Månedsmagasinet på Costa del Sol
Golfnyheter desember 2012

Suverene McIlroy
Ved sesongavslutning må man konstatere at 23 år gamle Rory McIlroy i år har gjort det samme som Tiger Woods gjorde tidligere år.
Han vinner pengelisten på begge sider av Atlanteren og ligger suverent på førsteplassen på Verdensrankinglisten.
Han er også valgt som PGA ”Player of the year of America”. Hans største ønske er å være den første golfspilleren i nyere tid som tar gull ved De olympiske leker i Rio 2016. Han var også en del av det vinnende Ryder Cup-laget i år.
Stig Wiberg

Race to Dubai – Europeantour
Pr. 25. november 2012
1. Rory McIlroy 5.519.118 euro
2. Justin Rose 3.768.345 euro
3. L. Osthuizen 3.187.364 euro
4. Peter Hanson 3.022.916 euro
5. Ian Poulter 2.270.851 euro
6. Grace Branden 2.502.501 euro
7. Luke Donald 2.373.540 euro
8. F. Molinari 2.215.229 euro
9. G. Mcdowel 1.945.056 euro
10. Paul Lawrie 1.910.381 euro

167. Knut Borsheim 82.078 euro

Verdensranglisten
Pr. 25. november 2012
1. Rory McIlroy 13,61 point
2. Luke Donald 9,28 point
3. Tiger Woods 8,89 point
4. Justin Rose 6,66 point
5. Adam Scott 6,50 point
6. Lee Westwood 6,39 point
7. L. Osthuizen 6,35 point
8. Jason Dufner 5,74 point
9. Webb Simpson 5,61point
10. B. Snedeker 5,56 point

187. Espen Kofstad 0,97 point


Kaos med OL golfbane i Rio
I 2009 i København på IOCs kongress, ble det vedtatt at golf etter 112 års pause, igjen skulle tas opp på det olympiske programmet. Det var det stor uenighet om, men golfspillerne selv var naturligvis begeistret.
Organisasjonskomiteen bak lekene i Rio de Janeiro 2016 vedtok at banen, som bygges ut fem km fra olympiabyen, skal nå ut på anbud. Banen kommer til å ligge ned mot vannet i Barra di Tijuca som er et av de rikeste og sikreste områdene i Rio.
Stedet er også kjent som hjemsted for en lang rekke fotballstjerner og andre berømtheter. De fleste av de nybygde olympiske arenaene kommer til å ligge i dette området.
Vinneren av konkurransen om designet på den nye Rio-banen ble 48 år gamle Gil Hanse som la vekt på et design som i stor utstrekning bruker det eksisterende landskapet på stedet med sanddyner og vannløp.
Juryen bestod av Peter Dawson som er president for International Golf Federation og R&A, samt tre medlemmer av den brasilianske OL-organisasjonskomiteen. De pekte ut Gil Hanses firma ”Hanse Golf Course design” til å stå for designet av en bane som uansett hvordan den kommer til å framstå, vil gå over i golfhistorien som banen som sørget for golfens comeback i OL-sammenheng etter 112 års fravær.
Hanses firma har samarbeidet med den femdobbelte Majorvinder Amy Alcott som skal bistå i arbeidet med å forme banen ut fra et ønske om en minimal endring av landskapet og en så miljømessig bæredyktig løsning som mulig. Det er – ikke så overraskende når man kjenner til brasilianske forhold – problemer med eieren av området, men man regner med å kunne avholde en slags prøveturnering i løpet av 2015.
Med i oppløpet av den ettertraktede oppgaven var personer som Robert Trent Jones II, Martin Hawtree, Gary Player, Jack Nicklaus/Annika Sörenstam og Greg Norman/Lorena Ochoa, men de måtte altså se seg slått på målstreken av den mindre kjente Gil Hanse som nok er mest kjent for sitt design på Castle Stuart-banen i Skottland og som såkalt ”renovator” av bl.a. Winged Foot og TPC Boston der Deutsche Bank Championship spilles som et ledd i FedRxCup sluttspillet.

Protester mod golfbane
Ifølge teetime.dk starter anleggsarbeidet snart, men i beste brasilianske stil er det store problemer med å bli enige om både det ene og det andre i forbindelse med det området som er pekt ut til å bli den olympiske golfbanen i Rio sommeren 2016.
Først og fremst er det tvil om hvem som eier stedet. En lokal eiendomsmatador, Pasquale Mauro er den glade giveren. Han betaler omkostningene i forbindelse med anlegget av banen med bakgrunn i en antakelse om at verdien av de leilighetene som han bygger rundt en del av anlegget, får en god verdiøkning.
Det lyder jo umiddelbart som en ren vinn-vinn-situasjon. Det er bare en hale ved det hele, nemlig at firmaet Elmway Participacoes påstår at de eier stedet! Forvirringen blir forhåpentligvis avklart i det brasilianske rettssystemet på ett eller annet tidspunkt, og det er i hvert fall ikke noe som avholder Den olympiske organisasjonskomiteen fra å sette gang arbeidet med å gjøre Gil Hanses vinnerprosjekt til virkelighet.

