Månedsmagasinet på Costa del Sol
«Jeg begynner å forstå hvorfor Helle Barlebo har valgt navnet Chili Gourmet for sitt firma. De siste månedene har jeg skullet velge viner til noen av hennes oppskrifter, og ikke i noen av dem har hun unnlatt å tilsette en masse spennende krydder. Og deilig smaker det jo når vi får retten servert, men hun gjør det så visst ikke enkelt for meg å velge viner til maten. Også denne gangen er det en utfordring», sier Jeanett fra Birdie Vinos.
Oppskriften på disse vidunderlige spareribs stammer fra Helle Barlebos egne American Spareribs Restaurant, som hun drev i Odense (dette fortalte hun meg mens grillen ble varmet opp), og den inneholder nok en gang masse smak; surt, søtt, fett, eddik, krydder og naturligvis…chili.
 
Dette er spareribs med mange smaksnyanser, og det skal vi ta i betraktning når vi skal velge vin til. I dette tilfellet peker smaken i den søte retning. Litt smak av røyk fra grillen må vi forvente, og den litt spicy delen fra den friske chilien, samt det salte fra soyaen. Og hva drikker man så til en slik runde? Ja, hvis oppskriften heter American Spareribs, hvorfor ikke da velge en vin fra Amerika? Vi tar en tur til California, til Napa Valley.
Newton Vineyard er blant de mest anerkjente produsentene i Napa. De har produsert vin siden 1977, og lager denne Merlot-vinen med den karakteristiske smaken, mye fylde, mykhet og finesse.
Vinen er ufiltrert og laget i en elegant Bordeaux-stil, rik på duft og smak, og lagret intet mindre enn 20 måneder på franske fat. Absolutt en vin som bør nytes sammen med mat, og som vil passe perfekt til våre spareribs. Vinen smaker av en deilig blanding av bringebær, blåbær, mokka, bakekrydder og karamell, og har en god syre, som vil kunne egne seg vel mot alt det søte, sterke, fete og krydrete. Den kan kjøpes for 36,95 €
Om man spurte en amerikaner om hvilken vin han ville velge, så ville svaret med meget stor sannsynlighet være en vin laget på Zinfandel-druen, også den fra California. Det er nemlig en av amerikanernes favorittviner, som de typisk drikker til deres grillmat/BBQ.
 
Peter Flemming Zinfandel med sin meget flotte farge er fylt med friske aromaer av ville bjørnebær, røde bær og bringebærmarmelade, med et avbalansert lett fat og hint av kakao. Den er leskende med en lekker smak av sort pepper, bjørnebær, og en anelse druesødme. Den har stor fruktfylde, og er sammen med syren og alkoholen meget harmonisk i munnen. Deilig og lett å drikke, og saftig med lett og behagelig ettersmak av sedertre og hvit pepper. Vi har den i hyllen til 8,50 €
En hvitvin kunne også være et forslag. Vi skal bruke en som kan gi et syrlig motspill til de søte og klissede spareribs, og til hvitkålen i coleslawen. Hvitvinen fra Alsace laget på Riesling-druen ligger i den tørre enden av skalaen, men har samtidig en god syre og mineralholdighet i seg. Riesling er kjent som Tysklands klassiske druesort, og som en av verdens fineste. I Frankrike er den kun tillatt i Alsace, hvor klimaet og jorden gir den mulighet til å oppnå sitt beste nivå.
Den har fruktfylde og en meget lett sødme, som vil passe godt til retten i dag. Mitt forslag er hvitvinen fra Bestheim, med sin gylne farge og intense aromaer av delikate frukter, som sitron og grapefrukt. Den virker utrolig frisk og velstrukturert i smaken. Så kanskje kan den være et godt forslag her i sommervarmen. Pris 9,50 €
Det skulle dermed være litt for enhver smak og lommebok. Riktig god sommer til dere alle!

