Månedsmagasinet på Costa del Sol
8 på gaten – DNM mai 2022

Å bygge eller pusse opp en bolig kan være en utfordring hvor det enn skulle være – også her i Spania. Nesten alle som har feriehus eller helårsbolig i Andalucía har fått utført reparasjoner, ombygninger eller oppussinger av sine hjem. Mange har bare gode erfaringer, mens noen har skrekkhistorier å fortelle – og det gjelder ikke bare utlendinger, men også lokalbefolkningen. Det er snakk om byggetillatelser som aldri kom, håndverkere som stilte opp tre dager for sent, et gulv som ble skjevt, det nylagte taket som sprang lekk eller løfter som ikke ble oppfylt. Og hvis noe går galt og kunden ikke er fornøyd, er håndverkeren gjerne den første som får skylden. Men så stiger solen igjen og problemene er blåst vekk. For uansett hvilke utfordringer vi møter her i sør, så oppveier klimaet, kulturen og det livlige andalusiske folket de små ‘skjevhetene’ man støter på.

Denne gangen har vi spurt 8 på gaten om deres opplevelser som huseiere eller boligleiere i Spania.

  1. Hva er din (positive og negative) erfaring med kjøp eller leie av bolig i Spania?
  2. Er det visse juridiske eller praktiske forhold som du mener at nye kjøpere/husbyggere/boligleiere i Spania bør være obs på?
  3. Hva er ditt syn på å ansette folk til å gjøre svart arbeid for renovasjon og bygningsarbeid i Spania?
  4. Hvordan er boligstandarden i Spania forskjellig fra andre land du har bodd i?
  5. Føler du at dine språkkunnskaper har påvirket resultatene og faren for å havne i misforståelser med hensyn til hvordan en jobb blir utført?
  6. Hvor synes du spanske byggefirmaer og håndverkere er best når det gjelder byggearbeid og oppussing?
  7. Hva er ditt viktigste råd til utlendinger som vil kjøpe eller bygge hus i Spania?
  8. Ville du, ut fra dine erfaringer, ha kjøpt/bygd/leid igjen i Spania?


Hilde Gundersen (63) og Rune Gundersen (64), La Cala de Mijas/Larvik, pensjonister

1. Vi har kjøpt fem og solgt tre hus/leiligheter i Spania, i Mijas og i Fuengirola. Stort sett har det vært uproblematisk. Fire av objektene har vært bruktboliger og en var en leilighet i et prosjekt som ikke var påbegynt ennå. Det siste anbefaler vi ikke, det var forsinkelser og brutte løfter over en lav sko, og til slutt fikk vi opphevet kjøpet og pengene igjen, men det tok tid. Bruktkjøpene har vært uten problemer.

2. Husk at du må ha egen advokat ved kjøp og salg. Meglerne bistår ikke med noe av det vi er vant med fra Norge.

3. Unngå svart arbeid, det vil bare medføre problemer. Firmaene som vil dette, er generelt useriøse, og du kan stort sett glemme å reklamere for feil som oppstår og priser som er avtalt.

4. Det er generelt dårligere standard her enn i Norge, det må vi bare akseptere, men så er det jo et annet klima også.

5. Ja, allier deg med en person som snakker spansk flytende, det oppstår nok misforståelser allikevel.

6. Maling, muring og grovarbeider, riving osv. Det de er dårligst på er detaljer, det være seg elektrisk, rørlegging og/eller finish.

7. Ta kontakt med landsmenn som du enten kjenner eller får anbefalt via kjente, og som har vært igjennom kjøp og salg eller renovering.

8. Absolutt, vi er fornøyde. Det har vært noen prøvelser, men det har gått bra til slutt, og vi har alltid endt opp med hus som vi har blitt glade i.


Nina Elisabeth Kase (65), Marbella, pensjonist og eier av klesmerket LilleBuddha

1. Jeg har kjøpt og totalrenovert en leilighet i gamlebyen i Marbella. Det største problemet var å få byggetillatelse fra kommunen. Det tok 10 måneder og masse purringer. Og det kun for innvendig renovering. Men så bor jeg også i et verneverdig område. Hvis mulig, sjekk dette på forhånd. Spania er kjent for papirmøllen.

2. Bruk megler og advokat. Advokaten gjør alt det praktiske og juridiske: åpner bankkonto, skaffer NIE-nummer (som norsk personnummer), gjør avtaler om faste trekk for strøm, vann osv. Meglere i Spania har, til forskjell fra Norge, ikke noe ansvar når det gjelder salget, og er kun selgere. Men jeg fikk mange gode råd fra dem. 

