silikon

Barnerommet

Barneværelset oversvømmes ofte av plastleker. Man kunne derved konkludere at man bør kaste ut alle lekene og erstatte dem med tre, men faktum er at mange treleker kan være malt med giftige fargestoffer. Så hva gjør man? Jo, begynn med å sjekke hvilken plast lekene er laget av. Alle leker som er merket med PVC bør kastes ut (på et sikkert vis). Disse inneholder nemlig bløtgjørende såkalte ftalater som lekker ut i luften, samles blant annet i støv og ikke minst kan vœre hormonforstyrrende. Unngå bløte plastdeler som oftest inneholder giftige stoffer. Hvis plasten er bløtere enn LEGO (som anses av mange som godkjent plast), lukter plast, eller er klissete eller glatt, så er det en god idé å skifte den ut!

Bli også kvitt alt som ikke er CE-merket (denne markeringen viser at produktet stemmer overens med EUs direktiver) og som er lagd før 2007 (det var det året hvor de farligste ftalatene forbøds i leker som er laget i EU). Man burde også være veldig forsiktig med leker som er laget i f.eks. Kina, da de ikke har de samme strenge reglene som i EU (dette gjelder til og med plastsko fra Kina). 

Stol heller ikke på at produkter med markeringer som sier ftalat- eller BPA-fri er sikre. Dette betyr ofte at stoffet kan være erstattet med noe annet, hvis effekt kan være ukjent eller at det ennå ikke er testet.

Tenk også på at dine egne gamle leker kan vœre skadelige i denne sammenheng, likesom bruktleker siden dagens miljølover ikke eksisterte før. Et godt valg er færre leker, men pass på at de som kjøpes er laget i tre og malt medgiftfri, og gjerne økologisk, maling. Eller hvorfor ikke tilbringe tid sammen og lage eget håndverk? 


I ’Plastdiett Del 3’ tar vi en titt på hvordan du kan bli kvitt plast i garderoben, på vaskerommet og på fellesrommene i hjemmet.

Av Sara Laine

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.