Et godt råd

Det å spise spareribs innebærer å spise med fingrene, hvilket jo som regel resulterer i at fingrene blir litt tilgriset. Finn derfor frem glassene med lang stett, slik at ingen kommer til å sette fingrene på glasset og griser det til. Det ser nemlig ikke særlig bra ut – og vinen kommer ikke til sin rett.
«God vin gjemt i kjelleren gir gode venner og sammenhold»
Horats (65-8 f.Kr.), romersk dikter
 
Helle Barlebos oppskrift:

American Spareribs (fire personer)

2-2½ kg kjøttfylte spareribs fra slakteren
1 løk skåret i skiver
2 laurbær & 1 tørket chili
BBQ-saus (se nedenfor)
Salt & hele rosenpepper
 
Skjær de rå spareribsene i åtte store stykker, så det er to til hver person. Kok dem deretter med løk og krydder i en rikelig mengde med vann i ca. 30 minutter. Dypp dem i BBQ-sausen, og legg dem en liten stund på grillen, inntil de har fått en god grill-kulør på begge sider. Pensle dem rikelig med BBQ-saus underveis, så de forblir skikkelig saftige.
Ved å koke spareribsene på forhånd oppnår du det mest saftige, lekre kjøttet, som lett skiller seg fra benene, samtidig som du ikke behøver å være redd for at de ikke er stekt lenge nok, eller for at de skal bli brent på grillen.
Spareribs på ekte amerikansk vis serveres selvfølgelig med grillete maiskolber med smør, coleslaw, og verdens beste gourmet pommes frites.

Gourmet BBQ-saus

1 fedd presset hvitløk
1 finhakket løk
500 gr. hakkede modne tomater
3 spiseskjeer tomatkonsentrat
3 spiseskjeer brun farin
3 spiseskjeer lønnesirup
4 spiseskjeer Balsamico
3 spiseskjeer Worcestershire-saus
1 spiseskje soya*’’
1 fersk, finhakket rød chili
En god dash med jomfru oliven-olje
Paprika, cayennepepper, salt & pepper tilsettes etter smak og behag.
 
Sviss hvitløk, løk og chili i oljen. Tilsett brun farin, og la det karamellisere litt. Løs opp massen med Balsamicoen, og tilsett resten av ingrediensene. La sausen småkoke på middels varme i ca. 20 min. Rør i sausen med en stav-blender, så oppnår du en jevn konsistens. BBQ-sausen er et must å ha i kjøleskapet under grillsesongen, og kan også brukes til f.eks. burgere og kyllingvinger.

Coleslaw

½ kg. gulrøtter
½ kg. hvitkål
½ rødløk
Saften fra ½ sitron
1 teskje krydder-eddik
1 dl. god majones
1 dl. creme fraiche 18 %
Salt og 5-typers ferskt kvernet pepper (pepper-mix)
Gulrøttene skrelles og kjøres gjennom det grove rivjernet, deretter legges de til tørk i et rent tørkle. Skjær hvitkålen og rødløken i tynne, små biter. Bland resten av ingrediensene sammen, og smak til med salt og pepper, innen det hele blandes sammen. Settes på kjøl i minst ½ time før servering. Ønsker du litt ekstra piff kan du evt. tilsette litt fersk hakket selleri og spisskarve/spisskummen.

Gourmet Pommes Frites

1 kg. poteter av beste kvalitet
1 dl. eddik
1 stor skje med salt (ja, du leste riktig!)
1 liter solsikkeolje
Flaksalt & paprika
 
Potetene skrelles, skjæres i båter, og skylles til vandet ikke lenger er melkehvitt. Lad de hvile i kaldt vann i ca. 15 minutter. De kokes sammen med eddik og salt inntil de er «nesten» ferdige. Så tas de opp og skylles i kaldt vann, for deretter å settes i kjøleskapet i minst ½ time. Nå er de klar til første stekning i olje. Når potetene begynner å få litt farge fra stekningen, skal de en tur på kjølen igjen i minst ½ time. De kan med fordel lages i forveien, og steges ferdige i oljen, når du får bruk for dem. Bland flaksalt med f.eks. paprika, og dryss over før servering.
Det virker litt tungvint, men er verdt alt forarbeidet. Du oppnår den sprøeste skorpe med lekker fylde, i verdens beste gourmet pommes frites.
 

To kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele av sin kulinariske og ønologiske erfaring.
Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er La Danesa’s faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet, gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

Av Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos & Helle Barlebo fra Chili Gourmet

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.