3. Bruk ikke svart arbeid. Da har man ingen garanti. Det er rimelig å pusse opp her nede i forhold til hjemme, så bruk et firma som er seriøst – da har du garanti og klagemuligheter.

4. Det er vel opp til hvilken standard man betaler for, akkurat som i Norge.

5. Jeg brukte et byggefirma med en prosjektleder som snakket godt engelsk. Uten han, hadde jeg vært i trøbbel! Han hjalp med alt det praktiske og ga gode råd.

6. Synes de generelt er gode håndverkere, men det er greit å være ‘hands-on’ gjennom hele byggeprosessen. 

7. Bruk megler, advokat og en prosjektleder – og vær tålmodig!

8. Ja, absolutt. Jeg har bodd her nå i snart 5 år og blir nok boende her. Stortrives.



Øyvind V. Johannessen, (68), Marbella/Oslo, pensjonist og konsulent


1. Jeg har gjennom årene kjøpt tre leiligheter på Solkysten. Min første ferieleilighet kjøpte jeg i La Cala de Mijas i 2011, deretter ble det Elviria i 2012, og den siste i Marbella i 2014. Jeg har blandete opplevelser og erfaringer i forbindelse med kjøpene, og har erfart at man selv bør foreta grundige undersøkelser omkring stedet der man vurderer å kjøpe noe. Mange overlater for mye av vurderingene til eiendomsmeglerne, og det kan ofte by på en del overraskelser.

2. Personlig mener jeg at noe av det viktigste av juridisk karakter ved kjøp av eiendom i Spania, er å forsikre seg om at kjøpekontrakt, og spesielt skjøtet, blir korrekt utfylt. Eventuelle feil ved utfylling av skjøtet kan senere resultere i betydelige problemer ved videresalg osv. Viktig å få skjøtet oversatt til norsk, eller engelsk, og gjennomgå teksten grundig før signering finner sted. Mange stoler blindt på sin advokatforbindelse, men det er viktig å være bevisst på at også advokater kan begå feil.

3. Jeg er ikke positiv til å benytte svart arbeidskraft, som følge av at det undergraver den seriøse delen av arbeidsmarkedet til de som betaler sine skatter og avgifter. Det innebærer også en betydelig risiko for at det blir vanskelig, eller umulig, å reklamere på arbeidet. Ofte har svart arbeid kun UP-garanti (ut porten-garanti).

4. Min erfaring er at boligstandarden ofte er tilsvarende standarden i andre land som jeg har erfaring med, og i samsvar med prisen på det man kjøper. Man får som kjent ofte hva man betaler for.

5. Jeg har opplevd at språkproblemer har resultert i misforståelser i forbindelse med oppussing og vedlikehold. I slike tilfeller er det svært viktig å ha med en som behersker spansk godt, dersom man selv ikke gjør det.

6. Jeg synes spanske byggefirmaer er best på støping/murarbeid, maling og flislegging.

7. Mitt viktigste råd til de som vurderer å kjøpe eiendom i Spania er å være nøye med valg av hvilken eiendomsmegler og advokatforbindelse man velger (få bekreftet at advokaten er medlem av den spanske advokatforeningen etc.). Min erfaring er at det er store forskjeller

på seriøsitet og kvalifikasjoner hos de enkelte selskapene. Jeg anbefaler også bankfinansiering ved kjøp av bolig i Spania.

8. Ja, jeg ville med den erfaringen og kompetansen jeg har opparbeidet meg i det spanske boligmarkedet, ikke hatt betenkeligheter med å kjøpe eiendom i Spania igjen.


Patricia Narváez (53), Ronda, internasjonal forretningsadvokat. Nå forfatter, pro-bono jurist og overseer av renovasjonen av et historisk andalusisk hjem


1. Før vi flyttet til Andalucía, leide vi på Mallorca, og det var en veldig enkel prosess. Å kjøpe en eiendom er selvsagt mer besværlig siden man trenger å gjøre et grundig forarbeid.

2. Jeg vil anbefale alle eventuelle kjøpere å skaffe seg en advokat. I motsetning til i mange andre land, foretar ikke notaren en grundig gjennomgang av eiendommen.

3. Jeg vil heller anbefale å finne en god profesjonell til å utføre arbeidet, men noen ganger kan det være en utfordring. I alle fall ville jeg rådført meg med naboer og venner i området først. Du kan lære mye av andres erfaringer.

4. Jeg er ingen ekspert – ennå, men jeg har lært at her i innlandet i Andalucía er det ikke lett å forsøke å jobbe med moderne, miljøvennlige materialer: du må ofte bestille materialene fra andre steder, og de lokale byggearbeiderne har liten eller ingen erfaring i å jobbe med disse materialene. Slik er iallfall planen vår, så vi har sikket en ganske røff tid foran oss.