I tillegg til å ha utpekt et område der eierforholdet åpenbart ikke var 100 % avklart, sliter organisasjonskomiteen også med andre problemer. Flere miljøbevegelser og deler av Rios byråd er ikke glad for idéen om å bygge et golfresort på et fredet område. Rios nyvalgte ordfører, Eduardo Paes, har tenkt seg å løse problemet ved å endre fredningsbestemmelsene, men det gjør selvsagt ikke kritikken mindre.
– Det er en total selvmotsigelse. Man vil forringe miljøloven samtidig som man proklamerer at man vil avholde et bærekraftig OL, raser Andrea Gouvea fra Rios byråd overfor avisen Rio Times.
Mens politikere og interesseorganisasjoner debatterer og rettssystemet gjør seg klar til kamp, holder golfarkitekten Gil Hanse på å pakke flytteeskene. Han regner med å flytte hele familien til Rio i løpet av januar 2013. Deretter kan bulldoserne gå i gang med å flytte rundt på jorden sørvest for det sentrale Rio. Etter planen er arbeidet ferdig etter 10-14 måneder og så skal det hele gro til i 6-8 måneder. Banen skal så være klar til å gresslegges for en demonstrasjonsturnering sommeren 2015.

OL golf med 60 deltakere
60 menn og 60 kvinner i Olympisk golf i Rio de Janeiro. Slik ser framtiden muligens ut når golf i 2016 blir en olympisk idrett. Selv om det fortsatt er fire år til, er man allerede nå i gang med å tilrettelegge den olympiske golfturneringen i Rio.
International Golf Federation (IGF) har overfor IOC anbefalt at den olympiske turneringen skal avvikles over 72 hull slagspill og at det maksimalt kan være med 60 deltakere hos henholdsvis kvinner og menn.

Toppspillere har OL-drømmer
Hullspill har også vært inne i drøftingene, men Ty Voyaw som stod i spissen for kampanjen som gjorde at golf kom på det olympiske programmet, mener ikke at golfsporten får den rette eksponeringen med hullspillturneringer.
– Se bare hvordan det ser ut i nesten alle turneringer med slagspill. Før siste runde har du 10-15 spillere som kan vinne. I hullspill står du med to spillere som kjemper om gullet og to som kjemper om bronsen, altså fire mann som kjemper om tre medaljer, sier Ty Votaw til PGA Tours hjemmeside.

Så er spørsmålet om kvalifisering. Her er innstillingen til IOC at topp 15 på verdensrankinglisten kvalifiserer seg. I tillegg maks. to deltakere fra hver nasjon, basert på rankingen på verdensrankinglisten, inntil man når 60 deltakere. Fortsatt er ingenting endelig bestemt, men mye tyder på at dette fort kan bli det endelige systemet for kvalifisering og spillformat, selv om man godt kan forestille seg at feltet utvikles til for eksempel 80 spillere.
Man forstiller seg dessuten at mennene spiller den ene uka og kvinnene den andre, for på den måten å skille de to golfturneringene.
Stig Wiberg


AIM-PRO Clinic på Lauro Golf
Søndag 28. oktober lyktes det Lauro Golf å få den kjente ”puttemesteren” Mark Sweeney til Costa del Sol. AIM Point Teknology har blitt godkjent av PGA Tour. Alle golfspillere vet hvor viktig det er å lese green´en riktig samt finne den rette hastigheten. Mark Sweeney hadde invitert pro’er fra Costa del Sol’s golfbaner, bl.a. Juan Quiros fra La Cañada, Paco Natoli fra Baviera og Ricardo Jiménez fra Finca Cortisín. Kontakt din personlige pro på din medlemsbane og du vil raskt konstatere at du vil forbedre ditt handicap.

Los Vikingos på Santana
Av Arne Lie
Etter en usedvanlig lang og kraftig regnperiode på Solkysten, så vi fram til en tørr og solrik golfrunde på Santana i slutten av november. Det startet bra, og de første ballene kom hele banen rundt uten å bli våte. Dessverre for de som startet senere, kom det mørke skyer, regn og vind over fjellene. I løpet av noen minutter ble banen omgjort til en vindtunnel og med et kraftig regnskyll. Spillerne ble kalde og våte på et blunk, men det var bare noen få som avbrøt runden. De fleste fortsatte, og like fort som vinden og regnet var kommet, ga det seg igjen. Santana regnes av mange som en av kystens beste baner. Den ligger i golfdalen Mijas. Banen er relativt flat og lett å gå. De ga imidlertid pristilbud kun inklusive buggy og flere valgte derfor å kjøre. Etter alt regnet den siste tiden var det ikke mulig å kjøre på fairway, verken uten eller med blått flagg. Jeg tror de som gikk benyttet færre skritt enn de som hadde buggy innen runden var omme. Ballen har en evne til å legge seg på motsatt side av fairway i forhold til der buggy´en står. Men alle trenger jo mosjon.
Tilbake til banen. Det er en parkbane på 5.654 meter fra gul tee og 4.860 fra rød. Den ligger i en tidligere avocado-plantasje i et svært naturskjønt og stille område. I tillegg til utallige avocado-trær finnes følgende trær på banen: Appelsin, sitron, fiken, mango og oliven. Videre finnes furu, kaktus og eukalyptus. Korktrærne langs hull 5 har stått der i over 500 år. Det er vann i spill på mange hull, og de mange bunkere, med knust marmor som sand, er strategisk plassert foran de store greenene.
Spillformen var individuell Stableford og resultatene ble følgende:

Gruppe 1 (hcp 0-23)
Plass Navn Poeng
1. Arne Lie 35
2. John Nordahl 31
3. Jan Teksum 30
Gruppe 2 (hcp. 23.1-28)
Plass Navn Poeng
1. Tordar Lautitzen 36
2. Willy Hoff 30
3. Edgar Duffaut 27
Gruppe 3 (hcp 28.1-36)
Plass Navn Poeng
1. Solveig Iversen 36
2. Ruth Rist 30
3. Bjørn Wigand 29

Nærmest flagget på par 3 hull
Hull Damer Herrer
2 Gerd Solerød Per Glasø
7 Ingen Kåre J. Underhaug
12 Solveig Iversen Helge Olsen
16 Karin Fredriksen Per Glasø

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.