5. Dette er ikke noe problem for meg, da jeg har spansk som morsmål, men jeg kan forestille meg at det kan være et problem. Så hvis du ikke snakker språket, kan det lønne seg å ha en arbeidsleder som kan oversette og kommunisere ønskene dine til arbeiderne og holde oppsyn med arbeidsprosessen.

6. En god spansk byggmester kan jobbe hardt og være veldig dedikert til jobben. Det eneste problemet er at denne typen byggmestere vanligvis alltid er opptatte.

7. Når du har funnet et sted du virkelig liker, så få tak i en god veileder for prosjektet. Prøv ikke å gjennomføre handelen på egen hånd, selv om du var en advokat (som meg) eller en eiendomsagent i ditt eget land, er risikoen for høy. Å navigere i det spanske byråkratiet er ikke lett, selv ikke for lokalbefolkningen.

8. Det kan jeg ikke fortelle deg før etter at vi er ferdige med renovasjonen av huset.



Anne-Marie Torgersen (84), Fuengirola/Oslo, pensjonist og tidligere sekretær

1. Jeg har bare positive erfaringer med å leie i Spania.

2. Om man går gjennom megler eller advokat vil jeg tro man kan føle seg trygg.

3. Jeg er helt imot svart arbeid både i Spania og andre steder.

4. Kanskje jeg har vært heldig, men det er jo mye kjøligere innomhus her enn i Norge. Ellers er det bra her.

5. Når det ble pusset opp her var vi heldige og fant en som kunne snakke svensk, men jeg tror mange snakker engelsk, og jeg litt spansk.

6. Hvor spanjolene er flinke? Jeg synes at konstruksjonen av jernbanenettet er utrolig bra i Spania. For eksempel AVE-tog, som går nesten gjennom hele landet. Også rengjøringen i gater og på plasser hvor det kryr av arbeidere hele tiden. Ikke mye søppel får tid til å legge seg her.

7. Sjekk firmaet. Ikke alle er ærlige, dessverre.

8. Absolutt vil jeg leie igjen. Eventuelt kjøpe.



Målfrid Malmedal (65) og Tom E. Johansen (66), Oslo/Calahonda, førtidspensjonister

1. Vi kjøpte bolig i 2011 og er veldig fornøyd med å slippe kulde i Norge og få være på den solfylte kysten i vinterhalvåret. Når vi har vår egen leilighet, så har vi et annet hjem og har alle våre saker klare når vi kommer ned. Vi kan da reise uten koffert «med avisen under armen». Da vi selv eier, leier vi ut for å dekke kostnadene ved å eie. 

2. Å kjøpe bolig i Spania er litt annerledes enn i Norge. Alle meglere kan selge alle boliger, og det er vanligvis ikke budrunde slik vi kjenner det fra Norge. Vi brukte en norsktalende advokat for å hjelpe oss, da det er viktige juridiske trinn som skal være i orden for at kjøpet skal gå greit. Prosessen kan ta litt tid, også gjennom systemet. Det er viktig å være klar over at det kommer til sammen rundt 15 % i tillegg til avtalt kjøpesum.

3. Det har vært viktig for oss å bruke «hvit» arbeidskraft, da vi ønsker å bidra til økonomien ved at vi betaler rettmessig skatt. I tillegg hører vi at noen håndverkere føler seg presset til å gi pris uten avgifter, og dermed «tvinger» vi dem til å bli lovbrytere.

4. Vær klar over at spanske boliger vanligvis ikke er vinterisolerte, slik som vi kjenner det fra Norge. Boder er ofte mangelvare, mens det er godt med baderom i boligene. 

5. Vi har begrensede spanskkunnskaper, men har virkelig brukt det vi har kunnet. Det vanlige er at spanske håndverkere ikke liker å prate f.eks. engelsk. De er imidlertid veldig villige til å forsøke seg og møte oss. Det går vanligvis på litt spansk og engelsk, og det er nyttig å bruke ordbok flittig. Det kan lett oppstå misforståelser. 

6. Vi er stort sett fornøyde med det firmaet vi brukte mht. hele prosessen. Vår erfaring er at de var best på grunn- og grovarbeid, muring, fliser og maling. De er veldig fleksible. Det kan imidlertid være viktig å følge prosessen tett, særlig når det gjelder fremdrift og kvaliteten i ‘finishen’ på arbeidet. 

7. Vi har erfaring bare fra kjøp. Vær veldig nøye med forarbeidet og kriterier for valg, da det er dyrt å bytte bolig i Spania. Bruk profesjonell hjelp i salgsprosessen.

8. Absolutt!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.